Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia sai hieman lohtua vaatimuksiinsa EU-johtajilta – britit ovat entistä penseämpiä unionille

Valtaosa jäsenmaista ei halua antaa lupaa sosiaalietuuksien rajoittamiselle

Ulkomaat
 
YVES HERMAN / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron (kesk.) keskusteli Luxemburgin pääministeri Xavier Bettelin, Latvian pääministeri Laimdota Straujuman ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa EU-huippukokouksessa Brysselissä torstai-iltana.
Britannian pääministeri David Cameron (kesk.) keskusteli Luxemburgin pääministeri Xavier Bettelin, Latvian pääministeri Laimdota Straujuman ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa EU-huippukokouksessa Brysselissä torstai-iltana. Kuva: YVES HERMAN / Reuters

Bryssel

Euroopan unionista eroa puntaroivan Britannian pääministeri David Cameron sai myöhään torstaina hieman lohtua vaikeuksiinsa EU-maiden huippujohtajilta. Cameron ei voinut hehkuttaa minkäänlaista läpimurtoa tai suoranaisia saavutuksia, mutta hän piti osavoittona sitä, että EU yhä keskustelee kaikista Britannian esittämistä vaatimuksista.

”Paljon kovaa työtä vielä edessä”, Cameron totesi Twitter-viestissään varhain perjantaina Suomen aikaa.

Kokoukseen osallistuneen pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan ilmapiiri Britannia-keskustelussa oli hyvä, vaikka kriittisiäkin näkemyksiä esitettiin.

”Kaikki aloittivat puheenvuoronsa sanomalla, että Britannian pitää pysyä EU:ssa ja haetaan yhdessä ratkaisua”.

Huippukokouksen yhteislausunnon mukaan Britannian kanssa neuvotellaan kaikista maan esittämistä neljästä erityisvaatimuksesta. Niistä vaikein liittyy muiden EU-kansalaisten Britanniassa nauttimiin sosiaalietuuksiin.

Cameron haluaa neljän vuoden karenssin, ennen kuin työssäkäyvä EU-kansalainen voisi ryhtyä saamaan etuuksia. Tämä ei suurimmalle osalle EU-maita kelpaa.

Sipilän mukaan Cameron oli ollut ”hyvin avoin hakemaan muitakin vaihtoehtoisia ratkaisuja” kuin neljän vuoden karenssia.

Cameron on luvannut kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä viimeistään vuonna 2017, mutta sellainen järjestetään mahdollisesti jo ensi vuonna.

Sipilän mukaan EU-johtajat olivat yksimielisiä siitä, ettei unionin perussopimuksia aleta Britannian muutostoiveiden vuoksi muuttamaan.

”Mutta voi olla, että ratkaisu on sellainen, että sovitaan, että kun perussopimus on seuraavan kerran auki, niin sitten otetaan esille joitakin asioita, joita tässä nousee esille”, Sipilä totesi.

Huippukokouksen alla joistakin lausunnoista välittyi paljon negatiivisempi ilmapiiri Britannian erokysymyksestä. Ranska esimerkiksi ilmoitti, ettei se voi hyväksyä, että Britannian miellyttämiseksi puututtaisiin EU:n perusteisiin.

“Jos (Britannian vaatimukset) ovat linjassa eurooppalaisten lakien kanssa, hyvä. Mutta ei voida hyväksyä sitä, että aletaan käydä läpi perustavanlaatuisia periaatteellisia eurooppalaisia sitoumuksia”, Ranskan presidentti François Hollande totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kaatoi myös ennen kokousta kylmää vettä Cameronin toiveille.

”Jäsenmaiden kanssa käymäni konsultaatiot ovat osoittaneet hyvää tahtoa kaikilta osapuolilta. Mutta se ei muuta tosiasiaa, että jotkut brittien ehdotuksista vaikuttavat mahdottomilta hyväksyä.”

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puolestaan totesi tiedotustilaisuudessaan, että Cameronin pitäisi keksiä vaihtoehtoisia ehdotuksia EU-maille.

”Haluamme reilun sopimuksen Britannian kanssa. Mutta tämän reilun sopimuksen Britannialle pitää olla reilu myös 27 muulle jäsenmaalle”, Juncker sanoi.

Illalliskeskustelujen jälkeen Tusk oli liennyttelevämpi. Hänen mukaansa ratkaisua voidaan etsiä kaikissa kysymyksissä. Nyt pallo siirtyy muun muassa Britannian ja EU-komission väliseen neuvonpitoon, kunnes asia otetaan seuraavan kerran esille helmikuun huippukokouksessa.

Britanniassa tämän viikon huippukokousta oli odotettu suurella kiinnostuksella, mutta Britannian paikka EU-agendalla valui lopulta alas, kun pakolaiskriisi ja muut teemat jyräsivät.

Cameronin uhkapeli EU:n kanssa näyttää aina vain vaarallisemmalta. Joissakin mielipidekyselyissä Britannian eroa haluavien joukko on kasvanut jo EU-jäsenyyden kannatusta suuremmaksi.

Esimerkiksi Independent-lehden kyselyssä marraskuun lopulla 52 prosenttia briteistä toivoi eroa, kun 48 prosenttia vastusti sitä. Syyskuussa jäsenyyden takana oli vielä 55 prosenttia kansasta, kun mittauksen teki sama tutkimuslaitos.

Pakolaiskriisi ja Pariisin terrori-iskut ovat muuttaneet brittejä entistä penseämmiksi EU-jäsenyydelle. Monet britit ja maan ärhäkkä lehdistö epäilevät, onko pääministeri Cameronin neuvottelut EU:n kanssa muuta kuin teatteria.

Moni asiantuntija miettii, onko sillä edes merkitystä äänestyskäyttäytymiseen, minkälaisen neuvottelutuloksen Cameron EU:n kanssa saa, jos saa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat