Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin kiitteli Suomen eduskuntaa Fennovoima-päätöksestä ja myönsi, että Itä-Ukrainassa on venäläisiä sotilastehtävissä

Presidentti Vladimir Putin kiitteli vuosittaisessa suuressa lehdistötilaisuudessaan myös Suomea oikeasta ydinvoimapäätöksestä. Tilaisuutta ehti kulua melkein tunti ennen kuin puhe kääntyi Ukrainaan.

Ulkomaat
 
RIA Novosti / Reuters
Presidentti Putin pitämässä vuotuista lehdistötilaisuuttaan Moskovassa joulukuussa 2013.
Presidentti Putin pitämässä vuotuista lehdistötilaisuuttaan Moskovassa joulukuussa 2013. Kuva: RIA Novosti / Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin vuotuista lehdistötilaisuutta Moskovassa ehti kulua melkein täysi tunti ennen kuin puhe kääntyi Ukrainan tilanteeseen. Putin vakuutti rauhanhaluaan ja valmiuttaan vankien vaihtoon.

Ukrainalaistoimittaja huomautti, ettei Itä-Ukrainassa Putinin mukaan ole edes ollut venäläisiä sotilaita. Toimittaja otti nimeltä mainiten esille Ukrainan vangitsemat kapteeni Jevgeni Jerofejevin ja kersantti Aleksandr Aleksandrovin.

Tämä sai Putinin täsmentämään aiempaa kantaansa hieman mutkikkain sanakääntein.

”Emme ole koskaan väittäneet, ettei siellä olisi ihmisiä, jotka ratkovat erityiskysymyksiä muun muassa sotilaallisella puolella. Mutta se ei tarkoita, että siellä olisi Venäjän asevoimien vakituisia joukkoja. Huomatkaa ero.”

Putin myös kiitteli Suomen eduskuntaa oikeasta ydinvoimapäätöksestä, kun se hyväksyi Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisen Pyhäjoelle yhdessä venäläisen Rosatomin kanssa.

Putinin mukaan eduskunta ”torjui yllättäen painostuksen” ja teki oikean ratkaisun. Samalla Putin puolusteli hankkeen miljardirahoitusta Venäjän hyvinvointirahastosta.

”Rahaston varoja ei pidä tuhlata vaan käyttää sellaisiin projekteihin, jotka mahdollistavat uutta kehitystä, ja sijoitukset on saatava takaisin”, Putin sanoi. Pyhäjoen ydinvoimala on tällaisesta sijoituksesta presidentin mukaan hyvä esimerkki.

Tilaisuuden alussa Putin vakuutti, että Venäjän talouskriisin syvin alho on sivuutettu. Talouden tilanne syrjäytti täysin muut aiheet tilaisuuden kärjestä.

Presidentin esittelemien lukujen mukaan talous oli syys-lokakuussa jo hienoisessa kasvussa. Öljyn hinta pakottaa Putinin mukaan kuitenkin Venäjän korjaamaan ensi vuoden budjettiaan.

”Oletus öljyn 50 dollarin tynnyrihinnasta oli liian optimistinen”, Putin tunnusti vastatessaan Komsomolskaja Pravda -lehden kysymykseen talousnäkymistä. ”Vuoden 2016 talousarviota on mahdollisesti korjattava.”

Öljyn Brent-viitelaadun hinta oli torstaiaamuna alle 38 dollaria tynnyriltä. Venäjän talousministeri Anton Siluanov kertoi keskiviikkona hallituksen suunnitelevan vajaan viidenneksen myyntiä öljyjätti Rosneftistä valtion kassan pelastamiseksi.

Presidentti aloitti lehdistötilaisuutensa 1 290 toimittajan ja lukuisten televisiokameroiden edessä kello 11.00 Suomen aikaa. Presidentin lehdistöpäällikön Dmitri Peškovin johtaman tilaisuuden alku on tavallisesti tarkkaan käsikirjoitettu.

Putin ei tällä kertaa pitänyt lainkaan alustusta, vaan kysymyksiin siirryttiin heti. Makrotalouden aiheista keskusteltiin puoli tuntia, kunnes Turkmenistanin ja Turkin toimittajat siirsivät keskustelun Venäjän ja Turkin suhteisiin.

Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän Syyrian rajalla marraskuun lopulla. Putin nimesi ampumisen ”vihamieliseksi teoksi”.

”Jos joku Turkin johdossa päätti nuolla amerikkalaisia tietystä paikasta, niin enpä tiedä oliko se amerikkalaisten mielestä tarpeellista.”

”Turkissa on meneillään ’ryömivä islamisaatio’, joka saisi [Turkin tasavallan perustajan Kemal ] Atatürkin kääntymään haudassaan”, Putin määritteli.

Putin ilmoitti ”tukevansa täysin” Yhdysvaltain Syyria-aloitetta YK:n turvallisuusneuvostossa, mikä kertoo ainakin yrityksestä suunnan muutokseen Lähi-idän kriisin ratkaisussa. Venäjä on ilmoittanut osallistuvansa huomenna perjantaina järjestettävään uuteen Syyria-kokoukseen New Yorkissa.

Venäjän syyskuussa Syyriassa aloittaman pommituskampanjan Putin vakuutti jatkuvan ”niin kauan kuin Syyrian armeija tarvitsee tukea”.

Tilaisuuden toisella tunnilla päästiin käsittelemään myös korruptiota ja uusinta skandaalia: pääsyyttäjä Juri Tšaikan pojan liiketoimia ja väitettyjä mafiayhteyksiä.

”Velvollisuutemme on reagoida tähän”, Putin totesi.

Rekkakuskien protestit maantiemaksuja vastaan ovat Putinin mukaan turhia, koska rahat käytetään ”sataprosenttisesti” teiden parantamiseen, eikä niistä ”mene kopeekkakaan kenenkään taskuihin”. Maksuja keräävässä yhtiössä on osakkaana Putinin kumppanin Arkadi Rotenbergin poika Igor Rotenberg.

Putin kehui myös kahta aikuista tytärtään tiedotustilaisuudessa. Sen sijaan hän ei vastannut suoraan RBK-talousuutisten kysymykseen, onko Moskovan yliopistossa työskentelevä Jekaterina Tihonova hänen tyttärensä. Tiedotusvälineiden mukaan juuri näin on asian laita.

”Vähän aikaa sitten kerrottiin, että tyttäreni opiskelevat ulkomailla ja asuvat siellä. Jumalan kiitos kukaan ei enää kirjoita sellaista. He asuvat Venäjällä ja ovat opiskelleet pelkästään venäläisissä oppilaitoksissa.”

”He puhuvat sujuvasti kolmea eurooppalaista kieltä ja käyttävät näitä kieliä työssään. He elävät omaa elämäänsä ja tekevät sen täysin kunniallisesti.”

Ulkomaisen ja kansainvälisen toimittajajoukon lisäksi paikalla Moskovan WTC-keskuksessa on runsaasti väkeä eri puolilta Venäjää, ja tilaisuuden loppupuolella asialistalle nousevat yleensä maakuntien asiat.

Toimittajat heiluttelevat puheenvuoroja jakavalle Peškoville itse rustaamiaan plakaateja, joissa puheenvuoron pyyntöä saatetaan maustaa myös persoonallisilla tervehdyksillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat