Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina hätisteli BBC:n pienkonetta kiistanalaisella Etelä-Kiinan merellä

Ulkomaat
 

Peking. Kiina vartioi Etelä-Kiinan merelle rakentamiaan tekosaaria erittäin mustasukkaisesti, selvisi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tekemässä kokeessa.

Lähelle Kiinan rakentamia tukikohtia Spratlysaarilla lentänyt BBC:n pienkone sai kuulla uhkaavia poistumiskehotuksia radion kautta.

BBC:n toimittaja ja kuvaaja lensivät pienkoneella Spratlysaarille Filippiineiltä. Kun kone lähestyi Graven-riuttaa, jota kiinalaiset sanovat Nanxuniksi, alkoi radiosta kuulua varoituksia.

Riutta on yksi niistä, joita Kiina on laajentanut saariksi ruoppaamalla niiden päälle ainesta meren pohjasta. Kiina on nopeaan tahtiin tehnyt rakennustöitä ainakin seitsemällä osittain vedenalaisella riutalla.

”Tunnistamaton sotilaslentokone Nanxun-riutan länsipuolella, tämä on Kiinan merivoimat. Uhkaatte asemamme turvallisuutta. Poistukaa alueelta heti väärinkäsitysten välttämiseksi”, kuului koneen radiosta BBC:n mukaan.

Samanlaiset varoitukset toistuivat Fiery Cross -riutan kohdalla. Näiden riuttojen luota pienkone kääntyi pois, mutta Mischief-riutan kohdalla kone jatkoi lähestymistään varoituksista huolimatta. Lentäjät huomauttivat Kiinan merivoimille, että heidän koneensa on siviilikone.

Mischief-riutalla näkyi BBC:n mukaan uusien rakennusten perustuksia ja lentokoneille tarkoitettu kiitorata.

Kiina kiistelee naapurimaidensa kanssa lähes koko Etelä-Kiinan meren hallinnasta. Kiinan mielestä sen merialueen rajat melkein hipovat esimerkiksi Filippiinien, Malesian ja Vietnamin rantoja.

Yhdysvallat on tukenut Kiinan vastapuolia painottaen sitä, etteivät Kiinan aluevaatimukset saa uhata merenkulun ja ilmailun vapautta kansainvälisillä merialueilla. Yhdysvalloilla ei ole omia aluevaatimuksia merialueella.

YK:n merilakisopimuksen Unclosin mukaan merenalaiset riutat tai tekosaaret eivät ole saaria. Tällöin niiden ympärillä ei ole 12 meripeninkulman aluevesiä, jotka oikeiden saarten ympärillä on. Kiina on hyväksynyt sopimuksen.

Filippiinit on haastanut Kiinan kansainväliseen välitystuomioistuimeen aluekiistan takia. Kiina on boikotoinut oikeudenkäyntiä. Viimeksi tiistaina Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen äänenkannattaja Kansan päivälehti käytti oikeusjutusta nimitystä farssi.

Kiinan rakennustyöt ovat kuumentaneet kiistaa niin, että tilanteen pelätään kärjistyvän jopa ammuskeluksi, kun eri maat lähettelevät sotalaivoja ja lentokoneita Kiinan vaatimien alueiden tuntumaan.

Niitä on viime aikoina lähetellyt esimerkiksi Yhdysvallat. Lokakuussa Yhdysvaltojen ohjushävittäjä Lassen purjehti alle 12 meripeninkulman etäisyydelle Kiinan rakentamista saarista. Marraskuussa kaksi yhdysvaltalaista B-52 pommikonetta lensi lähellä Kiinan rakennelmia, mutta ei mennyt 12 meripeninkulmaa lähemmäs.

Myös Australia on ilmoittanut, että sen lentokone kävi tekemässä ”rutiinipartiointia” alueella marras-joulukuun vaihteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat