Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin korkein oikeus: Aviopuolisoilla oltava vastakin sama sukunimi

Ulkomaat
 
Bobby Yip / Reuters
Japanilaiset Ryuichi Amano (oik.) ja Miho Ogawa suutelevat Hongkongin Peak Towerissa vihkimisensä jälkeen. Pari halusi mennä naimisiin Hongkongissa maiseman vuoksi.
Japanilaiset Ryuichi Amano (oik.) ja Miho Ogawa suutelevat Hongkongin Peak Towerissa vihkimisensä jälkeen. Pari halusi mennä naimisiin Hongkongissa maiseman vuoksi. Kuva: Bobby Yip / Reuters

Japanin korkein oikeus piti keskiviikkona voimassa 1800-luvulta periytyvän lain, joka edellyttää aviopuolisoilla olevan sama sukunimi. Samalla se uutistoimisto AFP:n mukaan hylkäsi kanteen, jonka mukaan laki rikkoo perustuslakia ja loukkaa ihmisoikeuksia.

AFP:n siteeraaman Kyodo-uutistoimiston mukaan oikeus totesi ”olevan pelkästään järkevää, että perheenjäsenillä on sama sukunimi”.

Oikeus myös totesi monien naisten voivan käyttää nykyisin alkuperäistä nimeään arkielämässä, joten tilanne on jo parantunut. Samalla se kehotti parlamenttia keskustelemaan asiasta.

Laki ei määritä, kumman sukunimestä pitää tulla yhteinen. Käytännössä 96 prosenttia naimisiin menevistä naisista ottaa miehensä sukunimen.

”Kyyneleeni eivät loppuneet, kun kuulin päätöksestä”, yksi asian korkeimpaan oikeuteen vieneistä naisista Kyoko Tsukamoto, 80, kertoi AFP:n mukaan lehdistötilaisuudessa.

Hän käyttää tyttönimeään, mutta otti miehensä sukunimen viralliseksi sukunimekseen lapsia saadessaan. Nyt hän haluaisi voida käyttää myös nimeään myös virallisesti.

”En saa kuolla Tsukamotona”, hän sanoi.

Naisten mukaan monilla työssä käyvillä naisilla on vaikeuksia tasapainoilla kahden nimen kanssa.

Osa pariskunnista ei mene lain vuoksi virallisesti naimisiin, mikä kuitenkin aiheuttaa ongelmia esimerkiksi vanhempien oikeuksiin ja perinnönjaossa.

Oikeutta eri nimiin kannatetaan nuorten parissa, mutta yhteiskunta on kysymyksessä muuten jakaantunut.

Pääministeri Shinzo Aben konservatiivipuolue kannattaa nykyistä lakia, koska sen mukaan eri nimen vaarantaisivat perhesuhteita.

Oikeus käsitteli myös toista Japanissa paljon keskustelua herättänyttä lakia.

Laki on kieltänyt pelkästään naisilta uudelleen avioitumisen puoleksi vuodeksi avioeron jälkeen. Korkeimman oikeuden mukaan laki rikkoo perustuslakia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat