Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Human Rights Watch julkaisi todisteita Syyrian hallinnon suorittamasta kidutuksesta – ”Etsin häntä 950 päivää, laskin joka päivän”

Ulkomaat
 
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS

Syyrian ilmavoimien tiedustelun mies kysyi 2. elokuuta 2012 Ahmad al-Musalmanilta, 14, miksi poika itki.

Poika istui Libanonista tulevassa reittitaksissa, joka oli pysäytetty tarkistuspisteellä. Perhe oli lähettänyt hänet edellisenä vuotena turvaan Libanoniin, kun hänen veljensä oli ammuttu kansannousun alkuajan mielenosoituksissa Daraassa.

Nyt maa oli jo syöksynyt sisällissotaan, mutta hänen oli pakko tulla takaisin äitinsä hautajaisiin. Äiti on kuollut, hän kertoi silminnäkijöiden mukaan sotilaille.

Sitten sotilaat löysivät hänen kännykästään Syyrian itsevaltaista presidenttiä Bashar al-Assadia pilkkaavan laulun. Ahmad jäi tarkastuspisteelle. Muu reittitaksi jatkoi matkaansa ja parin päivän päästä yksi matkustajista löysi pojan suvun kertoakseen tapahtumista.

Ahmadin kuva on ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin keskiviikkona julkaisemassa tuoreessa raportissa Syyrian hallinnon pidätyskeskuksissa kuolleista. Niitä pyörittävät pahamaineiset turvallisuuspalvelut. Syyrian hallinto ei välittänyt ihmisoikeuksista ennen yhä jatkuvan sisällissodan alkuakaan, mutta kansannousun ja sodan aikana pidätettyjen määrä on kasvanut selvästi.

Kuvia on kaksi. Yhdessä hän on villapaitaan pukeutunut teini, toisessa kuollut. Kuvia tutkineiden patologien mukaan ruumiissa on pahoinpitelyn jälkiä.

Pahoinpitelyn, nälkiinnyttämisen ja kidutuksen jälkiä on käytännössä kaikissa pidätyskeskuksissa kuolleista otetuissa kuvissa, joihin järjestö perustaa raporttinsa. Human Rights Watchin mukaan pidätyskeskuksissa olevien kaltoinkohtelu ja kidutus on järjestelmällistä.

Raportin perustana ovat Syyriasta paenneen turvallisuuspalvelun entisen oikeustieteellisen valokuvaajan mukanaan tuomat kuvat ruumiista. Caesar-koodinimen saanut kuvaaja toi mukanaan yli 53 000 kuvaa, kun hän pakeni Syyriasta elokuussa 2013.

Kuvat on otettu toukokuun 2011 ja paon välisenä aikana, mutta järjestön mukaan ne eivät ole mikään täydellinen arkisto. Ne ovat kuvia, joita hän otti tai johon hänellä oli pääsy ja jotka hän uskalsi kopioida itselleen.

Kuvista 28 707 on hallinnon pidätyskeskuksissa kuolleista vangeista. Kaikki kuolleet kuvattiin ilmeisesti byrokraattisista syistä, vainajat on myös numeroitu kuvissa.

Kuvat on julkaistu jo aiemmin. Syyrialaisjärjestöt ovat niiden avulla saanet selvitettyä kadonneiden kohtaloita.

Human Rights Watchin tutkijat paikansivat satelliittikuvien ja kameroiden paikkatietojen perusteella kuvat damaskoskelaiseen ruumishuoneeseen ja sotilassairaala 601:n sisäpihalle.

Varmistaakseen kuvien aitouden järjestön tutkijat kävivät läpi 27 kuvissa esiintynyttä vainajaa. He haastattelivat näiden perheitä ja ystäviä, minkä lisäksi he haastattelivat myös 37 pidätyskeskuksissa ollutta mutta sittemmin vapautettua. Järjestö haastatteli myös neljää pidätyskeskuksissa tai sotilassairaalassa työskennellyttä loikkaria.

Lopuksi järjestön patologit tutkivat 72 kuvaa 19 uhrista löytääkseen todisteita kidutuksesta ja kuolinsyistä.

Raportin mukaan viranomaisten osin sattumanvaraisesti pidättämiä ihmisiä pidetään epäinhimillisissä oloissa kuukausia tai jopa vuosia.

Selleissä on liikaa ihmisiä. Niissä ei ole ilmastointia, eikä pesulle pääse. Ruokaa annetaan niin vähän, että ruumiista useimmat olivat silmin nähden nälkiintyneitä. Yksi haastateltava kertoi menettäneensä 35 kiloa eli lähes puolet painostaan puolessa vuodessa.

Selleissä on niin kuumaa ja kosteata, että pidätettyjen vaatteet alkavat hajota parissa viikossa. Taudit leviävät nopeasti. Useimmat ovat ahdistuneita ja monet sairastuvat henkisesti.

Myös krooniset sairaudet pahenevat, kun lääkkeitä ei saa. Monet eivät edes pyydä pääsyä lääkäriin, sillä pidätyskeskusten harvat lääkärit ovat osallistuneet pahoinpitelyihin.

Kuoleman jälkeen lääkärit tutkivat ruumiit, mutta kuolinsyyksi ilmoitetaan sydänkohtaus tai hengitysvaikeudet. Ketkään haastatelluista omaisista eivät ole saaneet ruumiita. Osa ei edes tiennyt, onko lähiomainen pidätetty vai kadonnut muuten.

Ahmadin setä Dahi al-Musalmani oli työskennellyt pitkään tuomarina ja yritti löytää poikaa. Maksettuaan tuhansien eurojen lahjukset hän sai selville, missä poika oli. Hän ei kuitenkaan onnistunut saamaan poikaa vapaaksi.

Lopulta hänet kutsuttiin ilmavoimien tiedustelun luo, mutta hän ei enää uskaltanut mennä vaan pakeni maasta.

Hän löysi pojan kuvan, kun ne julkaistiin.

”Etsin häntä 950 päivää. Laskin joka päivän. Kun hänen äitinsä teki kuolemaa, hän sanoi minulle: ’Jätän pojan suojelukseesi.’ Mitä suojaa minä pystyin antamaan”, hän sanoi Human Rights Watchille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat