Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori amerikkalaissotilas virui viidettä vuotta Talebanin vankina – nyt uhkaa elinkautinen kotimaassa

Ulkomaat
 
Bergdahl vaihdettiin Taleban-vankeihin 2014
Bergdahl vaihdettiin Taleban-vankeihin 2014
Amerikkalaiskersantti Bowe Bergdahlia uhkaa jopa elinkautinen vankeus karkuruudesta hänen jätettyään vartiopaikkansa Afganistanissa ja jäätyä Talebanin vangiksi. Kuva Reuters

Lähes viisi vuotta talebanin vankina Afganistanissa ollut amerikkalaissotilas Bowe Bergdahl, 29, saattaa saada sotaoikeudessa jopa elinkautisen vankeustuomion, kertoo uutistoimisto Reuters.

Bergdahlin salaperäistä tarinaa on seurattu tiiviisti, ja HS kertoi siitä laajasti kesällä 2014. Nyt hän on saamassa ankarat syytteet sotilaskarkuruudesta ja Yhdysvaltain sotilaiden vaarantamisesta. Niistä voidaan tuomita elinkautinen.

Tapauksesta käydyssä julkisessa keskustelussa nuorta sotilasta on pidetty niin jänishousuna, Talebanin kätyrinä kuin idealistinakin.

Bowe Bergdahl lähti vuonna 2009 vartiopaikaltaan Afganistanissa ja joutui Talebanin vangiksi. Hänet vapautettiin viimeisenä Afganistanin sodan amerikkalaisena sotavankina vankien vaihdon yhteydessä 2014.

Yhdysvallat vapautti vastikkeeksi Guantánamon vankilasta viisi Taleban-vankia. Monet pitivät terrorismiepäiltyjen ja rintamakarkurin vaihtoa epäsymmetrisenä ja epäreiluna.

Bergdahlin armeijatoverin mukaan hänen etsinnöissään olisi kuollut useita Yhdysvaltain sotilaita. Epäilykset velloivat: jänistikö sotilas vai loikkasiko hän peräti tarkoituksella Talebanin joukkoihin?

Viime viikolla Bergendahl ilmoitti podcast-lähetyksessä häipyneensä yksinkertaisesti siksi, että hän halusi kannella yksikkönsä kehnoista johtamistavoista toiseen tukikohtaan.

Bergendahlin tapausta käsiteltiin viimeksi armeijan kuulemisissa syyskuussa. The Washington Post -lehden mukaan silloin esitettiin, että häntä syytettäisiin alemmassa sotaoikeusasteessa. Tämä voisi tuomita hänet korkeintaan vuodeksi vankilaan rintamakarkuruudesta.

Bergdahlin katoamisen tutkinnasta vastannut kenraalimajuri Kenneth Dahl totesi Reutersin mukaan silloin, ettei yksikään amerikkalaissotilas kuollut karkurin välittömissä etsinnöissä.

Ankarammista, sotilastovereiden vaarantamista koskevista syytteistä ja korkeammasta oikeusasteesta päätti Yhdysvaltain armeijan Fort Braggin tukikohdan komentaja, kenraali Robert Adams. Armeija tiedotti päätöksestä maanantaina.

Bowe Bergdahl on työskennellyt vapauttamisensa jälkeen toimistotehtävissä armeijan tukikohdassa Teksasissa. Reutersin mukaan hän kärsi vankeusaikanaan Afganistanissa jatkuvasta kidutuksesta.

REUTERS / YHDYSVALTAIN ARMEIJA
Bowe Bergdahl
Bowe Bergdahl
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat