Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toiveet natsien kultajunan löytymisestä hautautumassa Puolassa – ”löytäjäkaksikko” ei luovuta

”Tunneli on ehkä olemassa, mutta aivan varmasti siellä ei ole junaa”, sanoo professori. Geologin mukaan jotain tyhjässä tilassa on. ”Löytäjäkaksikko” aikoo jatkaa hanketta, ja Wałbrzychin pormestari järjestää yhä kaivauksia.

Ulkomaat
 
Natsien kultajuna löytyi Puolasta
Natsien kultajuna löytyi Puolasta
Legendaarista natsien kultajunaa on etsitty vuoroin Puolan, Tšekin ja Saksan rajaseudulta. Lounaispuolalaisen Wałbrzychin kaupungin edustajat vahvistivat keskiviikkona, että juna on paikannettu

Haaveet natsien aarrejunan löytymisestä Lounais-Puolasta näyttivät hautautuvan tiistaina, sillä kokeneet tutkijat eivät löytäneet vahvistusta sen olemassaololle.

”Tunneli on ehkä olemassa, mutta aivan varmasti siellä ei ole junaa”, Krakovan arvostetun vuoriteollisuuden korkeakoulun professori Jan Madej sanoi tiedotustilaisuudessa.

HS tapasi Madejin joulukuun alussa, ja haastattelun voi lukea tästä linkistä.

Tiivistunnelmaisen tilaisuuden järjesti Wałbrzychin kaupunki, joka nousi uutisotsikoihin elokuussa kultajuna-väitteiden takia.

Pitkään eläneiden huhujen mukaan natsisotilaat kätkivät panssarijunan silloin Saksalle kuuluneen kaupungin rautatietunneliin aivan toisen maailmansodan loppuhetkillä. Junan on uskottu olevan täynnä kultaa tai juutalaisilta ja Venäjältä ryöstettyjä kalleuksia.

Vakavasti otettavia todisteita junan löytymisestä on odotettu koko syksy, kun puolalais-saksalainen parivaljakko väitti paikantaneensa umpeen haudatun tunnelin. Piotr Koper ja Andreas Richter eivät vielä tiistainakaan perääntyneet väitteestään, vaan todistelivat lehdistölle, että juna on totta.

Professori Jan Madej esitteli krakovalaisten geofyysikkojen maa- ja kallioperän tutkimustuloksia perinpohjaisesti täydelle salille. Tutkijaryhmä on luodannut magnetometrillä, gravimetrillä ja maatutkalla maankamaraa radan varren töyräillä. Maaperässä näkyikin tunnelimainen poikkeama, jonka voi päätellä johtuvan myös luonnollisista geologista syistä, hän sanoi.

Professorin esitelmän viimeisimmässä kuvassa näkyi ruskea putkimainen onkalo.

”Tehtävänämme oli selvittää, voiko tutkimusalueella olla maahan haudattuna panssaroitu juna, jonka pituus vetureineen olisi 150 metriä. Näkyykö tässä sellaista junaa? Ei”, hän huudahti.

Piotr Koper ja Andreas Richter eivät uskoneet geofyysikkojen tuloksiin. Myös löytäjäkaksikko oli tutkinut maaperää kaupungin luvalla marraskuussa. Visusti vaietut tulokset odottivat tiistaista julkistamista kaupungin kassakaapissa.

Koperin esittelemissä kuvissa näkyi löytäjien mukaan selvästi ”noin 92 metrin mittainen juna.”

”Töyrään piilossa on tunneli, jonka leveys on kahdeksan–yhdeksän metriä ja korkeus viitisen metriä”, Koper kuvaili myös Saksasta ja Venäjältä saapuneiden tiedotusvälineiden edustajille.

Koper painotti, että hän ja Richter eivät ole akateemisia alan tutkijoita ”vaan intohimoisia paikallishistorian harrastajia”.

Siksi he kertoivat pyytäneensä ammattigeologi Adam Szynkiewiczin tulkitsemaan maatutkan syöttämiä tuloksia.

Tunnettu geologi myötäili joitakin havaintoja.

”Tässä näkyy tyhjää tilaa, mutta sanoisinko sitä tunneliksi? Tuossa voisi olla sortunut seinämä ja tuossa – en sano teille läsnäolijat, että siinä olisi juna – mutta jotain siellä on”, Szynkiewicz aprikoi kuvien perusteella.

Koper vakuutti toimittajille, että ”löytäjäkaksikko” ei aio lopettaa hankkeita junan esiinkaivamiseksi: ”Maa piilottaa salaisuutensa erinomaisesti. Paljon riippuu tutkimusmenetelmistä. En aio keskustella Krakovan korkeakoulun ja professorin ryhmän tutkimustuloksista.”

Professori Madej lohdutti, että kummankin kilpailevaksi mielletyn ryhmän tutkimukset toteutettiin selkeästi ja päädyttiin eri tuloksiin.

Wałbrzychin pormestari aikoo lehtitietojen mukaan kaikesta huolimatta myös järjestää porauksia ja kaivauksia kuuluisalla rataosuudella. Se estää pormestarin mukaan kaupunkiin virranneiden aarteenetsijöiden omatoimiset lapioinnit paikalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat