Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jemenin järjetöntä sotaa yritetään sovitella

Ulkomaat
 
KHALED ABDULLAH / Reuters
Houthikapinalliset ajoivat avolava-autolla Jemenin pääkaupungissa Sanaassa maanantaina.
Houthikapinalliset ajoivat avolava-autolla Jemenin pääkaupungissa Sanaassa maanantaina. Kuva: KHALED ABDULLAH / Reuters

Jemenin sisällissotaan yritetään jälleen löytää neuvotteluratkaisua Sveitsin Genevessä tänään tiistaina alkavissa neuvotteluissa. Maaliskuussa alkaneessa sodassa on kuollut jo noin 5 800 ihmistä, joista lähes puolet on YK:n mukaan siivilejä.

Länsi, varsinkin Yhdysvallat, yrittävät tehdä kaikkensa, jotta sotaan saataisiin jonkinlainen ratkaisu. Lähi-itä on poikkeuksellisen kaoottisessa tilanteessa, ja Jemenin sota vie voimia kamppailulta Syyriassa ja Irakissa.

Samalla ääri-islamistit ovat jo löytäneet piilopaikkoja kohti täydellistä kaaosta syöksyvästä Jemenistä. Joulukuun alussa terroristijärjestö Isisiin kuuluva ryhmä ilmoitti tehneensä Etelä-Jemenissä pommi-iskun, joka tappoi Adenin kaupungin kuvernöörin Jaafar Muhammad Saadin.

Yhdeksän kuukautta kestänyttä sotaa on kuvattu harvinaisen järjettömäksi. Tällä hetkellä tappaminen on jatkunut pitkään ilman että mikään osapuoli olisi saavuttanut mitään.

Etelä-Jememin houthikapinalliset syrjäyttivät keväällä epäsuositun presidentin Abd Rabbo Mansour Hadin. Kapinalliset eivät ole kuitenkaan lähelläkään tavoitettaan, koko maan hallitsemista.

Kapinallisia vastaan taisteleva Saudi-Arabian johtama liittouma taas yrittää saada kammetuksi takaisin paikalleen presidentti Mansour Hadin, jota juuri kukaan ei enää kaipaa. Liittouma on onnistunut valtaamaan takaisin tärkeän Adenin satamakaupungin, mutta sielläkään sen ote ei ole pitävä.

Sisällissodan jatkuessa Jemenistä on tullut yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä. Maan väestöstä jopa 80 prosenttia on arvioiden mukaan riippuvainen kansainvälisestä humanitaarisesta avusta.

Sovittelua on yritetty onnistumatta jo kahdesti. Nytkin toiveet neuvottelujen onnistumisesta ovat parhaimmillaan laimeita.

”Odotukset uuden johtajan löytämiseksi ja Jemenin valtion nostamiseksi pystyyn ovat matalat”, sanoo jemeniläinen tutkija Farea al-Muslimi uutistoimisto Reutersille.

”Parhaimmillaan voi toivoa pitempiaikaista tulitaukoa, helpotusta saudien ylläpitämään saartoon Jemenin satamissa ja karkeaa suunnitelmaa keskustelujen jatkamiseksi.”

Osapuolten oli määrä aloittaa maanantai-iltana tulitauko.

Sota voi jatkua pitkään, vaikka Jemen on rutiköyhä valtio, sillä molemmilla osapuolilla on rikkaat tukijat.

Syrjäytettyä hallitusta tukee naapurimaa Saudi-Arabia, ja vastaavasti shiialaisia houthikapinallisia tukee Saudi-Arabian vihollinen Iran.

Saudi-Arabia on tehnyt kapinallisia vastaan epätarkkoja ilmaiskuja, joissa on kuollut joukoittain sivullisia. Viimeksi maanantaina 19 siviiliä kuoli Saudi-Arabian tekemissä ilmaiskuissa, uutistoimisto Reuters kertoi.

Isis on hyödyntänyt kaoottisia olosuhteita ja tehnyt iskuja molempia osapuolia vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat