Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maat riitaisia Itämeren kaasuputkesta

Saksaa syytetään kaksinaamaisesta pelistä Venäjän suhteen. Unionille jäsenmaiden kinastelu on hankalaa.

Ulkomaat
 
ERIC VIDAL / REUTERS
Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli perjantaina Hollannin ja Ruotsin pääministereiden Mark Rutten ja Stefan Löfvenin kanssa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli perjantaina Hollannin ja Ruotsin pääministereiden Mark Rutten ja Stefan Löfvenin kanssa. Kuva: ERIC VIDAL / REUTERS
Tästä on kyse

Lisää putkea merenpohjaan

 Venäjältä Saksan kautta Eurooppaan kaasua kuljettava Nord Stream -kaasuputki avattiin 2011. Itämeren pohjaan rakennettu putki oli yksi tärkeimmistä Euroopan energiahankkeista aikoihin.

 Putki pystyy kuljettamaan vuosittain 55 miljardia kuutiometriä kaasua. Venäjän valtion kaasujätti Gazprom omistaa putkiyhtiöstä 51 prosenttia. Myös esimerkiksi saksalainen E.on on osakas.

 Nord Stream 2 -hankkeessa Gazpromilla on 50 prosentin omistus. Kuljetuskapasiteetti on niin ikään 55 miljardia kuutiometriä vuodessa. Gazprom toivoo sen valmistuvan vuoteen 2020 mennessä.

Bryssel

EU:n jäsenmaat ovat ajautuneet riitoihin Saksan ja Venäjän kaasuyhteistyön takia. Suuri joukko jäsenmaita ajattelee, että Saksa pelaa ”kaksinaamaista” politiikkaa idänsuhteissaan, totesi korkea-arvoinen EU-virkamies Brysselissä perjantaina.

Myös EU-huippukokoukseen osallistunut Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi, että ”selvästi tämä jakaa Eurooppaa”. Sipilän mukaan Suomi ei ole kiistelyssä osapuolena.

Etenkin Italia on haastanut viime päivinä Saksaa siitä, että maa on yhtäällä ollut ajamassa Venäjän-vastaisia pakotteita – ja toisaalla on edistetty taloudellisesti ja geopoliittisestikin merkittävää North Stream 2 -kaasuputkihanketta.

Venäläinen kaasujätti Gazprom ja useat eurooppalaisyritykset solmivat syyskuussa sopimuksen, joka voi kaksinkertaistaa Venäjältä Saksaan kulkevan kaasun määrän. Samalla perinteinen reitti Ukrainan halki menettää merkitystään ja Ukrainan talousvaikeudet syvenevät.

Asia oli luonteva keskustelunaihe EU-kokouksessa juuri perjantaina, sillä samana päivänä jäsenmaiden EU-suurlähettiläät sopivat Venäjän-vastaisten talouspakotteiden jatkamisesta kuudella kuukaudella.

”Kukaan ei ole kyseenalaistamassa, jatketaanko Venäjän pakotteita. Mutta totta kai tämä liittyy Venäjään ja Ukrainaan”, EU-virkamies totesi.

Kymmenen itäistä EU-maata lähetti marraskuun lopulla EU-komissiolle yhteisen kirjeen, jossa todettiin, että Saksan ja Venäjän lisääntynyt yhteistyö on unionin etujen vastaista ja se horjuttaa entisestään Ukrainaa, joka on joutunut Venäjän sotilaallisen aggression kohteeksi.

”Ukrainan halki kulkevan kuljetusreitin säilyttäminen on EU:n strateginen etu, ei vain energiaturvallisuuden näkökulmasta vaan myös itäisen Euroopan vakauden lujittamiseksi”, kirjeessä todettiin.

Italia ei ollut kirjelmässä mukana, mutta maa ilmoitti viime viikolla, että sen mielestä Venäjän-vastaisia pakotteita tulisi harkita uudelleen Saksan käytöksen takia. Myöhemmin italialaiset selittivät, ettei maa oikeasti harkinnut pakotteista luopumista – kyse oli halusta saada asia laajemman keskustelun piiriin.

Italian ärhentelyssä on kyse muustakin kuin Ukrainasta. Tutkimusyhtiö Stratforin katsauksessa kerrotaan, että vuonna 2014 Saksa vastusti South Stream -kaasuprojektia, joka olisi kuljettanut Venäjän kaasua Mustanmeren alitse Balkanin kautta Italiaan ja hyödyttänyt Italiaa taloudellisesti.

South Stream joutui EU-komission tiukkaan syyniin, mikä ärsytti Venäjää. Vuosi sitten presidentti Vladimir Putin julisti hankkeen kuolleeksi.

Saksa puolestaan on todennut, että Nord Stream on kaupallinen projekti, jossa Saksan valtiolla ei ole roolia, uutistoimisto Reuters kertoo.

EU:lle jäsenmaiden kinastelu on hankalaa. Unionin toiveena on sekä pysyä tiukkana Venäjälle Ukrainan-kysymyksessä ja muissa geopoliittisissa huolissa että pitää huoli mahdollisimman monipuolisista energiaratkaisuista.

Venäjälle EU:n hajanaisuus on mieleen. Tilanteen makeutta lisää se, että Yhdysvallatkin vastustaa uutta kaasuputkihanketta.

”En näe tässä mitään muuta kuin poliittisen agendan, jolla pyritään pääsemään Ukrainasta eroon kauttakulkumaana. Hintaan mihin hyvänsä”, totesi Yhdysvaltain energia-asioiden lähettiläs Amos Hochstein The Wall Street Journal -lehdelle keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat