Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin vaati laajaa vankien vaihtoa

Venäjän presidentti ei kiistänyt, että venäläisiä sotilaita on Itä-Ukrainassa. Fennovoiman ydinvoimalaa Putin kehui hyväksi sijoitukseksi.

Ulkomaat
 
MAXIM ZMEYEV
Vladimir Putinin mukaan Venäjän eläkerahat on sijoitettu hyvin. Esimerkkinä hyvästä sijoituksesta hän mainitsi Rosatomin hankkeen ydinvoimalan rakentamiseksi Suomeen.
Vladimir Putinin mukaan Venäjän eläkerahat on sijoitettu hyvin. Esimerkkinä hyvästä sijoituksesta hän mainitsi Rosatomin hankkeen ydinvoimalan rakentamiseksi Suomeen. Kuva: MAXIM ZMEYEV
Fakta

Valtava show

 Putinin vuotuinen lehdistötilaisuus on mediashow, joka näkyy valtiokanavilla suorana lähetyksenä.

 Tilaisuuteen Moskovan WTC-keskukseen oli tänä vuonna ilmoittautunut noin 1 300 toimittajaa ulkomailta ja eri puolilta Venäjää.

 Tilaisuuden alku on käsikirjoitettu, mutta kiusallisiakin kysymyksiä esitetään. Toimittajat pyytävät puheenvuoroa heiluttelemalla julisteita, joissa on kotikaupungin tai median nimi.

Moskova. Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati torstaina vuotuisessa lehdistötilaisuudessaan kaikkien sotavankien vaihtamista Ukrainan kanssa. Samalla hän luopui tiukasta kannastaan, jonka mukaan Itä-Ukrainassa ei ole venäläisiä sotilaita.

Putin otti asiaan kantaa vastatessaan ukrainalaisen Unian-uutistoimiston toimittajan Roman Tsimbaljukin kysymykseen.

Tsimbaljuk tiedusteli, onko presidentti yhä valmis vakuuttamaan, ettei Ukrainassa ole venäläisiä joukkoja. Samalla hän lähetti Putinille terveisiä ”kapteeni Jerofejevilta ja kersantti Aleksandrovilta Toljatin kaupungin kolmannesta prikaatista”.

Venäläissotilaat Jevgeni Jerofejev ja Aleksandr Aleksandrov ovat vangittuina Ukrainassa.

”Emme ole koskaan väittäneet, ettei siellä olisi ihmisiä, jotka ratkovat erityiskysymyksiä muun muassa sotilaallisella puolella”, Putin sanoi. ”Mutta se ei tarkoita, että siellä olisi Venäjän asevoimien vakituisia joukkoja. Huomatkaa ero.”

Toimittaja Tsimbaljuk esitti Jerofejevin ja Aleksandrovin vaihtamista Venäjällä tuomiolla olevaan ukrainalaislentäjään ja kansanedustajaan Nadja Savtšenkoon ja kolmeen muuhun ukrainalaisvankiin.

”Aloitatte parista kolmesta ihmisestä, jotka haluatte vaihtaa, ja sitten aloitatte pitkän listan niistä, jotka haluatte vapaaksi”, Putin moitti. ”On toimittava reilusti ja vaihdettava kaikki vangit kaikkiin, aivan kuten [Ukrainan presidentti] Pjotr Aleksejevitš Porošenkokin on ehdottanut.”

Ukrainan kriisin ratkaisua koskevaan kysymykseen vastatessaan Putin käänsi puheen EU:n ja Euraasian unionin välisiin kauppa- ja tullisuhteisiin.

Ukrainan tilannetta päästiin käsittelemään vasta, kun yli tuhannen toimittajan ja lukuisten suorien tv-lähetysten suurta Putin-showta oli kulunut reilusti toista tuntia.

Tilaisuuden alku kului talouskriisiä käsiteltäessä. Putin arveli, että Venäjä joutuu öljyn poikkeuksellisen halvan hinnan vuoksi korjaamaan ensi vuoden budjettiaan.

Talousasioihin palattiin myöhemmin. Venäläisten toimittajien huolet koskivat muun muassa eläkerahojen riittämistä. Putin vakuutti, että kansallisen hyvinvointirahaston eläkevaroja sijoitetaan taitavasti.

Presidentti nosti oma-aloitteisesti esille 2,4 miljardin euron rahoituksen, jonka rahasto on päättänyt antaa Rosatomille sijoitettavaksi Fennovoiman ydinvoimalan rakentamiseen Pyhäjoelle.

”Rahaston varoja ei pidä tuhlata vaan käyttää sellaisiin projekteihin, jotka mahdollistavat uutta kehitystä, ja sijoitukset on saatava takaisin”, Putin sanoi.

Hän kiitteli samaan hengenvetoon Suomen eduskuntaa, joka ”torjui yllättäen painostuksen” ja hyväksyi Pyhäjoen ydinvoiman rakentamisen.

Putinin torstainen suuri lehdistötilaisuus oli järjestyksessä jo yhdestoista. Tilaisuus kesti yli kolme tuntia.

Tällä kertaa presidentti ei pitänyt alustusta lainkaan vaan siirtyi suoraan kysymyksiin.

Syyrian sota ja Turkin haukkuminen olivat vuorossa vasta talouspohdintojen jälkeen.

Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän Syyrian rajalla marraskuun lopulla. Putin kutsui ampumista ”vihamieliseksi teoksi”.

Putin vakuutti Venäjän syyskuussa aloittamien Syyrian pommituksien jatkuvan ”niin kauan kuin Syyrian armeija tarvitsee tukea”.

Samalla hän ilmoitti ”tukevansa täysin” Yhdysvaltain Syyria-aloitetta YK:n turvallisuusneuvostossa, mikä kertoo ainakin yrityksestä suunnan muutokseen Lähi-idän kriisin ratkaisussa.

Venäjä on ilmoittanut osallistuvansa tänään perjantaina järjestettävään uuteen Syyria-kokoukseen New Yorkissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat