Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makedonian pääministeri lupaili maan nimen muuttamista lopettaakseen riidan Kreikan kanssa

Välit ovat tiivistyneet Kreikan vasemmistohallituksen ja pakolaiskriisin aikana.

Ulkomaat
 
Ognen Teofilovski / Reuters
Makedonialaismies kantoi maan lippua mielenosoituksessa Skopjessa toukokuussa.
Makedonialaismies kantoi maan lippua mielenosoituksessa Skopjessa toukokuussa. Kuva: Ognen Teofilovski / Reuters

Makedonia ja Kreikka neuvottelevat torstaina lähes 25 vuotta vanhasta nimiriidastaan, kun maiden ulkoministerit tapaavat Ateenassa.

Sopu näytti olevan jo lähellä, kun Makedonian pääministeri Nikola Gruevski sanoi keskiviikkona brittilehti Guardianin haastattelussa, että Makedonia voi sittenkin pohtia uutta nimeä itselleen.

Kreikkalaisen Kathimerini-lehden mukaan pian Guardianin artikkelin julkistamisen jälkeen Gruevski kuitenkin ilmoitti, että hänen kommenttinsa oli irrotettu asiayhteydestään ja kiisti lausunnon. Kreikkalaislähteet sanoivat, ettei sovusta ole vielä varmuutta.

Makedonia nimesi itsensä Makedonian tasavallaksi itsenäistyttään Jugoslaviasta vuonna 1991. Kreikka vastusti nimeä, sillä sen mukaan nimi viittaa sen pohjoiseen maakuntaan.

Kreikka on syyttänyt slaavienemmistöistä Makedoniaa helleenisen kulttuurin käyttämisestä kansallisen identiteetin luomiseksi. Taustalla on myös Kreikan pelko mahdollisesta aluekiistasta, sillä se pelkää Makedonian vaativan jossain vaiheessa ”koko Makedoniaa” itselleen.

Kiistan vuoksi Kreikka on estänyt Makedonian jäsenyyden EU:ssa ja sotilasliitto Natossa. Kreikan vaatimuksesta monissa kansainvälisissä järjestöissä Makedoniaa kutsutaan Entiseksi Jugoslavian tasavallaksi Makedoniaksi, englanniksi usein Fyromiksi (Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Naapureiden välit ovat tänä vuonna lähentyneet muutenkin. Syinä on pidetty Euroopan pakolaiskriisiä, sillä molemmat maat ovat kulkureitillä keskiseen Eurooppaan. Myös Kreikan vasemmistolainen hallitus on ollut aiempaa halukkaampi pitämään yhteyttä.

Kreikan ulkoministeri Nikos Kotzias teki kesäkuussa Skopjeen ensimmäisen ulkoministerivierailun 11 vuoteen. Silloin hän julisti Kreikan toivovan kaikkien naapuriensa olevan EU-jäseniä.

Makedoniaa taas kirittää Jugoslaviaan aikanaan kuuluneen Montenegron todennäköinen liittyminen Natoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat