Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan sota on arabikevään häntä

Ulkomaat
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Ukrainan sodassa unohtuu helposti, että sekin on osaltaan niin sanotun arabikevään häntä. Venäjän Krimin-miehitys ja toiminta itäisessä Ukrainassa selittyy pitkälti Libyan sodalla, joka lisäsi Venäjän johtajan Vladimir Putinin epäluuloa länttä kohtaan.

Kosovon sota ja sotilasliitto Naton pommitukset Serbiassa vuonna 1999 nostivat Putinin valtaan. Putin ryhtyi palauttamaan Venäjän asemaa maailmanpolitiikassa. Libyan sota vuonna 2011 puolestaan sai hänet palaamaan presidentiksi keväällä 2012.

Putin oli Libyan sodan aikaan pääministerinä, koska perustuslaki rajasi perättäiset presidenttikaudet kahteen. Paluu presidentiksi ei ollut itsestäänselvyys, sillä valta ei ole välttämättä virallisesta asemasta kiinni.

Keväällä 2011 silloinen presidentti Dmitri Medvedev päätti, ettei Venäjä estä YK:ssa veto-oikeudellaan Naton sotilasoperaatiota Libyassa. Virallisesti kyse oli lentokieltoalueen perustamisesta. Nato halusi estää Libyan diktaattoria Muammar Gaddafia tappamasta arabikevään innoittamaan kansannousuun osallistuvia.

Putinista koko hanke oli virhe. Maaliskuussa 2011 hän vertasi tuoretta YK:n Libya-päätöslauselmaa keskiaikaiseen vetoomukseen lähteä ristiretkelle ja sanoi sen perusteella kenen tahansa voivan ryhtyä ”mihin tahansa toimiin itsenäistä maata vastaan”.

Samana päivänä Medvedev ilmaantui moittimaan Putinia kommenteista. Venäläinen toimittaja Mihail Zygar kuvaa tuoreessa kirjassaan Vsja kremlevskaja rat eli Koko Kremlin sotajoukko (Otava julkaisee kirjan suomeksi keväällä), kuinka valtiollisilla televisiokanavilla kauhistuttiin johdon poikkeuksellista julkista riitaa.

Uutisoinnin linja ratkesi, kun Putinin esikunta ilmoitti, että presidentti päättää ulkopolitiikasta. Se taas pelästytti Medvedevin.

Zygar kertoo, kuinka Putin piti Medvedevin päätöstä anteeksiantamattomana heikkoutena. Hän hermostui lisää Gaddafin kuoltua lokakuussa 2011 ja koki lännen pettäneen lupauksensa laajentamalla operaatiota alunperin puhutusta. Putin myös tulkitsi, että Gaddafiin ei koskettu, kun tämä oli hylkiö, mutta kun tämä yritti tulla ”länsimyönteiseksi ja kuuliaiseksi”, kohtalona oli kuolema.

Libya vahvisti Putinin ja lähipiirin käsitystä, että Yhdysvallat yrittää vaihtaa hallintoja mieleisikseen. Vanhan pelon mukaan tällainen suunnitelma on Venäjänkin varalle.

Ukrainan mielenosoitukset ja presidentti Viktor Janukovytšin kukistuminen sopivat tähän ajatusmalliin. Kremlissä ei uskota tai haluta myöntää, että isot mielenosoitukset voivat olla aitoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat