Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK: Burundi sisällissodan partaalla

Ulkomaat
 
GORAN TOMASEVIC / Reuters
Asemiehet partioivat Burundin pääkaupungin Bujumburan keskustassa marraskuun lopulla.
Asemiehet partioivat Burundin pääkaupungin Bujumburan keskustassa marraskuun lopulla. Kuva: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Itä-Afrikassa sijaitseva Burundi on sisällissodan partaalla, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra’ad al-Hussein varoitti torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän mainitsi syyksi poliittisen sorron, jonka seurauksena ainakin 400 ihmistä on kuollut ja 3 500 pidätetty. Viime viikolla pääkaupunki Bujumburan yhteenotoissa kuoli ainakin 87 ihmistä.

”Burundi on räjähdyspisteessä, aivan sisällissodan kynnyksellä”, hän sanoi Genevessä YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa.

Hän vaati tiukkoja vastatoimia, kuten matkustuskieltoja ja ulkomailla olevan omaisuuden jäädyttämistä. Hän myös vaati kansainvälistä yhteisöä valvomaan tiukemmin Burundin rajoja, jotta aseiden vienti sinne saataisiin kuriin.

Väkivaltaisuudet alkoivat keväällä, kun hututaustainen presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle kaudelle. Perustuslaki rajoittaa kaudet kahteen perättäiseen, mutta Nkurunzizan mukaan hänen ensimmäisen presidenttikautensa ei ollut varsinainen.

Presidentin ilmoitus johti mielenosoituksiin, jotka hallinto kukisti. Paenneen tuomarien mukaan korkein oikeus pakotettiin tunnustamaan kolmannen kauden laillisuus.

Nkurunziza kukisti sotilaiden vallankaappauksen toukokuussa, minkä jälkeen väkivalta kiihtyi. Hän voitti kiistellyt vaalit heinäkuussa.

Burundin sisällissota hutuenemmistön ja tutsivähemmistön välillä päättyi 2006 kestettyään 13 vuotta. Siinä kuoli 300 000 ihmistä.

Sisällissodan muistot ovat saaneet lähes 200 000 burundilaista pakenemaan yhteenottojen jälkeen naapurimaihin.

Torstaina myös Afrikan unioni sanoi, että Burundin väkivaltaisuuksien on loputtava.

”Afrikka ei salli uuden kansanmurhan tapahtumista maaperällään”, unionin rauha- ja turvallisuusneuvosto ilmoitti viestipalvelu Twitterissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat