Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matadorit ajettiin nurkkaan Espanjassa – ”Todistamme härkätaistelujen lopun alkua”

Ulkomaat
 
© Jon Nazca / Reuters
Matadori Cayatano Rivera esitteli taitojaan syyskuussa Rondassa Etelä-Espanjassa, missä järjestetään joka vuosi taidemaalari Francisco Goyan muistolle omistettu härkätaistelutapahtuma. Kokonaisuutena härkätaistelut ovat käyneet Espanjassa aiempaa harvinaisemmiksi.
Matadori Cayatano Rivera esitteli taitojaan syyskuussa Rondassa Etelä-Espanjassa, missä järjestetään joka vuosi taidemaalari Francisco Goyan muistolle omistettu härkätaistelutapahtuma. Kokonaisuutena härkätaistelut ovat käyneet Espanjassa aiempaa harvinaisemmiksi. Kuva: © Jon Nazca / Reuters

Härkätaisteluala on joutunut sijaiskärsijäksi Espanjan poliittisessa murroksessa. Vasemmistolaiset ja liberaalit puolueet nakersivat konservatiivien valtaa toukokuussa kunnallis- ja aluevaaleissa, ja sittemmin matadorit ovat saaneet kuulla huonoja uutisia ympäri maata.

”Todistamme härkätaistelujen lopun alkua”, sanoi täyskieltoa kannattavan eläinlääkäriyhdistyksen johtaja José Enrique Zaldívar sanomalehti El Paísille.

Madridin kaupungin johtoon noussut vasemmistoliittouma Ahora Madrid esimerkiksi päätti lakkauttaa yli 60 000 euron vuotuisen rahoituksen kaupungin perinteikkäältä härkätaistelukoululta. Perusteena olivat eläinten oikeudet. Kaupungin johto myös ilmoitti luopuvansa edustusaitiostaan Madridin kuuluisalla Las Ventas -härkätaisteluareenalla.

Pääkaupunkia ympäröivä Madridin itsehallintoalue on pysynyt konservatiivien hallussa, mutta viime viikolla oppositio onnistui neuvottelemaan härkätaisteluun ja muihin härkätapahtumiin budjetoidusta yli 1,3 miljoonasta eurosta kolmasosan sosiaalityöhön.

Moni muukin kaupunki ja alue Galiciasta Baleaareille on sanonut lopettavansa härkätaistelujen tukemisen. Osa pohtii jopa niiden kieltämistä.

Kataloniassa viimeinen härkätaistelu käytiin jo vuonna 2011 aluehallinnon kiellettyä ne. Itsenäisyysmielisten johtamassa Kataloniassa härkätaistelun vahva vastustus selittyy jopa eläinsuojelua enemmän mielikuvilla, jotka liittävät lajin espanjalaiseen kulttuuriin.

Poliittinen vastustus ei ole härkätaistelualan ainoa huolenaihe, sillä laji vaikuttaa myös menettäneen vetovoimaansa. Kulttuuriministeriön mukaan vuonna 2007 järjestettiin 953 härkätaistelua, viime vuonna vain 398. Alan parissa asiaa on selitetty maan talousahdingolla, mutta eläinsuojelujärjestöt huomauttavat, että lasku alkoi jo viime vuosikymmenen alun talousbuumin aikaan.

Sen sijaan muiden härkäaiheisten tapahtumien kuten härkäjuoksujen ja eläinten kuolemaan päättymättömien näytöstaistelujen määrä on jopa hieman kasvanut.

Espanjan konservatiivihallitus on käynyt vastatoimiin härkätaistelun suosion palauttamiseksi. Lokakuussa julki tulleiden hallituksen suunnitelmien mukaan härkätaistelua voitaisiin opettaa ammattikoulussa 15–17-vuotiaille. Suunnitelmia vastustavan adressin on allekirjoittanut internetissä yli 460 000 ihmistä.

Ensi sunnuntaina härkätaistelijoille on luvassa lisäharmia, kun espanjalaiset äänestävät parlamenttivaaleissa. Konservatiivit johtavat mielipidekyselyjä, mutta on varmaa, että he eivät pysty vanhaan malliin muodostamaan hallitusta ainakaan yksin.

Härkätaistelun ahdinkoon on harvoja poikkeuksiakin. Elokuvajuhlistaan ja huippuravintoloistaan tunnetussa San Sebastiánissa Baskimaassa järjestettiin elokuussa ensimmäinen härkätaistelu kolmeen vuoteen. Valtaan noussut konservatiivisten baskinationalistien ja sosialistien liittouma kumosi väistyneiden vasemmistolaisten baskinationalistien asettaman kiellon.

Härkien paluu San Sebastiániin näytettiin suorana valtiollisella TVE-kanavalla. Katsomossa istui tietysti tunnettu härkätaistelun puolustaja, viime vuonna kruunustaan luopunut Juan Carlos.

Hänen poikansa, kuningas Felipe, on pysynyt aiheesta harkitun hiljaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat