Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis käänsi katseensa sekasortoiseen Libyaan – ”Se on keskus, josta he tähyävät koko Pohjois-Afrikkaan”

Terroristijärjestön keskusjohto Irakissa ja Syyriassa pitää Libyaa parhaana mahdollisuutena niin sanotun kalifaattinsa laajentamiseen, arvioi YK:n tarkkailuryhmän raportti.

Ulkomaat
 
Goran Tomasevic / Reuters
Tripolissa toimivalle Libyan kapinahallinnolle uskolliset joukot tulittivat Isisin asemia lähellä Sirten kaupunkia viime maaliskuussa.
Tripolissa toimivalle Libyan kapinahallinnolle uskolliset joukot tulittivat Isisin asemia lähellä Sirten kaupunkia viime maaliskuussa. Kuva: Goran Tomasevic / Reuters

Kansainvälinen yhteisö moukaroi jihadistijärjestö Isisiä yhä ankarammin Lähi-idässä. Paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt Libya, vaikka se on Irakin ja Syyrian lisäksi ainoa maa, jossa Isis on todella valloittanut alueita.

Länsimaiden tiedustelupalvelujen mukaan Isis saattaa suunnitella Libyasta jopa vaihtoehtoista keskuspaikkaa niin sanotulle kalifaatilleen, mikäli järjestö ajetaan liian ahtaalle nykyisessä päätukikohdassaan Raqqassa ja muualla Lähi-idässä, kertoi The New York Times.

”Kaikista [Isisin] haaroista olemme huolestuneimpia Libyassa toimivasta”, tutkija Patrick Prior Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluorganisaatiosta DIA:sta sanoi lehden mukaan.

”Se on keskus, josta he tähyävät läpi koko Pohjois-Afrikan.”

Isisin keskusjohto Irakissa ja Syyriassa pitää Libyaa parhaana mahdollisuutena niin sanotun kalifaattinsa laajentamiseen, arvioi myös YK:n tarkkailuryhmän raportti, joka julkaistiin joulukuun alussa.

Tulkintaa tukee, että Isisin alaisuuteen ympäri maailman julistautuneista ryhmistä vain Libyassa toimivien on todettu saaneen suoraa tukea ja ohjausta keskusjohdolta Lähi-idästä.

Libyan erityisasemasta kertoo myös, että Isisin irakilainen johtaja Abu Bakr al-Bagdadi on nimittänyt Libyan-komentajikseen läheisiä avustajiaan kuten Abu Nabilina tunnetun irakilaisen Wissam Najm Abd Zayd al-Zubaydin, jonka Yhdysvallat tappoi ilmaiskulla marraskuussa.

Suurin osa Isisin Libyan-komentajista on ulkomaalaisia. Rivitaistelijat ovat pääosin Lähi-idästä palanneita libyalaisia ja muita pohjoisafrikkalaisia sekä muista islamistiryhmistä Isisiin liittyneitä paikallisia.

Vielä viime talvena Isisin vankin Libyan-tukikohta oli itäisessä Darnan satamakaupungissa. Sen seurauksena Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus pommitti vuoden alkupuolella sekä kreikkalaista että turkkilaista rahtilaivaa, joiden se epäili toimittavan aseita tai jihadisteja kaupunkiin.

Muut islamistijärjestöt ajoivat Isisin ulos Darnasta, mutta sittemmin se on saanut hallintaansa paljon suuremman alueen keskuspaikkanaan läntisempi Sirten kaupunki. Isisin hallussa on jopa parinsadan kilometrin kaistale rannikkoa, jossa Ari Vatasen auto juuttui hiekkaan tapaninpäivänä 1991 Pariisi–Kapkaupunki-rallissa.

Vatasen vaikeuksia paremmin Sirte tunnetaan Libyan entisen diktaattorin Muammar Gaddafin synnyinpaikkana, jossa hänet myös tapettiin vallankumouksessa vuonna 2011. Gaddafi kasvatti vaatimattomasta Sirtestä yli sadantuhannen asukkaan kaupungin ja suunnitteli siitä jopa koko Afrikan yhteistä pääkaupunkia.

Sirte oli Gaddafille uskollisten joukkojen viimeisenä kaatunut tukikohta. Vallankumouksen seurauksena Libya ajautui nykyiseen kaaokseensa, jossa kaksi eri hallitusta pitää itseään ainoana laillisena ja järjestystä valvovat sekalaiset, suurelta osin heimoihin pohjautuvat aseryhmät.

Sirtessä Isis on nostanut mustat lippunsa Gaddafin rakennuttaman valtavan kokouskeskuksen salkoihin. Jihadistit ovat valjastaneet paikallisia radiokanavia johtajansa al-Bagdadin saarnojen välittämiseen.

Isis on kieltänyt sirteläismiehiltä partojen ajamisen ja pakottanut naiset verhoamaan itsensä. Vastarintaa tehneitä se on YK:n raportin mukaan mestannut, ristiinnaulinnut ja hirttänyt julkisille paikoille.

Libyassa on arviolta 2 000–3 000 Isis-taistelijaa, mikä jää kauas järjestön vahvuudesta Lähi-idässä. Arviot Isisin taistelijoiden määrästä Irakissa ja Syyriassa vaihtelevat suuresti, mutta siellä heitä on joka tapauksessa kymmeniätuhansia.

Raportin laatinut YK:n tarkkailuryhmä pitää epätodennäköisenä, että Isis pystyisi nykyisellä taistelijamäärällään levittäytymään merkittävästi laajemmalle nykyiseltä tukialueeltaan Libyassa. Sitä vaikeuttaa myös paikallisten aseryhmien jakautuminen ennemmin heimojen kuin uskonnon mukaan. Ryhmä arvioi kuitenkin, että riski tulevaan laajentumiseen on olemassa.

Yhdysvallat ja Ranska ovat jo tehneet tiedustelulentoja Sirten yläpuolella. Lähitulevaisuudessa saattaa siintää Isisin-vastaisen liittouman pommitusten leviäminen Lähi-idästä Libyaan. Mutta jos käy hyvin, sille ei ehkä ole tarvetta.

Isisin toiminnan on mahdollistanut Libyan sekasortoinen tila, mutta kansainvälisesti tunnustettu hallinto ja kapinahallinto ilmoittivat perjantaina päässeensä sopuun yhteishallituksen luomisesta vuoden kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Osapuolet aikovat allekirjoittaa sopimuksen ensi keskiviikkona.

Jos kilpailevien hallintojen joukot todella lopettavat taistelut toisiaan vastaan, niillä pitäisi olla riittävästi voimaa muutaman tuhannen ääri-islamistin nujertamiseen ilman ulkovaltojen apua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat