Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avustusrekat pääsivät viimein Jemeniin – rauhanneuvotteluilta ei kuitenkaan odoteta suuria

Ulkomaat
 
Reuters
YK:n erityislähettiläs Ismail Ould Cheikh Ahmed (kesk.) avasi Jemenin rauhanneuvottelut tiistaina Sveitsissä.
YK:n erityislähettiläs Ismail Ould Cheikh Ahmed (kesk.) avasi Jemenin rauhanneuvottelut tiistaina Sveitsissä. Kuva: Reuters
Fakta

Sekasortoinen sota

 YK johtaa Sveitsissä tiistaina alkaneita rauhanneuvotteluita. Kiireellisintä olisi sopia pysyvästä tulitauosta, jotta sodasta pahoin kärsineille ihmisille saataisiin toimitettua apua.

 Jemenin sodassa on useita osallisia. Maan sisäisten joukkojen lisäksi sotaan ovat osallistuneet Saudi-Arabian johtama liittouma, Iran sekä terroristijärjestöt al-Qaida ja Isis.

 Sodan vuoksi noin 80 prosenttia jemeniläisistä tarvitsee humanitaarista apua. Sodassa on kuollut noin 6 000 ihmistä, joista viimeisimmät tiistaina tulitauon alettua. Väkivaltaisuudet ovat ajaneet yli kaksi miljoonaa jemeniläistä kodeistaan.

Tiistaina alkaneista Jemenin rauhaneuvotteluista on ollut ainakin se konkreettinen hyöty, että tulitauon alettua YK on päässyt viimein ajamaan avustusrekkoja sodan pahoin runtelemille ihmisille. Muutoin Sveitsissä käydyistä neuvotteluista ei paljoa asiantuntijoiden piirissä odotettu.

Avun pääseminen perille on paikallisille hyvin tärkeää. YK:n mukaan 80 prosenttia jemeniläisistä tarvitsee humanitaarista apua eikä 15 miljoonalla kansalaisella ole pääsyä terveydenhuollon äärelle.

Yhdeksän kuukautta jatkuneessa sekasortoisessa sodassa on kuollut noin 6 000 ihmistä ja haavoittunut 27 000. Kuolleista puolet on siviilejä. Kotinsa on joutunut jättämään 2,5 miljoonaa ihmistä, arvioi YK.

”Aselepoja on Jemenissä julistettu vaikka kuinka monta, ja aina niitä on loukattu. Kansalaisille aselepojen merkitys on se, että avustuskuljetukset pääsevät silloin perille. Muutoin odotukset rauhanneuvotteluista eivät ole isoja”, arvioi Jemeniä tutkinut Tampereen yliopiston yliopistonlehtori Susanne Dahlgren.

Tälläkin kertaa aselepo rikkoontui, kun kapinallisten tykistö ja panssarivaunut tulittivat asuinalueita maan lounaisosassa olevassa Ta’izzissa, kertoivat todistajat AFP:n mukaan.

Iskuissa kuoli uutistoimiston haastatteleman silminnäkijän mukaan ainakin seitsemän siviiliä, joista kolme oli lapsia.

Virallisesti Sveitsin neuvotteluiden tarkoituksena on saada pysyvä tulitauko osapuolten välille, parantaa humanitaarista tilannetta sekä ”palata rauhanomaiseen ja järjestäytyneeseen poliittiseen siirtymään”.

YK:n erityislähettiläs neuvotteluissa, Ismail Ould Cheikh Ahmed, vetosi ennen keskustelujen alkua voimakkaasti osapuoliin, jotta ne eivät päästäisi Jemeniä syvemmälle ”pimeyteen, tragediaan ja kärsimykseen”.

”Aiotteko hylätä Jemenin ja sen kansalaiset ja antaa väkivallan sekä teurastuksen jatkua? Vai asetatteko Jemenin etusijalle?” Ahmed sanoi.

Aiemmin rauhaa on yritetty neuvotella Jemeniin tuloksetta. Tilanteen hankaluudesta kertoo jotain esimerkiksi se, että kesäkuun neuvottelut kariutuivat jo ennen kuin neuvottelijat olivat edes tavanneet.

Jemenin sodassa kyse ei ole yksin Saudi-Arabiaan paenneesta presidentistä Abd Rabbu Mansur Hadista ja alueita vallanneista huthikapinallisista.

Sekasortoa ovat lisäämässä Saudi-Arabian johtama liittouma, joka taistelee Jemenissä muun muassa hutheja vastaan sekä Saudi-Arabian vihollinen Iran, joka tukee kapinallisia. Lisäksi tilannetta ovat monimutkaistaneet terroristiryhmät kuten al-Qaida sekä Isis, jotka käyvät Jemenissä omia taistelujaan. Tilannetta ei varsinaisesti helpota sekään, että maan eteläosa haluaa irtautua omaksi valtiokseen.

YK:n johdolla Sveitsissä käytyihin neuvotteluihin osallistuivat Hadin, huthien sekä entisen presidentin Ali Abdullah Salehin edustajat. Kokoonpano viesti jo siitä, ettei Sveitsissä tuskin saavuteta lopullista rauhaa.

Hadin presidentinkausi on virallisesti jo päättynyt, ja osa jemeniläisistä pitää häntä maanpetturina. Neuvottelupöydässä ei ollut mukana Saudi-Arabian edustajia, joten kattavasta rauhansopimuksesta oli lähes mahdotonta neuvotella.

Kaikesta huolimatta Dahlgren ei ole toivoton rauhan saamiseksi Jemeniin.

”Jemenistä ei voi ennustaa mitään. Yhtäkkiä voikin tulla päivä, että asioista on sovittu. Saudien finanssikriisi voi johtaa sotatoimien lopettamiseen, huthit voivat vetäytyä omille alueilleen ja puolustuskomiteat laskea aseensa. Jemen on totaalisen arvaamaton maa”, Dahlgren arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat