Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan johtaja haluaa lisää järjestystä internetiin

Järjestys on vapauden tae, sanoo Xi Jinping

Ulkomaat
 
Aly Song Reuters
Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev osallistuivat Kiinassa pidettävän internet-konferenssin avajaisiin Wuzhenissa torstaina.
Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev osallistuivat Kiinassa pidettävän internet-konferenssin avajaisiin Wuzhenissa torstaina. Kuva: Aly Song Reuters

Peking

Kiinan presidentti Xi Jinping kaipaa lisää lakia ja järjestystä maailmanlaajuiseen internetiin. Hän kertoi näkemyksiään internetin tulevaisuudesta puheessa, jonka piti torstaiaamuna Kiinan Wuzhenissa lähellä Shanghaita. Siellä on meneillään Kiinan järjestämä maailmanlaajuinen internet-konferenssi.

”Olemassa olevat internetin hallinnointia koskevat säännöt tuskin heijastavat maiden enemmistön haluja ja etuja”, Xi arveli puheessaan.

Kiina järjestää samanlaisen internet-konferenssin kerran vuodessa. Nyt on meneillään jo toinen konferenssi, ensimmäinen oli vuosi sitten.

Konferenssilla Kiina ilmeisesti pyrkii hankimaan lisää sananvaltaa internetin kansainvälisiin pelisääntöihin. Kiinaa häiritsee se, että alkujaan länsimaissa kehitetty internet toimii paljolti länsimaalaisilla pelisäännöillä.

Konferenssissa on osanottajia suurista internet-yhtiöistä kuten Facebookista, Microsoftista ja kiinalaisesta nettikaupan jättiyhtiöstä Alibabasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Valtioiden johtohahmoista paikalla ovat esimerkiksi Pakistanin presidentti Mamnoon Hussain ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev.

Xin mielestä internetissäkin ”järjestys on vapauden tae.” Kiina itse on panostanut enemmän kuriin ja järjestykseen kuin vapauteen.

Freedom House -järjestön tämänvuotisessa internetin vapautta käsittelevässä raportissa Kiina on maailman vähiten vapaa maa internetin suhteen. Tutkimuksessa ei tosin pisteytetty esimerkiksi Pohjois-Koreaa.

Kiina rajoittaa pääsyä kotimaasta sadoille ulkomaisille verkkosivustoille tekniikalla, jota sanotaan Kiinan palomuuriksi. Kiinasta ei pääse esimerkiksi Twitteriin, Facebookiin eikä Googlen palveluihin.

Kiina on tämän vuoden alkupuolelta lähtien pyrkinyt estämään myös VPN-palveluja, joiden avulla Kiinan palomuurin estoja voi kiertää.

Palomuurinsa sisällä kotimaassa Kiina pystyy sensuroimaan internetin sisältöä. Erilaisia viestipalveluja ylläpitävät yhtiöt joutuvat palkkaamaan sensoreita poistamaan viestejä, joissa esimerkiksi arvostellaan Kiinaa hallitsevaa kommunistista puoluetta. Kiinalaiset hakukoneet eivät löydä tietoa esimerkiksi Pekingin Tiananmenin verilöylystä.

Konferenssipuheessaan Xi peräänkuulutti internetin hallinnointijärjestelmää, jonka kehittämisessä olisivat mukana kaikkien maiden hallitukset sekä kansainvälisiä organisaatioita ja muita toimijoita.

”Päätöksiä ei pitäisi olla tekemässä vain yksi tai muutama osapuoli.”

Xin mielestä pitäisi muotoilla maailmanlaajuiset internetin hallinnointia koskevat säännöt, ”jotta maailmanlaajuisesta internetin hallinnoinnista tule reilumpaa ja järkevämpää, ja jotta se heijastaa tasapainoisemmalla tavalla maiden enemmistön toiveita ja haluja”.

Xi myös toisti Kiinan pitkäaikaisen toiveen niin sanotusta internet-itsenäisyydestä. Käsite tarkoittanee, ettei Kiina halua ulkomaiden arvostelevan nettisensuuriaan.

”Meidän tulisi kunnioittaa yksittäisten maiden oikeutta itsenäisesti valita oma polkunsa internet-kehityksessä sekä internetin sääntelyssä”, Xi sanoi.

”Mikään maa ei saisi tavoitella internet-ylivaltaa, sekaantua muiden maiden sisäisiin asoihiin tai tukea internet-toimintaa, joka heikentää muiden maiden kansallista turvallisuutta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat