Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaalaista epäillään kuninkaan koiran solvaamisesta – mies voi saada 37 vuoden vankeustuomion

Ulkomaat
 
Reuters
Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej kuvattuna koiransa kanssa helmikuussa 2010.
Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej kuvattuna koiransa kanssa helmikuussa 2010. Kuva: Reuters

Kuninkaallisten loukkaaminen Thaimaassa on tunnetusti erittäin vakava rikos. Maanantaina Thaimaan sotilasoikeus alkoi käsitellä tapausta, joka koettelee lain rajoja ennennäkemättömällä tavalla: thaimaalaismiestä syytetään kuninkaan koiran solvaamisesta sosiaalisessa mediassa.

Mies joutuu vastaamaan lisäksi syytteisiin kansankiihotuksesta sekä kuninkaan halventamisesta. Jos hänet tuomitaan syylliseksi, voi hän saada enimmillään 37 vuoden vankeustuomion.

Asiasta kertoneen The New York Times -lehden mukaan kuninkaan solvaamiseen on puututtu viime vuosien aikana entistä hanakammin. Esimerkiksi viime vuonna tutkijaa syytettiin 400 vuotta sitten kuolleen kuninkaan solvaamisesta ja nyt myös Yhdysvaltojen Thaimaan-suurlähettilään puheita tutkitaan.

Rikoksesta epäillyn tehdastyöntekijän asianajaja pitää käsittämättömänä sitä, että laki koskisi myös kuninkaallisia lemmikkieläimiä.

”En voinut koskaan kuvitella, että lakia sovellettaisiin myös kuninkaalliseen koiraan”, puolustusasianajaja Anon Numpa sanoi lehden mukaan.

Tiedossa ei ole, miten mies tarkalleen ottaen koiraa sosiaalisessa mediassa solvasi.

Kuningas Bhumibol Adulyadejin, 88, sekarotuinen koira Tongdaeng on hyvin pidetty Thaimaassa. Kuningas pelasti koiran kujalta ja kirjoitti tästä Thaimaassa suositun kirjan. Kirjassa Tongdaengia kuvataan NYT:n mukaan ”kohteliaaksi koiraksi, jolla on hyvät tavat” sekä ”nöyräksi ja protokollan tuntevaksi”. Kirjassa ylistetään, kuinka koira osaa istua aina kuninkaan alapuolella.

Thaimaan armeija kaappasi vallan viime vuonna. Satoja sotilasjunttaa vastustavia toimittajia, tutkijoita, poliitikkoja ja opiskelijoita on pidätetty ja viety sotilasleireille ”asennekasvatukseen”. Maan ihmisoikeustilanteesta ovat olleet huolestuneet niin ihmisoikeusjärjestöt kuin YK:kin.

”Thaimaan ihmisoikeustilanne on vapaassa pudotuksessa”, arvioi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) maaraportissaan.

Kuninkaallisten loukkaamista koskeva laki säädettiin yli sata vuotta sitten. Reilu vuosi sitten Thaimaan pääministeri ilmoitti, että yksi sotilasjuntan tärkeimmistä tehtävistä on asettaa kuninkaallisten loukkaajat vastuuseen teoistaan. Sotilasjuntan vallankaappauksen jälkeen Thaimaassa onkin nostettu lukuisia syytteitä kuninkaallisten loukkaamisesta, kertoo HRW.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International puolestaan kertoo, kuinka aiemmin tänä vuonna kaksi thaimaalaista tuomittiin kuninkaallisten loukkaamisesta peräti 60 ja 56 vuoden vankeustuomioihin. Oikeutta on käyty suljettujen ovien takana sotilastuomioistuimissa, eikä niihin päästetä tarkkailijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat