Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n seuraama kalasääski katosi Turkissa – Tommilla on silti vielä toivoa

Tommin rengastanut biologi antaa linnulle vielä 50 prosentin mahdollisuudet.

Ulkomaat
 
Vesa Hyyryläinen
Kalasääski Tommi kuoriutui kesäkuussa Hyrynsalmella. Pian sen jälkeen se sai selkäänsä satelliittipaikantimen.
Kalasääski Tommi kuoriutui kesäkuussa Hyrynsalmella. Pian sen jälkeen se sai selkäänsä satelliittipaikantimen. Kuva: Vesa Hyyryläinen

HS:n seuraama kalasääski Tommi saattaa olla kuollut.

Viimeisin signaali Tommin lähettimestä lähti 24. marraskuuta Pohjois-Turkista Balik Gölü -järven läheltä. Niillä seuduilla Tommi oli kalastellut jo yli kuukauden päivät.

Alle puolivuotias petolintu oli tankkaamassa vaativaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ylitystä varten, kun jotain tapahtui.

”Pitäisin aika lailla fifty-fifty mahdollisuutena sitä, että se on vielä elossa”, toteaa Tommin Hyrynsalmella rengastanut biologi Vesa Hyyryläinen.

On mahdollista, että Tommi elää yhä ja että sen selässä oleva lähetin on vain lakannut toimimasta.

Tommi kuoriutui kesäkuussa. Kalasääksillä elon ensimmäinen vuosi on pahimman luokan pudotuspeli. Noin puolet linnuista kuolee, useimmiten nääntymällä nälkään muuttomatkalla.

”Kalastamisen opettelu on haastavaa. Jos lennät 400 kilometriä päivässä, etkä löydä päivän särkiannosta, äkkiä rupeaakin nukuttamaan”, Hyyryläinen muotoilee.

Jos lintu uuvahtaa huonoon asentoon, lähettimen pieni aurinkokenno ei enää saa valoa. Lähettimestä loppuu virta. Toisaalta Hyyryläinen muistaa myös iloisia tapauksia, joissa kadonnut lintu on kohdattu hyvissä voimissa mykkä lähetin selässään.

Euroopan pakolaiskriisi on pakottanut EU:n pyytämään apua Turkilta tulijoiden määrän vähentämiseksi. Nyt myös Hyyryläinen aikoo pyytää turkkilaisilta virka-apua. Joku paikallisista kollegoista voisi katsastaa paikan, josta viimeinen signaali lähti.

Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: Tommin isä Ukko kuivattelee jo siipiään Länsi-Afrikan Gabonissa.

”Se on ihan viidakkoaluetta, gorilloja ja krokotiileja”, Hyyryläinen kuvaa.

Kauas ovat jääneet Kainuun lahnat. ”Gabonissa on valtavan monipuolinen kalalajikoostumus, muun muassa liejuryömijöitä.”

Liejuryömijät ovat trooppisten kalojen suku, jotka kykenevät rintaeviensä avulla mönkimään myös kuivalla maalla. ”Niitä se ottaa krokotiilien nenän edestä”, Hyyryläinen visioi.

Tommi lensi muuttomatkallaan Venäjän ja Itä-Ukrainan läpi ja Mustanmeren yli, kunnes ihastui Turkin rantoihin. Ensimmäiset viisi osaa ovat luettavissa näiden linkkien takaa: 1, 2, 3, 4 ja 5.

Isä-Ukkokaan ei vältellyt matkallaan vaaroja.

Etelä-Libanonissa olisi ollut tarjolla Suomen suurimman kriisinhallintaoperaation tarjoamaa suojaa. Ukko oikaisi pohjoisempaa. Se liiteli Välimeren yli ja saapui Syyriaan lähellä Tartusia ja Venäjän laivastotukikohtaa. Siitä se jatkoi kohti Damaskosta, jossa presidentti Bashar al-Assad pysyttelee valtaistuimellaan juuri Venäjän tuella.

Eteläisessä Syyriassa Ukko on luultavasti nähnyt pommitusten kivimurskaksi tuhoamia kortteleita ja sotilaita asemissaan. Se lensi yli Daraan kaupungin, josta Syyrian kansannousu alkoi vajaat viisi vuotta sitten. Nyt lännen tukema Vapaan Syyrian armeija ja al-Assadin joukot taistelevat kaupungista.

Ukko ylitti levottoman Siinain niemimaan ja saavutti Niilin rannat, missä se näyttää pysähtyneen tankkaamaan. Tuhannet kilometrit Sudanin ja Tšadin aavikkoa se on ylittänyt muutamassa päivässä.

”Jotenkin ne vain löytävät matkaeväänsä sieltä”, Hyyryläinen toteaa.

”Viime vuonna meitä nauratti, kun toinen satelliittisääksi Jaska löysi Egyptistä Siwa-nimisen paikan. Se on keidasalue, jossa turistitkin käyvät kalassa. Jaska meni Siwaan kalaan.”

Niin, Jaska. Jaskakin on Hyrynsalmelta. Nyt Ukko ja Jaska kalastavat Gabonin viidakoissa vain 30 kilometrin päässä toisistaan. Ne ovat naapureita kesät talvet. Seuraavaksi Hyyryläistä kiinnostaa selvittää, ovatko Jaska ja Ukkokin sukua. Ehkä geenit vaikuttavat talvehtimispaikan valintaan.

Seuraaminen ei naapuruutta selitä, sillä kalasääsket muuttavat yksin. Tommikin on suunnistanut oudoissa maisemissa aivan omillaan. ”Ensin pesästä lähtee yleensä naaras. Sen jälkeen poikaset. Rohkeusjärjestyksessä.”

Ukko lähti Hyrynsalmelta pari päivää Tommin jälkeen, mutta paineli jo Venäjällä poikasensa ohi.

Älkäämme silti vielä heittäkö toivoa. Jos Turkista ei kantaudu pian suru-uutisia, Tommistakin ehkä kuullaan vielä.

HS:n sarjassa on seurattu kalasääsken matkaa kohti Saharan eteläpuolista Afrikkaa.

Oikaisu 18.12. kello 9.50: Jutussa kirjoitettiin alunperin virheellisesti, että kalasääski Ukko söisi Gabonissa liemiryömijöitä. Kalasuvun nimi on liejuryömijät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat