Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australia voitti ison tupakkakiistan – karut ja logottomat askit säilyvät

Laista oli valittanut Kansainväliseen välitystuomioistuimeen tupakkayhtiö Philip Morris.

Ulkomaat
 
Tim Wimborne / Reuters
Australiassa tupakka-askeissa merkki saa näkyä vain askin alaosassa pienellä ja yhtenäisellä kirjoitusasulla. Askeissa pitää olla myös näyttävät varoitukset ja kuvat tupakan haitoista.
Australiassa tupakka-askeissa merkki saa näkyä vain askin alaosassa pienellä ja yhtenäisellä kirjoitusasulla. Askeissa pitää olla myös näyttävät varoitukset ja kuvat tupakan haitoista. Kuva: Tim Wimborne / Reuters

Kansainvälinen välitystuomio ei ota käsittelyyn valitusta Australian tiukasta tupakka-askeja koskevasta laista, uutistoimisto AFP kertoo.

Laki edellyttää kaikilta tupakkamerkeiltä yhdenmukaisia askeja. Standardoiduissa askeissa ei saa näkyä brändin värejä tai liikemerkkejä, vaan tuotteen nimi lukee askin alaosassa viranomaisten määrittämällä koolla.

Laista oli valittanut Kansainväliseen välitystuomioistuimeen tupakkayhtiö Philip Morris. Sen ja muiden isojen tupakkayhtiöiden mukaan Australian laki loukkaa tuotemerkkien immateriaalioikeuksia.

Australia määräsi ensimmäisenä maana tupakka-askeille karut ja logottomat standardit vuonna 2012. Sen mukaan tavoitteena on vähentää tupakointia.

Muut maat ovat seuranneet sittemmin sen esimerkkiä.

”Yksinkertaistetut pakkaukset ovat legitiimi kansanterveystoimi, joka on linjassa Australian kansainvälisten laillisten velvoitteiden kanssa”, tupakka-asioista vastaava ministeri Fiona Nash sanoi AFP:n mukaan perjantaina.

”Toivotamme tervetulleeksi tuomioistuimen yksimielisen päätöksen, ettei sillä ole toimivaltaa käsitellä Philip Morrisin kannetta”, hän sanoi.

Philip Morris puolestaan syytti Australiaa menettelytapakysymysten käytöstä vastauksessaan, jotta sen ei tarvitsi käsitellä yksinkertaistettujen askien laillisuutta ja tehokkuutta. Se kutsui tilannetta ”valitettavaksi”.

Oikeus ei perustellut AFP:n mukaan päätöstään.

”Tämänpäiväisessä lopputulemassa ei ole mitään, mikä käsittelisi saati hyväksyisi yksinkertaistetut askit Australiassa tai missään muualla”, Philip Morrisin varapääjohtaja Marc Firestone sanoi perjantaina tiedotteessa AFP:n mukaan.

Philip Morris nosti kanteen 2011, kun laki hyväksyttiin. Se vetosi vuonna 1993 solmittuun Hongkongin ja Australian väliseen kauppasopimukseen, johon sisältyy ulkomaalaisten investointien suoja.

Tupakkayhtiöt hävisivät nostamansa oikeusjutun lakeja vastaan Australian korkeimmassa oikeudessa vuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat