Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin toimet pakolaiskriisin taltuttamiseksi eivät vakuuttaneet EU:ta

Joukko EU-maita harkitsee pakolaisten ottamista suoraan Turkin leireiltä.

Ulkomaat
 
Guido Bergmann / Reuters
Itävallan liittokansleri Werner Faymann, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu keskustelivat EU-maiden huippukokouksessa.
Itävallan liittokansleri Werner Faymann, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu keskustelivat EU-maiden huippukokouksessa. Kuva: Guido Bergmann / Reuters

Tästä on kyse

 EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet tänä vuonna ennätyksellisesti yli kymmeneen huippukokoukseen, joissa on ratkottu unionin kriisejä.

 Vuoden viimeisessä kokouksessa aiheina ovat pakolaiskriisin lisäksi terrorismin vastaiset toimet, Euroopan talous- ja rahaliiton kehittäminen ja Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista.

Bryssel. Euroopan unionin johtajilla ei ollut tuomisina paljon ilouutisia, kun he saapuivat vuoden viimeiseen kokoukseensa Brysseliin torstaina.

Lukuisista vuoden aikana järjestetyistä kriisikokouksista huolimatta EU:n rönsyilevät yritykset tyrehdyttää pakolaisten ja siirtolaisten virtaa ovat monin osin epäonnistuneet. Johtajat eivät olleet vakuuttuneita myöskään Turkin ponnisteluista.

Pakolaisvirta Eurooppaan ei ole juuri ehtynyt, vaikka Turkki lupasi marraskuun lopussa ryhtyä valvomaan rajojaan paremmin. Joulukuussa Turkista on tullut Kreikkaan noin 4 000 ihmistä päivittäin, kerrottiin EU-puheenjohtajamaan Luxemburgin julkaisemassa katsauksessa. Tämä ei ole kovin paljon vähemmän kuin marraskuussa, jolloin ihmisiä tuli päivittäin 5 000–6 000.

”Jonkin verran määrät ovat tipahtaneet, mutta ei vielä riittävästi”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi ennen huippukokouksen alkua Brysselissä.

EU-maat ovat liehitelleet Turkkia viisumivapaudella, EU-jäsenyysneuvotteluiden vauhdittamisella ja rahalla, jotta maa tilkitsisi rajansa tiukemmin ja pitäisi parempaa huolta turvapaikanhakijoista.

Turkin pääministeriä Ahmet Davutoğlua muistutettiin Turkin lupauksista jälleen torstaina, kun noin kymmenen ”halukasta” maata kokoontui erilliseen, Itävallan isännöimään tapaamiseen.

Saksan johtama joukko EU-maita harkitsee ottavansa pakolaisia suoraan Turkista, jos maa toteuttaa oman osansa sopimuksesta. Kokoukseen osallistuneen Sipilän mukaan järjestely voisi muistuttaa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kiintiöpakolaisjärjestelmää, johon Suomikin on osallistunut.

Sipilä kuitenkin painotti, ettei Turkista ole määrä ottaa pakolaisia ennen kuin nähdään, että Turkin lupaamat toimet alkavat näkyä vähenevinä ihmismäärinä Kreikkaan.

”Uudelleensijoittaminen ei tässä ollut se keskeisin aihe. Keskeinen viesti oli, että saataisiin näyttöjä siitä, että yhteinen toimintasuunnitelma (Turkin kanssa) alkaa toimia.”

Kymmenen EU-maan ja Turkin tapaaminen herätti kysymyksen siitä, onko pakolaiskriisi repimässä EU:ta jälleen yhdellä tavalla pienempiin kerhoihin. Tällaisen tulkinnan kiisti EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, joka osallistui itsekin kokoukseen.

”Tämä tapahtuu vapaaehtoispohjalta. Ne, jotka eivät halunneet osallistua, pidetään informoituina. Ja se, että komissio oli mukana osoittaa, että eurooppalaiset instituutiot ovat mukana prosessissa”, Juncker sanoi tiedotustilaisuudessa.

EU-maiden johtajat keskustelivat huippukokouksessa ensimmäistä kertaa myös siitä, kuinka pitkälle unioni voi mennä yhteisten ulkorajojen suojelussa.

EU-komissio julkaisi tällä viikolla esityksen, joka muun muassa antaisi sille oikeuden lähettää rajavartijoita jäsenmaihin jopa ilman niiden suostumusta.

Sipilän mukaan Suomi voi ehkä hyväksyä ehdotuksen.

”Suomi on valmis harkitsemaan niitä keinoja, joilla jäsenmaa voitaisiin pakottaa pyytämään apua.”

Nykysääntöjen mukaan rajavartijoita voi lähettää vain, jos jäsenmaa pyytää apua. Tämä on osoittautunut ongelmaksi Kreikan kanssa, joka taipui pyytämään apua rajojensa valvontaan vasta kuukausia kestäneen painostuksen seurauksena pari viikkoa sitten.

”Lähtökohtana on se, että jokainen jäsenmaa huolehtii itse rajavalvonnastaan. Mutta tietyissä tilanteissa, jos yhteinen etu vaatii, voitaisiin vaatia avun pyytämistä.”

Keskustelujen vaikein pähkinä purtavaksi tulee olemaan se, kuka viime kädessä saisi päättää rajavartijoiden lähettämisestä – komissio vai jäsenmaat.

”Nämä yksityiskohdat selviävät sitten prosessissa.”

Pakolaiskriisi on pitänyt EU:ta jonkinlaisessa panttivankeudessa viime kuukaudet.

EU-maiden johtajat keskustelivat huippukokouksessa myös Britannian erityisvaatimuksista, mutta pääministeri David Cameron ei saanut kollegoiltaan minkäänlaisia lupauksia eikä myötätuntoa.

Dimitris Michalakis / Reuters
Syyrialainen pakolainen kantoi tytärtään Lesboksen saarella syyskuussa. EU:n rajavalvontaviraston Frontexin helikopteri lensi taustalla.
Syyrialainen pakolainen kantoi tytärtään Lesboksen saarella syyskuussa. EU:n rajavalvontaviraston Frontexin helikopteri lensi taustalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat