Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump on pelon politiikan kansainvälinen roolimalli

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump pelaa pelon politiikalla.

Ulkomaat
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.
Outi Pyh‰ranta
Kuva: Outi Pyh‰ranta

Mitä politikassa voi sanoa?

Ihan mitä tahansa, kunhan mukana on oikea sekoitus pelkoa ja ennakkoluuloa, opettaa Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump. Ja hän noudattaa omaa neuvoaan kerran toisensa jälkeen.

Trumpin puheita seuraa ällistynyt yleisö Yhdysvaltain lisäksi kautta maailman, enimmäkseen kauhistuneena mutta myös lumoutuneena. Omanarvontuntoisessa Euroopassa Trump helposti kuitataan vastenmielisenä amerikkalaisena ilmiönä, mutta hänen toimintaansa kannattaa katsoa hieman tarkemmin.

Trump pelaa samalla pelon politiikalla, jolla kerätään ääniä myös Euroopassa. Ensin tulivat globalisaatio ja maahanmuuttajat, ja sitten vielä Syyrian sota, terrorismi ja pakolaiskriisi. Monimutkaisessa tilanteessa vaaditaan yksinkertaisia vastauksia, ja Trumpilta niitä saa.

Ottamalla maalikseen sumeilematta kokonaisia kansallisuuksia ja väestöryhmiä Trump kaataa rajoja vihanlietsonnassa politiikan välineenä länsimaisissa demokratioissa.

Rajoja koetellaan myös Euroopassa. Nationalistisille populisteille on nyt tarjolla uusi roolimalli.

Suomessa kriitikoiksi itseään kutsuvat islamilaisen maahanmuuton vastustajat ovat jatkuvasti sopeuttaneet julkista kielenkäyttöään rasismisyytösten torjumiseksi. Joku päivittää tunnollisesti euroedustaja Jussi Halla-ahon (ps) Scripta-blogin yhteydessä olevaa pamflettia ”Islamin aikapommi”. Vielä muutama vuosi sitten teksti päättyi näkymään, jossa puolisotilaalliset joukot joutuivat pelastamaan länsimaat islamilta. Ennustus on sittemmin poistettu julki olevasta tekstistä.

Trump toimii tasan päinvastoin. Hän lisää vauhtia ja julistaa 1,6 miljardia muslimia eli vajaan neljänneksen maapallon väestöstä terroristeiksi.

Sen sijaan, että Trump pyytelisi anteeksi tai keksisi uusia peitesanoja, hän kehittää yhä uusia tapoja loukata ryhmiä, joiden ääniä hän ei muutenkaan saisi, ja joista hänen kannattajansa eivät muutenkaan pidä.

Trump ei häpeile puheitaan, mutta suuri osa amerikkalaisista kyllä häpeää niitä hänen puolestaan.

Ratkaisevaa on se, mitä puheista seuraa. Toistaiseksi niistä ei ole ollut Trumpille itselleen haittaa, mutta niistä voi olla merkittävää haittaa Yhdysvaltain politiikalle, ja sitä kautta myös muulle maailmalle.

Viime tiistaina Trump nousi taas kerran lavalle republikaaniehdokkaiden televisioituun vaaliväittelyyn. Kilpailevilla ehdokkailla ja yleisöllä olisi ollut mahdollisuus vaatia Trump tilille puheistaan, ja jonkun verran huutelua kuuluikin.

Entinen suosikkiehdokas Jeb Bush haastoi Trumpin ehdotuksesta estää muslimien maahantulo kokonaan, mutta yritys jäi heikoksi, ja sitten siirryttiin takaisin toisiin asioihin.

Muut kärkiehdokkaat käyttäytyivät enimmäkseen kuin Trump ei olisi ikinä mitään sopimatonta sanonutkaan, ja sen sijaan kilpailivat verisimmistä tavoita torjua Trumpin pääteemakseen nostamia muslimiterrorin uhkakuvia.

Teksasilainen senaattori Ted Cruz ”mattopommittaisi” Syyriaa. Se tarkoittaisi miljoonien siviilien tappamista. New Jerseyn kuvernööri Chris Christie ampuisi alas venäläiskoneita. Ohion kuvernööri John Kasich löisi Vladimir Putinia naamaan.

Vaikutti siltä, että Trumpin haastajat kilpailivat hänen kanssaan asiantuntemattomuudesta ulkopolitiikassa. Kilpailu oli kovaa.

Trump on tehnyt asiantuntemuksesta rasitteen. Poliittinen korrektius ei tarkoita hänelle poliittista itsesensuuria vaan ylipäätään ajattelua ja monimutkaisuuden myöntämistä, ja tietenkin suvaitsevaisuutta.

Trump vie pelon politiikan menestysreseptin aivan uudelle tasolle, ja matkijoita varmasti ilmaantuu.

Hän on jo jättänyt jälkensä politiikkaan riippumatta siitä, miten presidenttikampanjassa lopulta käy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat