Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaisnainen haastoi lääkeyhtiön oikeuteen –  epäilee e-pillerin aiheuttaneen veritulpan

”Olin kuolla”, sanoo Felicitas Rohrer.

Ulkomaat
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Suomessakin monet naiset lopettivat ehkäisypillereiden käytön, kun laskimoveritulppariskistä nousi laaja kohu vuonna 2013.
Suomessakin monet naiset lopettivat ehkäisypillereiden käytön, kun laskimoveritulppariskistä nousi laaja kohu vuonna 2013. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Berliini. Saksassa alkoi torstaina poikkeuksellinen oikeudenkäynti, kun maakäräjillä kohtasivat Felicitas Rohrer ja lääkeyhtiö Bayer.

Rohrer haastoi Bayerin oikeuteen, sillä hänen epäillään saaneen keuhkoveritulpan kuusi vuotta sitten Yasminelle-ehkäisypillereiden ja sen vaikuttavan aineen drospirenonin takia. Samoista syistä Baijerin on uutistoimisto DPA:n mukaan haastanut oikeuteen myös kahdeksan muuta naista Saksassa.

Uutistoimiston mukaan lääkeyhtiön sovitteluyritys epäonnistui torstaina, ja käsittely jatkuu ensi vuoden puolella.

Oikeudenkäynti on ensimmäinen kerta, kun saksalainen lääkeyhtiö Bayer on Saksassa oikeudessa ehkäisypillereiden riskien takia. Yhdysvalloissa on parhaillaankin käynnissä useita oikeusjuttuja Bayeria vastaan. Niissä lääkeyhtiö on pyrkinyt tarjoamaan korvauksia naisille. Toistaiseksi se on on maksanut niitä saksalaislehti Süddeutsche Zeitungin tietojen mukaan 9 000 tapauksessa noin 1,9 miljardin dollarin eli 1,75 miljardin euron verran.

Lääkeyhtiö pyrkii sovittemaan oikeusjutut, sillä se haluaa välttää lainvoimasta päätöstä siitä, että sen tuote olisi todistetusti aiheuttanut vaikeita sivuvaikutuksia. Viime vuonna Bayer teki ehkäisytuotteillaan 770 miljoonan euron liikevaihdon. Aiempina vuosina se on yltänyt miljarditasolle.

Ehkäisypillereiden laskimoveritulppariskistä nousi laaja kohu vuonna 2013. Suomessakin monet naiset lopettivat valmisteiden käytön riskin tultua julki.

Eläinlääketieteen opiskelija Felicitas Rohrer, 31, sai kuusi vuotta sitten äkillisen keuhkoveritulpan. Hän oli menossa yliopistolla kielikokeeseen, kun hänen kuntonsa romahti ja lopulta jopa sydän ehti pysähtyä. Hän selvisi, koska pääsi nopeasti yliopistosairaalaan hoitoon. Naisella ei ole muita veritulpan riskiä nostavia tekijöitä tai elintapoja.

Rohrer ei ole pystynyt työskentelemään eläinlääkärinä sairastumisen jälkeen. Hän joutui opiskelemaan toisen ammatin. Nainen on käynyt avoimeen kamppailuun lääkeyhtiö Bayeria vastaan. Rohrer on ollut useissa yhtiökokouksissa, ja kysynyt niissä yhtiön johdolta, mitä he tietävät ekäisypillereiden riskeistä.

”Tämä oikeusjuttu täytyy käydä läpi. Meinasin kuolla, kun söin pillereitä, joka aiheuttaa muita valmisteita korkeamman veritulppariskin”, hän sanoo.

Hän vaatii pillerin vetämistä markkinoilta ja 200 000 euron korvauksia.

Yasminelle kuuluu niin sanottuihin neljännen sukupolven ehkäisypillereihin, jotka ovat tulleet markkinoille 13 vuotta sitten. Lääkeyhtiö Bayerin mukaan Felicitas Rohrerin väitteet ovat liioiteltuja. Sen mukaan tutkimuksissa on osoitettu, että Yasminelle ei ole vaarallinen, jos lääkäri määrää sen oikein ja naiset ottavat sen ohjeen mukaan.

Saksan lääkevirasto on vuoden 2014 maaliskuussa määritellyt etenkin drospirenonia sisältävien ehkäisypillerien aiheuttaman veritulppariskin muita tuotteita suuremmaksi. Myös muilla lääkeyhtiöillä kuin Bayerilla on näitä ehkäisypillereitä.

Yksi Saksan suurimmista sairausvakuutuskassoista, Techniker Krankenkasse, julkaisi tänä syksynä selvityksen, jonka mukaan kolmannen ja neljännen sukupolven e-pillerit aiheuttvat huomattavasti korkeamman veritulppariskin kuin toisen sukupolven pillerit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat