Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin internet massiivisen kyberhyökkäyksen kohteena – Suomalaisasiantuntija: Valtiot ”ulkoistavat” kyberhyökkäyksiä

Ulkomaat
 
Kacper Pempel / Reuters
Turkki on ollut tällä viikolla massiivisen kyberiskun kohteena.
Turkki on ollut tällä viikolla massiivisen kyberiskun kohteena. Kuva: Kacper Pempel / Reuters

Turkki on yrittänyt maanantaista asti yrittänyt torjua laajaa kyberhyökkäystä, jonka kohteena ovat erityisesti viranomaiset, turkkilaislehti Hürriyet kertoo.

Lehden mukaan hyökkäykset ovat haitanneet viranomaisten toimintaa vakavasti, minkä lisäksi ne ovat vaikuttaneet liike-elämään.

Buzzfeed puolestaan kertoo, että DDos- eli palvelunestohyökkäyksen kohteena on ollut erityisesti virasto, joka rekisteröi kaikki tr-päätteiset verkkotunnukset. Tämän vuoksi iskulla on pystytty häiritsemään isoa osaa Turkin internetistä.

Palvelunestohyökkäyksessä pääsy verkkosivuille estetään kohdistamalla sivustolle niin paljon liikennettä, että palvelimet kaatuvat ylikuormitukseen.

”Mikään ei toiminut useisiin päiviin. Se oli hyvin turhauttavaa, emmekä voineet lopettaa sitä”, Buzzfeedin haastattelema insinööri sanoi.

Hürriyetin mukaan Turkki on vastannut hyökkäyksiin muun muassa estämällä pääsyn nimipalvelujärjestelmään ulkomailta. Torstaina noin 400 000 viranomaisten tai yritysten verkkosivuille ei päässyt ulkomailta.

Palvelunestohyökkäyksiin on kuitenkin vaikea vastata, lehti kertoo.

Turkissa on syytetty hyökkäyksestä Venäjää, jonka kanssa välit ovat olleet kireät sen jälkeen, kun turkkilaishävittäjä ampui alas venäläisen rynnäkköhävittäjän marraskuussa.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Sputnik sanoi joulukuussa turkkilaisen sivustonsa joutuneen palvelunestohyökkäyksen kohteeksi.

”Turkki ei ollut varautunut, vaikka sen olisi pitänyt olla. Meidän olisi pitänyt tietää, että Venäjän kyberarmeija tulisi”, Buzzfeedin haastattelema insinööri sanoi.

Syyllisiä on kuitenkin vaikea todistaa, eikä Venäjän roolista ole Hürriyetin mukaan pitäviä todisteita.

Kuinka usein tällaiset hyökkäykset sitten ovat jonkin valtion tekemiä ja kuinka usein vain jonkinlaisen hakkeriryhmän?

”Hyvä kysymys, johon tuskin kukaan pystyy antamaan tarkkaa vastausta”, Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll sanoo.

Limnéll on kuulunut sotilasliitto Naton kyberpuolustuksen osaamiskeskuksen työryhmään, jossa on seurattu Venäjän kybertoimintaa Ukrainan sodassa. Hänen mukaansa jäljet johtavat yleensä kyberrikollisryhmiin ja erilaisiin hakkeriryhmiin, joilla ei ole valtiollista asemaa.

”Kuinka suoraa ohjausta ja resursointia ne ovat saaneet, on sitten toinen kysymys”, hän sanoo.

”Hyvin vahvasti ne ovat palvelleet Venäjän hallinnon intressejä ja Venäjän strategisia tavoitteita.”

Hän pitää kyberoperaatioiden ”ulkoistamista” kasvavana trendinä, sillä se antaa valtioille mahdollisuuden tarvittaessa kiistää koko asia.

Toinen tänä vuonna yleistyvä piirre on kuitenkin harhautus eli niin sanottu false flag (väärä lippu), Limnéll sanoo. Tekijä onkin joku toinen kuin ilmeisin pääepäilty.

”Silti yleensä syyllisestä saa ainakin suuntaa miettimällä, kenellä on kullakin hetkellä motiiveja tällaisiin operaatioon”, Limnéll sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat