Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komissio antoi esityksensä EU:n uudesta rajavalvonnasta – uusi virasto voisi toimia myös ilman jäsenvaltion suostumusta

Ulkomaat
 
VINCENT KESSLER / REUTERS
EU:n komission komissaari Dimitris Avramopoulos (oikealla) ja komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans ilmoittivat komission uudesta rajavalvontaehdotuksesta tiistaina.
EU:n komission komissaari Dimitris Avramopoulos (oikealla) ja komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans ilmoittivat komission uudesta rajavalvontaehdotuksesta tiistaina. Kuva: VINCENT KESSLER / REUTERS

Euroopan unioni ehdottaa, että Euroopan maat perustavat uuden yhteisen raja- ja merivartioston.

Financial Times uutisoi EU:n suunnitelmasta jo viime viikolla.. Tiistaina Euroopan komissio antoi esityksensä siitä.

Virasto voisi toimia myös ilman jäsenvaltion suostumusta, jos se on tarpeen Schengen-alueen suojelemiseksi. Komissio haluaa näin varmistaa Euroopan ulkorajojen tehokkaan valvonnan.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmersmans sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että EU:n pitää voida varautua myös sellaisiin harvinaisiin tilanteisiin, joissa jäsenvaltio ei kykene itse toimimaan riittävän tehokkaasti omilla rajoillaan.

”Tänään esitetty ehdotus lisää kansalaisten turvallisuutta ja varmistaa tehokkaan rajavartioinnin”, sanoi EU:n maahanmuuttoasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulus uutistoimisto AFP:n mukaan. Esityksen sisältöä on jo pitkään puitu julkisuudessa.

Eurooppaa on saapunut vuonna 2015 yli miljoonaa maahanmuuttajaa.

Uusi vartiosto lopettaisi nykyisen raja- ja rannikkovartiovirasto Frontexin. Uudella virastolla olisi 1 500 henkilön joukko, joka voisi siirtyä nopeasti tarvittavalle ongelmarajalle.

Joukot toimisivat eri maissa paikallisten lakien ja viranomaisten alaisuudessa.

Seuraavaksi ehdotus menee jäsenmaiden ja EU:n parlamentin päätettäväksi. Esitys tulee todennäköisesti saamaan paljon kritiikkiä.

Unionissa on käyty pitkään vääntöä ehdotuksesta. Isot jäsenmaat kuten Ranska ja Saksa kannattavat esitystä, mutta esimerkiksi Puola, Unkari, Ruotsi ja Viro suhtautuvat siihen kriittisesti.

Myös Suomi on halunnut, että rajavalvonnan pitää lähtökohtaisesti pysyä jokaisen maan omalla vastuulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat