Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat myy yli 1,5 miljardilla eurolla aseistusta Taiwanille – Kiina raivostui

Suuri asekauppa julkistettiin herkkänä aikana.

Ulkomaat
 
Reuters
Taiwanin laivaston hyökkäysalukset sotaharjoituksessa laivastotukikohdassa Kaohsiungissa.
Taiwanin laivaston hyökkäysalukset sotaharjoituksessa laivastotukikohdassa Kaohsiungissa. Kuva: Reuters

Peking

Kiina on polttanut päreensä, koska Yhdysvallat on ilmoittanut myyvänsä vajaalla 1,7 miljardilla eurolla aseistusta Taiwanille. Kiinan mielestä asekauppa on sekaantumista Kiinan sisäisiin asioihin.

Yhdysvallat ilmoitti tällä viikolla myyvänsä Taiwanille muun muassa kaksi sotalaivaa, ilmatorjuntaohjuksia, ajoneuvoja ja viestijärjestelmiä. Niistä ainakin sotalaivat myydään käytettyinä.

Kuultuaan kaupasta Kiina kutsui Yhdysvaltojen suurlähetystön asiainhoitajan Pekingissä puhutteluun. Kiinan varaulkoministeri Zheng Zeguang piti asianhoitaja Kaye Leelle vakavamielisen esityksen, kertoo Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

”Turvatakseen kansallisia etujamme Kiina on päättänyt ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin, kuten pakotteiden asettamiseen asekaupassa mukana oleville yhtiöille”, Zheng sanoi Xinhuan mukaan.

Taiwania Kiina kehotti olemaan vaarantamatta Kiinan ja Taiwanin välejä asekaupalla, kertoo uutistoimisto AFP. Taiwanin puolustusministeriö totesi, ettei Kiinan tarvitse huolehtia, koska aseet on tarkoitettu vain puolustautumiseen.

Taiwan on ollut mahdollinen kriisipesäke jo vuosikymmeniä. Kiina pitää Taiwania kapinoivana osana Kiinaa, vaikka Taiwanissa on ollut oma hallinto siitä asti, kun Manner-Kiinaan perustettiin kommunistinen Kiinan kansantasavalta vuonna 1949.

Virallisen politiikkansa mukaan Kiina on valmis vaikka hyökkäämään Taiwaniin, jos Taiwan julistautuu muodollisesti itsenäiseksi. Yhdysvallat puolestaan on sitoutunut puolustamaan Taiwania.

Kiinan ja Taiwanin suhde on erityisen herkässä vaiheessa, koska Taiwanissa on määrä pitää 16. tammikuuta vaalit, joiden jälkeen Taiwanin välit Manner-Kiinan kanssa todennäköisesti huononevat.

Mielipidekyselyjen perusteella vaalit on voittamassa oppositiopuolue DPP. Jos DPP syrjäyttää seitsemän vuotta vallassa olleen hallituspuolueen Kuomintangin, Taiwan todennäköisesti ottaa etäisyyttä Kiinaan.

Kuomintang on ajanut lähentymistä Manner-Kiinan kanssa. DPP puolestaan suhtautuu Kiinaan kylmäkiskoisemmin.

Monet taiwanilaiset ovat huolissaan Manner-Kiinan vaikutusvallan kasvusta. Esimerkiksi viime vuoden keväällä mielenosoittajat valtasivat Taiwanin parlamenttirakennuksen vastalauseena Kuomintangin ajamalle kauppasopimukselle Kiinan kanssa.

Vastustajat katsoivat, että taloudellinen lähentyminen mantereen kanssa lisäisi Kiinan vaikutusvaltaa Taiwanissa talouden kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat