Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina ei maksa sunnuntaina erääntyvää lainaa Venäjälle

Ulkomaat
 
VALENTYN OGIRENKO / Reuters
Ukrainan valtiovarainministeri Natalie Jaresko kuunteli väittelyä Ukrainan parlamentissa torstaina.
Ukrainan valtiovarainministeri Natalie Jaresko kuunteli väittelyä Ukrainan parlamentissa torstaina. Kuva: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Ukraina ei aio maksaa sunnuntaina erääntyviä lähes kolmen miljardin euron joukkovelkakirjalainoja Venäjälle, Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk ilmoitti perjantaina.

Jatsenjuk käytti termiä ”moratorio”, millä tarkoitetaan maksunlykkäystä. Jatsenjukin mukaan se on voimassa ”kunnes ehdotuksemme uudelleenjärjestelyistä on hyväksytty tai toimivaltainen oikeusistuin on tehnyt päätöksen”, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ilmoitus tarkoittaa, että osapuolet päätyvät asiasta mitä todennäköisimmin lontoolaiseen oikeusistuimeen.

Kyse on lainasta, jonka Venäjä myönsi Ukrainan silloiselle presidentille Viktor Janukovytšille joulukuussa 2013, kun Janukovytš oli kieltäytynyt allekirjoittamasta yhteistyösopimusta EU:n kanssa. Tätä päätöstä vastustavat mielenosoitukset olivat jo alkaneet Kiovassa.

Venäjä antoi lainan ostamalla Ukrainan Irlannissa liikkeelle laskemia joukkovelkakirjoja. Ukraina on siksi tulkinnut lainan yksityiseksi ja vaatinut Venäjää suostumaan samanlaisiin velkasumman leikkauksiin kuin muutkin yksityiset lainoittajat. Ukraina pääsi näiden kanssa sopuun yli 15 miljardin euron uudelleenjärjestelyistä syksyllä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Ukraina ei voi tämän yksityisten lainoittajien kanssa tehdyn sopimuksen perusteella maksaa koko lainasummaa Venäjälle. Syinä ovat myös Ukrainan rahapula ja syrjäytetyn presidentin ottaman lainan poliittinen painolasti.

Venäjän mielestä laina on julkinen ja se on vaatinut parempia ehtoja. Käytännössä se on ollut suostuvainen vain maksuajan pidennykseen.

Venäjä ja Ukraina ovat neuvotelleet asiasta Saksan välityksellä, mutta sopua ei ole syntynyt. Maiden välit ovat muutenkin tulehtuneet Itä-Ukrainan sodan ja Venäjän Krimin-miehityksen vuoksi.

Kiista sai uuden käänteen viime viikolla, kun Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päätti muuttaa sääntötulkintaansa.

IMF on pitkään tulkinnut sääntöjään niin, että se ei voi tukea maita, joilla on rästiin mennyttä velkaa jollekin toiselle maalle. IMF:n hätärahoitus Ukrainalle olisi siis saattanut päättynyt sunnuntaina.

Viime viikon tiistaina IMF lievensi sääntötulkintaansa. Muutosta oli suunniteltu pitkään, koska monille kehittyville maille rahaa lainanneen Kiinan vaikutusvaltaa on haluttu rajata, ja IMF-lähteiden mukaan Ukrainan ja Venäjän kiista vain nopeutti sitä.

Venäjä kuitenkin ilmoitti, ettei sillä ollut enää vaihtoehtoja oikeudenkäynnille päätöksen jälkeen.

IMF:n noin 17 miljardin euron Ukrainan tukiohjelman maksatukset ovat silti parhaillaan jäissä. Apupaketin kolmas 1,5 miljardin euron erä odottaa maksatusta, kun Ukrainan parlamentti ei ole päässyt sopuun verolaeista ja ensi vuoden budjetista.

Perjantaina IMF varoitti Ukrainan parlamenttia asiasta, kun parlamentin torstaisen keskustelun perusteella näytti, etteivät IMF:n edellyttämät verolait eivät olisi menossa läpi. IMF myös vaati budjettia, jossa alijäämää saa olla vain 3,7 prosenttia kansantuotteesta.

Ukrainan talouden romahdus ja siitä seurannut hallituksen suosion lasku on alkanut näkyä myös parlamentissa, jossa hallituksen tuki on murentunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat