Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmaston lämpeneminen voi tutkimuksen mukaan vaikuttaa lintujen kykyyn pölyttää kasveja

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen voi sotkea lintujen luontaista lämmönhallintaa, joka aiheuttaisi lyhyempiä lentoaikoja. Tämä taas vähentäisi lintujen kasveille suorittamaa pölytystä.

Ulkomaat
 
Tutkijat selvittivät, miten kolibri välttää ylilämpenemisen
Tutkijat selvittivät, miten kolibri välttää ylilämpenemisen
Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan kolibrit säätelevät siivillään lämpötilaansa ja näin estävät kehonsa ylikuumenemisen. Ilmaston lämpeneminen voi tutkijaryhmän mukaan sotkea linnun lämmönhallinnan ja siten lyhentää eläimen yhtäjaksoisia lentoaikoja. Tämä taas voi teoriassa vähentää lintujen suorittamaa pölytystä ja vaikuttaa näin kasvien lisääntymiskykyyn.

Amerikkalaisyliopiston tutkimuskohteena olivat pienimmät mahdolliset linnut, kolibrit.

Kiitäjälintuihin kuuluvan lajin erikoispiirteenä on siipien poikkeuksellisen kiivas räpyttely, joka mahdollistaa kolibreille paikallaan lentämisen.

Neljän vuoden ajan kolibrien aineenvaihduntaa tutkinut Oregonin yliopiston biologian professori Donald R. Powersin johtaman tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan kolibrit säätelevät siivillään lämpötilaansa ja näin estävät kehonsa ylikuumenemisen.

Powers ja hänen tutkijaryhmänsä pääsivät tulokseen linnuista saatujen lämpökamerakuvien perusteella.

Tutkimustulokset julkaisi keskiviikkona tiedelehti Royal Society Open Science.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten kolibrit, ja todennäköisesti muutkin linnut, viilentävät itseään lennon aikana. Oli selvää, että siipien jatkuva liike saa linnun kehon lämpötilan nousemaan, mutta epäselvää oli, miten eläin saa tuon ylimääräisen lämmön poistumaan sulkapeitteensä alta.

Powersin mukaan kolibreillä on eräänlaisia “ikkunoita”, joiden kautta kohonnut lämpö suodattuu höyhenpeitteen alta. Tällaisia pisteitä havaittiin lintujen silmissä, siipien tyvessä, jaloissa. Näissä kohdissa lintujen höyhenpeite oli ohuimmillaan. Lämpökameravideon kuvissa pisteet näkyvät kirkkaan valkoisina.

Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksesta johtuva lämpeneminen saattaa vaikuttaa kolibrin kaltaisten lintujen kykyyn säädellä ruumiinlämpöään ja siten lyhentää niiden yhtäjaksoisia lentoaikoja. Tämä taas voi vaikuttaa tiettyjen kasvien pölytykseen etenkin tropiikissa, jossa kolibrin kaltaisilla linnuilla on merkittävä rooli siitepölyn kuljettajina.

Nasan rahoittaman tutkimuksen perimmäisenä tavoitteena oli selvittää ilmastonmuutoksen vaikutuksia eläimiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat