Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä: Suomi voi ehkä hyväksyä rajavartijoiden lähettämisen vastoin jäsenmaan suostumusta

EU-huippukokous pui pakolaiskriisin ratkaisuja ja Britannian erityisvaatimuksia

Ulkomaat
 
FRANCOIS LENOIR / Reuters
Pääministeri Juha Sipilä EU-huippukokouksessa Brysselissä torstaina.
Pääministeri Juha Sipilä EU-huippukokouksessa Brysselissä torstaina. Kuva: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Bryssel

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan Suomi voi ehkä hyväksyä esityksen, joka sallisi rajavartijoiden lähettämisen Euroopan ulkorajoille ilman jäsenmaan suostumusta.

”Suomi on valmis harkitsemaan niitä keinoja, joilla jäsenmaa voitaisiin pakottaa pyytämään apua”, Sipilä sanoi Brysselissä, jossa hän osallistuu EU-maiden johtajien kaksipäiväiseen huippukokoukseen.

Huippukokouksen on tarkoitus keskustella siitä, miten Euroopan ulkorajojen valvontaa vahvistetaan. Keskustelua käydään komission tällä viikolla tekemän esityksen pohjalta, joka muun muassa antaisi komissiolle mahdollisuuden päättää rajavartijoiden lähettämisestä tarvittaessa.

Nykysääntöjen mukaan rajavartijoita voi lähettää vain, jos jäsenmaa pyytää apua. Tämä on osoittautunut ongelmaksi Kreikan kanssa, joka taipui pyytämään apua rajojensa valvontaan vasta kuukausia kestäneen painostuksen seurauksena pari viikkoa sitten.

”Lähtökohtana on se, että jokainen jäsenmaa huolehtii itse rajavalvonnastaan. Mutta tietyissä tilanteissa, jos yhteinen etu vaatii, voitaisiin vaatia avun pyytämistä”, Sipilä sanoo.

”Tässä taustalla on yhteinen huoli tilanteesta, jossa tulee vahinkoa muille jäsenvaltioille, jos ei rajavalvonta toimi.”

Keskustelujen vaikein pähkinä purtavaksi tulee olemaan se, kuka viime kädessä saisi päättää rajavartijoiden lähettämisestä - komissio vai jäsenmaat. Harkinnassa on malli, jossa komissio tekee päätöksen, mutta jäsenmaat voivat kumota sen enemmistöllään.

”Nämä yksityiskohdat selviävät sitten prosessissa.”

Sipilä osallistui torstaina aamupäivällä Itävallan isännöimään halukkaiden maiden kokoukseen, jossa aiheena oli yhteistyö Turkin kanssa.

Suomen ja Itävallan lisäksi paikalla olivat Saksa, Benelux-maat, Ruotsi, Portugal, Slovenia ja Turkki.

EU-maat harkitsevat, että ne ryhtyisivät ottamaan pakolaisia suoraan Turkista. Ehtona on kuitenkin se, että Turkki ensin tilkitsee vuotavat rajansa Kreikkaan ja ryhtyy parantamaan turvapaikanhkijoiden oloja. Johtajat viestittivät kokouksessa Turkin pääministerille Ahmet Davutoğlulle, että he tarvitsevat näyttöjä siitä, että Turkki toteuttaa lupauksensa ja Kreikkaan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrät kutistuvat.

”Jonkin verran määrät ovat tipahtaneet, mutta ei vielä riittävästi.”

Tarkoituksena on, että turvapaikanhakijoiden virta saataisiin pysäytettyä Euroopan rajoille ja pakolaisten seulominen hoidettaisiin jo Turkissa. Tämän jälkeen vapaaehtoiset maat voisivat ottaa Turkin leireiltä pakolaisia esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kiintiöpakolaisjärjestelmän tai sitä vastaavan järjestelyn kautta.

EU-maiden johtajat keskustelevat torstaina illallisella myös Britannian EU-ratkaisusta. Britannia on esittänyt EU:lle neljä erityisvaatimusta, joista vaikein liittyy muiden EU-kansalaisten Britanniassa nauttimiin sosiaalietuuksiin. Britannian pääministeri David Cameron haluaa neljän vuoden karenssin, ennen kuin työssäkäyvä EU-kansalainen voisi ryhtyä saamaan etuuksia.

”Emme yritä saada sopua tänä iltana, mutta puskemme vauhtia, jotta saamme tämän sopimuksen tehdyksi. Joten kamppailen Britannian puolesta läpi illan ja uskon, että tulemme saamaan hyvän ratkaisun”, Cameron sanoi kokoukseen saapuessaan.

Muut jäsenmaat eivät suhtaudu erityisen suopeasti Britannian vaatimuksiin. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kaatoi kylmää vettä Cameronin toiveille ennen huippukokouksen alkua.

”Jäsenmaiden kanssa käymäni konsultaatiot ovat osoittaneet hyvää tahtoa kaikilta osapuolilta. Mutta se ei muuta tosiasiaa, että jotkut brittien ehdotuksista vaikuttavat mahdottomilta hyväksyä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat