Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Sipilä EU-johtajille: Pakolaisvirrat voivat kääntyä Suomen itärajalle

Ulkomaat
 
FRANCOIS LENOIR / Reuters
Pääministeri Juha Sipilä EU-huippukokouksessa Brysselissä torstaina.
Pääministeri Juha Sipilä EU-huippukokouksessa Brysselissä torstaina. Kuva: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Bryssel

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ajattelee EU-maiden erilaisten toimien voivan muuttaa pakolaisten ja siirtolaisten virtoja sellaisiksi, että paine kohdistuisi Suomen itärajalle.

Sipilä esitti näkemyksensä EU-johtajien huippukokouksessa torstai-iltana pitämässään puheenvuorossa.

”Kun jotakin pistetään kiinni, nopeasti löytyy uusia reittejä. Siinä on mahdollisuus, että paine siirtyy itään ja mahdollisesti myöskin meidän itärajallemme”, Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessaan varhain perjantaina Suomen aikaa.

Sipilän mukaan EU-johtajat olivat osoittaneet ”yllättävänkin paljon kannatusta” unionin ulkorajojen vahvistamiselle.

EU-maat lupasivat yhteisessä lausunnossaan muodostaa ensi kesään mennessä kantansa siihen, pitäisikö EU:lle luoda uusi, yhteinen ja laajoilla valtuuksilla varustettu raja- ja rannikkovartiosto.

EU-johtajat ottivat näin kantaa EU-komission aiemmin tällä viikolla tekemään ehdotukseen uudesta rajavartiostosta, joka voisi toimia jäsenmaiden alueella myös ilman niiden suostumusta.

Vartiostoon kuuluisi noin 1500 asiantuntijan ryhmä, joka olisi valmis puuttumaan rajakriisiin missä tahansa päin 28 maan unionia.

Sipilä totesi aiemmin torstaina, että Suomi voi ehkä hyväksyä komission esityksen.

”Suomi on valmis harkitsemaan niitä keinoja, joilla jäsenmaa voitaisiin pakottaa pyytämään apua”, Sipilä sanoi Brysselissä.

EU-johtajien mukaan jäsenmaat muodostavat kantansa Hollannin puheenjohtajakaudella, joka alkaa uutenavuotena ja päättyy kesäkuun lopussa. Lisäksi asia menee EU-parlamentin käsittelyyn.

Puoli vuotta on usein tahmeassa EU-päätöksenteossa aika, jota voi pitää ripeänä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi lausunnossaan, että ”tänä iltana voimme olla hieman optimistisempia” sen suhteen, että Eurooppa on valmis vahvistamaan rajojaan ja puolustamaan vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimusta.

Huippukokouksen pääteemana oli se, miten Euroopan ulkorajojen valvontaa vahvistetaan ja poikkeuksellinen pakolais- ja siirtolaiskriisi saadaan hallintaan.

Nykysääntöjen mukaan rajavartijoita voi lähettää vain, jos jäsenmaa pyytää apua. Tämä on osoittautunut ongelmaksi Kreikan kanssa, joka taipui pyytämään apua rajojensa valvontaan vasta kuukausia kestäneen painostuksen seurauksena pari viikkoa sitten.

”Lähtökohtana on se, että jokainen jäsenmaa huolehtii itse rajavalvonnastaan. Mutta tietyissä tilanteissa, jos yhteinen etu vaatii, voitaisiin vaatia avun pyytämistä”, Sipilä sanoo.

”Tässä taustalla on yhteinen huoli tilanteesta, jossa tulee vahinkoa muille jäsenvaltioille, jos ei rajavalvonta toimi.”

Keskustelujen vaikein pähkinä purtavaksi tulee olemaan se, kuka viime kädessä saisi päättää rajavartijoiden lähettämisestä - komissio vai jäsenmaat. Harkinnassa on malli, jossa komissio tekee päätöksen, mutta jäsenmaat voivat kumota sen enemmistöllään.

”Nämä yksityiskohdat selviävät sitten prosessissa.”

Sipilä osallistui torstaina aamupäivällä Itävallan isännöimään halukkaiden maiden kokoukseen, jossa aiheena oli yhteistyö Turkin kanssa.

Suomen ja Itävallan lisäksi paikalla olivat Saksa, Benelux-maat, Ruotsi, Portugal, Slovenia ja Turkki.

EU-maat harkitsevat, että ne ryhtyisivät ottamaan pakolaisia suoraan Turkista. Ehtona on kuitenkin se, että Turkki ensin tilkitsee vuotavat rajansa Kreikkaan ja ryhtyy parantamaan turvapaikanhkijoiden oloja.

Johtajat viestittivät kokouksessa Turkin pääministerille Ahmet Davutoğlulle, että he tarvitsevat näyttöjä siitä, että Turkki toteuttaa lupauksensa ja Kreikkaan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrät kutistuvat.

”Jonkin verran määrät ovat tipahtaneet, mutta ei vielä riittävästi.”

Tarkoituksena on, että turvapaikanhakijoiden virta saataisiin pysäytettyä Euroopan rajoille ja pakolaisten seulominen hoidettaisiin jo Turkissa. Tämän jälkeen vapaaehtoiset maat voisivat ottaa Turkin leireiltä pakolaisia esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kiintiöpakolaisjärjestelmän tai sitä vastaavan järjestelyn kautta.

Tänä vuonna Eurooppaan on tullut EU-komission mukaan 1,5 miljoonaa pakolaista ja siirtolaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat