Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä sääti lain, jolla se voi sivuuttaa ihmisoikeuspäätökset – Professori: ”Venäjä haluaa viitata kintaalla”

Venäjä voi uuden lain perusteella jättää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökset vaille huomiota.

Ulkomaat
 
Mihail Klimentjev / Reuters
Presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, joka perusteella Venäjä katsoo, ettei sen tarvitse välittää kansainvälisten ihmisoikeustuomioistuinten päätöksistä.
Presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, joka perusteella Venäjä katsoo, ettei sen tarvitse välittää kansainvälisten ihmisoikeustuomioistuinten päätöksistä. Kuva: Mihail Klimentjev / Reuters

Venäjä aikoo tästä lähin itse päättää, miten se suhtautuu kansainvälisiin päätöksiin ihmisoikeuksista.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti maanantaina lain, jonka mukaan maa voi itse päättää, noudattaako se kansainvälisten ihmisoikeustuomioistuinten päätöksiä vai ei.

Venäjän parlamentti hyväksyi lain viime viikolla, ja perustuslakituomioistuin päätti siitä viime heinäkuussa.

Venäjän suhtautumisesta kansainvälisten tuomioistuinten ihmisoikeuspäätöksiin päättää uuden lain mukaan Venäjän perustuslakituomioistuin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tästä lähtien Venäjän korkein oikeus voi jättää huomioimatta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n päätökset perustuslain vastaisina.

EIT on tuominnut Venäjän useasti ihmisoikeusloukkauksista, koska epäillyn oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin on loukattu. Venäjä on allekirjoittanut ihmisoikeussopimuksen, jossa se on sitoutunut noudattamaan EIT:n päätöksiä.

Uuden lain säätäminen on kytketty Venäjän mahdollisuuteen jättää Jukos-korvaukset maksamatta.

EIT määräsi vuonna 2014 Venäjän maksamaan 1,9 miljardin euron korvaukset vankeuteen tuomitun Mihail Hodorkovskin aiemmin johtaman Jukos-yhtiön osakkeenomistajille yhtiön pilkkomisesta. Hodorkovski vapautettiin vuoden 2013 joulukuussa.

EIT kertoo saaneensa viime vuonna 218 valitusta Venäjästä. Se totesi Moskovan rikkoneen 122 tapauksessa ihmisoikeussopimusta.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen on aiemmin HS:ssä todennut, että Venäjällä ihmisoikeudet koetaan usein länsimaiden puuttumisena valtion sisäisiin asioihin.

Nyt uuden lain säätämisestä kuultuaan Ojanen toteaa, että Venäjän laki olisi vastoin kansainvälisen oikeuden periaatteita.

”Eihän Venäjä ole tähänkään mennessä täysimääräisesti noudattanut läheskään jokaista ihmisoikeuspäätöstä, mutta lain säätämisellä se hakee perustetta viitata kintaalla kansainvälisten ihmisoikeuselinten päätöksille”, hän sanoo.

”Venäjä antaisi tällä tavoin itselleen luvan poimia kansainvälisistä päätöksistä vain itseään miellyttävät. Tällainen laki ei voi olla kansainvälisoikeudellisesti hyväksyttävä. Laki ei ole peruste jättää noudattamatta ihmisoikeuselinten päätöksiä.”

Ojasen arvion mukaan Euroopan neuvosto olisi oikea taho puuttumaan Venäjän tuoreeseen päätökseen.

”Sillä olisi käytössään myös poliittiset etenemisreitit.”

Venäjän uutta lakia kritisoi tuoreeltaan ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch, kertoo Reuters. Järjestön mukaan lain tarkoitus on estää Venäjällä ihmisoikeusrikkomusten kohteeksi joutuneita saamasta kansainvälistä oikeudellista apua.

Venäjän perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja Valeri Zorkin sanoi Reutersin mukaan maanantaina Vladimir Putinille Venäjän olevan valmis ”dialogiin” niiden kanssa, jotka katsovat uuden lain olevan ongelmallinen.

”Itse en näe siinä ongelmaa. Minusta ihmiset ovat turhaan huolestuneita”, Zorkin totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat