Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Enemmistö palestiinalaisista hyväksyy puukotusiskut

Ulkomaat
 
AMMAR AWAD / Reuters
Israelaismies katsoi maanantaina Jerusalemissa autoa, jonka kuljettaja ajoi väkijoukkoon ilmeisesti tarkoituksella. Ainakin yhdeksän ihmistä loukkaantui. Poliisi ampui auton kuljettajan kuoliaaksi.
Israelaismies katsoi maanantaina Jerusalemissa autoa, jonka kuljettaja ajoi väkijoukkoon ilmeisesti tarkoituksella. Ainakin yhdeksän ihmistä loukkaantui. Poliisi ampui auton kuljettajan kuoliaaksi. Kuva: AMMAR AWAD / Reuters

Noin kaksi kolmasosaa Länsirannan ja Gazan alueilla asuvista palestiinalaisista hyväksyy puukotusiskut tuoreen mielipidekyselyn mukaan.

Lokakuun alussa alkaneessa uusimmassa väkivallan aallossa Israelissa ja Länsirannan palestiinalaisalueilla on kuollut 19 israelilaista ja ainakin 109 palestiinalaista. Useimmat israelilaista ovat kuolleet palestiinalaisten puukottamina tai muissa sattumanvaraisissa iskuissa, esimerkiksi ajamalla autolla väkijoukkoon.

Israelin mukaan useimmat asevoimien tappamista palestiinalaisista ovat olleet hyökkääjiä. Monet tapauksista ovat epäselviä, ja niissä on tapettu myös sivullisia, alaikäisiä ja vanhuksia.

Avoimissa kysymyksissä 73 prosenttia vastanneista palestiinalaisista kertoi, ettei hyväksy koulutyttöjen osallistumista puukotusiskuihin.

Monet hyökkääjistä ovat olleet teini-ikäisiä tyttöjä. Viimeksi sunnuntaina Israelin asevoimat ampui 16-vuotiasta tyttöä, jonka sanottiin yrittäneen puukottaa israelilaisia Länsirannalla.

Kyselyn mukaan palestiinalaishallinnon presidentin Mahmud Abbasin kannatus jatkaa laskuaan.

Jos palestiinalaisalueilla järjestettäisiin vaalit nyt, ääri-islamilaisen Hamasin edustaja Ismail Haniyeh voittaisi maltillisempaa Fatah-puoluetta edustavan Abbasin selvästi. Haniyehia ilmoitti kannattavansa kyselyssä 51 prosenttia vastaajista ja Abbasia 41 prosenttia.

Haniyeh on kasvattanut eroaan, sillä edellisessä mittauksessa hän olisi voittanut Abbasin juuri ja juuri virhemarginaalin ylittävin luvuin 49–44.

Kolmanteen intifadaan eli uuteen palestiinalaisten kansannousuun uskoo 37 prosenttia vastanneista.

Kaksi kolmannesta eli 66 prosenttia vastanneista uskoo, että jos laaja kansannousu alkaisi, se edistäisi palestiinalaisten asiaa paremmin kuin neuvottelut.

Tiukemman saarron kohteena olevan, ääri-islamilaisen Hamasin hallitseman Gazan kaistaleen asukkaat ovat säännönmukaisesti radikaalimpia kuin Länsirannalla asuvat palestiinalaiset. Kyselyyn vastanneet nuoret kannattavat väkivaltaa enemmän kuin vanhemmat ja ovat sitä mieltä, että palestiinalaisten pitäisi irrottautua Oslon rauhanprosessista.

Palestiinalaisista 88 prosenttia on kyselyn mukaan sitä mieltä, että terroristijärjestö Isis ei edusta todellista islamia. Vastanneista 77 prosenttia kannattaa ja 20 prosenttia vastustaa länsimaiden ja arabimaiden taistelua Isisiä vastaan.

Kyselyn toteutti joulukuun 10.–12. päivänä riippumaton Palestinian Center for Policy and Survey Research -laitos, ja siihen vastasi 1 270 sattumanvaraisesti valittua aikuista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat