Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhtä Venäjän viimeisistä oppositiopormestareista savustetaan ulos – Petroskoin kaupunginvaltuusto järjesti someäänestyksen erosta

Ulkomaat
 
Sergei Gratšov
Galina Širšina
Galina Širšina Kuva: Sergei Gratšov
Fakta

Pormestarivaalit Venäjällä

 Venäjällä on käynnissä kuntauudistus. Suurten kaupunkien johtajia ei enää valita suorilla vaaleilla, vaan useimmissa kaupungeissa valtuutetut äänestävät nimitetyistä ehdokkaista.

 Venäjän perustuslakituomioistuin vahvisti joulukuun alussa, että käytäntö vastaa perustuslakia. Vain pienimmät kunnat saavat järjestää suoria pormestarinvaaleja.

 Petroskoissa lakia muutettiin kesäkuussa, joten seuraavaa pormestaria ei enää valita suorilla vaaleilla.

 Uudistus kaventaa opposition mahdollisuuksia päästä edes kunnallispolitiikkaan mukaan.

Pietari

Petroskoin pormestari Galina Širšinan mahdollisuudet jatkaa virassaan näyttävät entistä heikommilta.

Yhdeksi työkaluksi oppositiota edustavan pormestarin savustamisessa Petroskoin kaupunginvaltuusto on ottanut nettiäänestyksen. Valtuuston sivuilla Venäjän suosituimmassa sosiaalisessa mediassa Vkontaktessa kuka tahansa voi äänestää kyselyssä, joka on nimetty: ”Uusi vuosi –uusi pormestari”. Kysymys kuuluu: ”Mitä ajattelette Petroskoin johtajan G. I. Širšinan mahdollisesta erosta?” Vastausvaihtoehdoiksi annetaan ”puollan”, ”vastustan” ja ”tuen, jos uutena vuotena uusi pormestari täyttää kaupunkilaisten toiveet”.

Keskiviikkoaamuna ääniä oli annettu yli 5 700. Vastaajista 56 prosenttia puolsi eroa, vastustajia oli 41, ja erolle ehdollisen tukensa antajia vähän yli kolme prosenttia. Äänestää voi kuka tahansa. Tulokset luovutetaan valtuutetuille.

Kaupunginvaltuusto on ilmoittanut päättävänsä joulupäivänä, saako pormestari jatkaa tehtävässään. Valtuuston 30 jäsenestä 22 allekirjoitti vetoomuksen, joka puoltaa Širšinan eroa.

”En tiedä, mitä valtuutettujemme päässä liikkuu. En edes ajattele sitä. Minusta vaikuttaa siltä, että strategian kannalta he toimivat typerästi. Sekä taloudelliselta että poliittiselta kannalta. Parlamenttivaalit ovat jo oven takana”, Širšina sanoi uutissivusto Lenta.ru:n haastattelussa.

Venäjällä järjestetään parlamenttivaalit syksyllä vuonna 2016.

Širšina on poikkeuksellinen pormestari koko Venäjän tasolla, sillä hänet äänestettiin yllättäen liberaalin oppositiopuolue Jablokon listoilta kaupungin johtoon kaksi vuotta sitten. Širšinalla on ollut koko johtokautensa ajan kireät välit Karjalan tasavallan päämieheen, presidentti Vladimir Putinin nimittämään suomensukuiseen Aleksandr Hudilaiseen. Arvioiden mukaan Hudilainen ei ole saanut suoraa tukea Moskovasta Širšinan potkuille, koska tämä on saanut pitää paikkansa näinkin pitkään.

Venäjällä Jablokon vaikutusvalta on hyvin pieni, mutta Karjalassa konflikti näkyy avoimena politikointina myös mediassa. Moni liiketoimintaa harjoittava Jablokon jäsen on syytettynä talousrikoksista. Yksi heistä on Suomeen paennut Vasili Popov, Jablokon paikallisjohtaja ja pormestarin tärkein tukija.

Popovin vaimon Anastasija Kravtšukin syytetään saaneen itselleen kaupungilta kiinteistön alihintaan. Venäjä on etsintäkuuluttanut Popovin ja vaatii hänen luovuttamistaan.

Korruptiojahdissa on napattu useita muitakin karjalaisia talousvaikuttajia, joista monet ovat arvostelleet Hudilaista julkisesti

Hudilaisen äänenpainot ovat viime aikoina koventuneet.

”Miten arvioida venäläisen ja karjalaisen viidennen kolonnan toimia, kun he protestoivat Krimin Venäjään liittämistä vastaan ja ilmoittavat siitä avoimesti? Eikö se muka ole avunantoa terroristeille, jotka Ukrainan alueella räjäyttivät sähkölinjat ja jättivät Krimin kylät ilman sähköä?”, hän sanoi joulukuun alussa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kokouksessa.

Hudilainen kommentoi puheessaan karjalaisbloggaajan ja toimittajan Vadim Štepan tapausta, mutta laajensi vastaustaan koskemaan oppositiota yleensä. Štepalle määrättiin vuorokausi vankeutta ekstremistisen symboliikan julkaisusta sosiaalisessa mediassa. Yksi kolmesta kuvasta oli Suomessa kuvattu sodanaikaisen panssarivaunun hakaristi.Toisissa oli ukrainalaisen kansallismielisen, puolisotilaallisen Oikea sektori -järjestön symboleja.

Viidennellä kolonnalla tarkoitetaan esimerkiksi vihollisvaltioiden hyväksi työskentelemistä oman maan sisällä. Oppositiopuolue Jabloko ei ole Karjalassa hyväksynyt Krimin liittämistä Venäjään. Pormestari Širšina ei ole puolueen jäsen, vaikka hänet valittiin sen listoilta kaupungin johtoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat