Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arabikeväästä on kulunut viisi vuotta – Arabimaailma roihuaa yhä

Kansannousut alkoivat tunisialaisen katukauppiaan poltto­itsemurhasta viisi vuotta sitten. HS:n uudessa sarjassa seurataan, mihin kansannousut johtivat eri maissa.

Ulkomaat
 
© Ho New / Reuters
Tunisian presidentti Zine El Abidine Ben Ali (toinen vas.) kävi katsomassa katukauppias Muhammed Bouazizia sairaalassa 28. joulukuuta 2010. Bouazizi kuoli itse aiheuttamiinsa palovammoihin, ja tapauksen lietsomat mielenosoitukset saivat Ben Alin pakenemaan maasta.
Tunisian presidentti Zine El Abidine Ben Ali (toinen vas.) kävi katsomassa katukauppias Muhammed Bouazizia sairaalassa 28. joulukuuta 2010. Bouazizi kuoli itse aiheuttamiinsa palovammoihin, ja tapauksen lietsomat mielenosoitukset saivat Ben Alin pakenemaan maasta. Kuva: © Ho New / Reuters

Tunisialainen katukauppias Muhammed Bouazizi ei ehtinyt ymmärtää aloittamansa ketjureaktion laajuutta. Hän sytytti itsensä tuleen vastalauseena hedelmäkärrynsä takavarikoimiselle ja poliisien mielivallalle 17. joulukuuta tasan viisi vuotta sitten ja kuoli palovammoihinsa vuodenvaihteen jälkeen.

Vielä tammikuun aikana tyytymättömät tunisialaiset syrjäyttivät presidentti Zine El Abidine Ben Alin, ja itsevaltaisia hallitsijoita vastustavat mielenosoitukset levisivät Egyptiin ja Jemeniin.

Arabikevät oli alkanut.

Ihmiset ympäri Pohjois-Afrikkaa ja Lähi-itää eivät tietenkään raivostuneet eritoten Bouazizin kohtalosta. Hänen epätoivoinen tekonsa katkaisi kamelin selän Tunisiassa, mikä sai pinnan alla kuplineen vastarinnan esiin muissakin arabimaissa.

Ei kuitenkaan käynyt niin kuin länsimaissa toivottiin. Harvassa arabimaassa kansannousut ovat lisänneet demokratiaa. Libyassa, Syyriassa ja Jemenissä ne johtivat verisiin sisällissotiin. Egypti taantui entistäkin ankarampaan sotilasvaltaan.

Konfliktien seuraukset näkyvät Euroopassa asti, pommeina Pariisissa ja turvapaikanhakijoina Torniossa.

Kannattiko kansan nousta vastarintaan, kun suurista odotuksista huolimatta siitä seurasi lähinnä kauheuksia?

Kysymys on kummallinen, vastaa Lähi-itään erikoistunut tutkija Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä.

”Väkivaltaa olisi syttynyt ilman arabikevättäkin. Konfliktien syyt olivat olemassa siitä riippumatta”, Patokallio sanoo.

”Koko asia lähti kansojen tyytymättömyydestä, työttömyydestä, epätasa-arvosta, omanarvontunnon kaipuusta ja nuorison näköalattomuudesta. Tunisiassa syttynyt kipinä osui ruutitynnyriin ja johti nopeaan tapahtumasarjaan, joka kuitenkin olisi ennen pitkää toteutunut vaiheittain muuallakin, ainakin jossain muodossa.”

Monen arabimaan tilanne on lohduttomampi kuin viisi vuotta sitten, mutta Patokallio muistuttaa laajasta myönteisestäkin muutoksesta.

”Arabimaiden kansalaiset suhtautuvat paljon aiempaa kriittisemmin siihen, minkälainen yhteiskunta heidän kotimaihinsa sopii. Johtajat taas tuntuivat aiemmin ajattelevan, että vallassa pysytään keinolla millä hyvänsä, ja ehkä heidän anturansa ovat nykyään herkemmät kansalaisia kuunnellessa.”

Tunisia on myönteisin esimerkki arabikevään saavutuksista, minkä osoituksena niin sanottu Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti vastaanotti viime viikolla Nobelin rauhanpalkinnon.

Kvartetti on kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä, joka puuttui peliin, kun Tunisiassakin oli käydä huonosti.

Ensimmäisissä vapaissa vaaleissa lokakuussa 2011 valtaan oli noussut maltillinen islamistipuolue Ennahda, mutta parissa vuodessa kiistat maallistuneen opposition kanssa olivat lamauttaneet maan. Perustuslakia ei ollut saatu aikaan. Ääriryhmät olivat voimistuneet ja murhanneet kaksi oppositiopoliitikkoa.

Kvartetti laukaisi tilanteen vetämillään keskusteluilla, joiden ansiosta perustuslaki saatiin kokoon ja lokakuussa 2014 tunisialaiset äänestivät uuden parlamentin. Vaalit voitti maallistunut puolue Nida Tunes, mutta se otti hallitukseen mukaan islamistit ja useita sitoutumattomia ministereitä.

”Tunisiassakin kaikki olisi voinut mennä huonommin. Jälkikäteen tarkasteltuna monen maan kehittyminen nykytilanteeseen saattaa vaikuttaa vääjäämättömältä, mutta eivät ne olleet sitä. Tarjolla oli hyvin erilaisia polkuja”, Patokallio sanoo.

Tunisian kvartettia Nobel-gaalassa edustanut Houcine Abassi sanoi kiitospuheessaan, että maailmassa on ”suuri tarve kansojen vuoropuheluun ja rauhanomaiseen rinnakkaineloon”. Toisaalta hän korosti terrorisminvastaisen taistelun tärkeyttä.

Tunisiakin kamppailee yhä ääri-islamistien uhkaa vastaan. Kotimaiset terroristit tappoivat 60 ihmistä maaliskuussa kansallismuseossa Tunisissa ja kesäkuussa rantalomakohde Soussessa.

Demokratisoitumisesta jaettujen kehujen keskellä unohtuu helposti, että ihmisoikeuksien tilassa on yhä toivomista. Viime maanantaina kuusi tunisialaista opiskelijaa tuomittiin kolmen vuoden vankeusrangaistuksiin homoseksuaalisuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat