Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin arabikevään protestit levisivät

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

1 Tunisia

Presidentti Zine El Abidine Ben Ali pakeni maasta tammikuussa 2011. Vaalien jälkeen Tunisia ajautui islamistien johdossa poliittiseen kriisiin, mutta vuoden 2014 aikana maa sai uuden perustuslain ja uusien vaalien maallistuneet voittajat ottivat islamistit rinnalleen hallitukseen.

2 Jordania

Työttömyyden, inflaation ja korruption vastustajat vaativat jopa kuningas Abdullahin eroa. Sen sijaan pääministeri vaihtui neljästi alle kahdessa vuodessa.

3 Egypti

Demokratia-aktivistit ja myöhemmin mielenosoituksiin liittyneet islamistit saivat presidentti Hosni Mubarakin eroamaan helmikuussa 2011.

Islamistisen Muslimiveljeskunnan tukema Muhammed Mursi valittiin presidentiksi kesäkuussa 2012. Järjestö kahmi itselleen valtaa eikä kohentanut taloutta. Kenraali Abdel Fattah al-Sisi syrjäytti Mursin sotilasvallankaappauksella heinäkuussa 2013. Muslimiveljeskunta kiellettiin. Sisi voitti presidentinvaalit toukokuussa 2014.

4 Jemen

Presidentti Ali Abdullah Saleh luopui vallasta helmikuussa 2012. Kuohunta lisäsi huthikapinallisten vaikutusvaltaa, mikä johti keväällä 2015 sisällissotaan. Huthit vastustavat presidentiksi Salehin jälkeen valittua Abd Rabbu Mansur Hadia. Sotaan sotkeutunut Saudi-Arabia vastustaa hutheja.

5 Irak

Korruptiota ja maan heikkoa turvallisuustilannetta vastustaneet mielenosoittajat saivat pääministeri Nuri al-Malikin lupaamaan helmikuussa 2011, että hän ei jatka virassaan kolmannelle kaudelle. Al-Maliki väistyi syyskuussa 2014.

Turvallisuustilanne on vain pahentunut, kun Isis on vallannut suuren osan Pohjois-Irakista.

6 Bahrain

Viranomaiset tukahduttivat demokratiaa ja ihmisoikeuksia vaatineet mielenosoitukset voimalla Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien avulla helmikuussa 2011. Bahrainin F1-kilpailu peruttiin levottomuuksien takia. Mielenosoittajat olivat pääosin shiioja. Bahrainia johtaa sunnivähemmistö.

7 Libya

Maan johtajan Muammar Gaddafin ja opposition välille puhkesi sisällissota helmikuussa 2011. Oppositiota tuki sotilasliitto Naton johtama liittouma YK:n turvallisuusneuvoston valtuutuksella. Lokakuussa opposition joukot tappoivat Gaddafin.

Sittemmin Libya on ajautunut asejoukkojen taistelukentäksi, jossa on kaksi kilpailevaa hallintoa. Isis on vallannut kaupunkeja.

8 Kuwait

Beduiinit alkoivat helmikuussa 2011 protestoida etuisuuksia, jotka myönnettiin vain muille kansanryhmille. Oppositio liittyi mielenosoituksiin. Hallitus erosi ja parlamenttivaaleja aikaistettiin.

9 Syyria

Mielenosoitukset alkoivat maaliskuussa 2011 ja laajenivat hiljalleen. Kesällä presidentti Bashar al-Assad käski armeijan taltuttamaan protesteja monessa kaupungissa, ja toistasataa ihmistä kuoli. Opposition ja hallituksen taistelut yltyivät.

Niin sanotun maltillisen opposition lisäksi jalansijaa ovat saaneet jihadistiset ryhmät, suurimpana Isis, minkä takia ulkovallat ovat osallistuneet sotaan yhä enemmän.

Kaikki pitävät Isisiä suurimpana pahana, mutta ulkovallat eivät ole päässeet yksimielisyyteen al-Assadin asemasta tulevaisuuden Syyriassa.

Sota on tappanut yli 250 000 ihmistä ja ajanut miljoonia kodeistaan.

Arabikevät johti mielenosoituksiin ja maltillisiin poliittisiin uudistuksiin monessa muussakin maassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat