Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten määrä uuteen ennätykseen 2015 – miljoonan Eurooppaan tulleen raja ylittynee tiistaina

Kotinsa jättämään joutuneiden ihmisten määrä on ylittämässä kaikki ennätykset tänä vuonna, YK ilmoitti perjantaina.

Ulkomaat
 
Alkis Konstantinidis / Reuter
Syyriasta pakolaisena eurooppaan yrittänyt mies kannatteli lastaan merenpinnan yläpuolella Lesboksen saaren edustalla joulukuun alussa.
Syyriasta pakolaisena eurooppaan yrittänyt mies kannatteli lastaan merenpinnan yläpuolella Lesboksen saaren edustalla joulukuun alussa. Kuva: Alkis Konstantinidis / Reuter

Kotinsa jättämään joutuneiden ihmisten määrä on ylittämässä kaikki ennätykset tänä vuonna, YK ilmoitti perjantaina.

”Vuodesta 2015 on hyvää vauhti tulossa vuosi, jolloin pakon edessä pakoon lähtijöiden määrä ylittää 60 miljoonaa ensimmäistä kertaa”, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoo.

Arvio perustuu vuoden ensimmäisen puoliskon lukuihin. Euroopan pakolaiskriisi näkyy järjestön mukaan siksi arviossa vain osin, sillä se käynnistyi toden teolla vasta loppukesästä.

Perjantaina kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM ilmoitti, että tänä vuonna Eurooppaan on tullut Välimeren yli ja maata pitkin 991 000 pakolaista, uutistoimisto Reuters kertoo. Se arveli, että miljoonan tänä vuonna saapuneen pakolaisen raja ylittyy ensi viikon tiistaina.

Meren yli Kreikkaan saapuvien pakolaisten virta on sen mukaan ”pysynyt vahvalla ja vaarallisella tasolla”. Päivittäin saapuu 4 300 ihmistä.

Vuonna 2014 pakolaisten ja sisäisten pakolaisten kokonaismäärä maailmassa oli UNHCR:n mukaan 59,5 miljoonaa. Pakolaisella tarkoitetaan ihmistä, joka joutuu jättämään kotimaansa sodan väkivallan tai vainon vuoksi. Sisäiset pakolaiset ovat joutuneet siirtymään oman maansa sisällä.

Määrästä sisäisiä pakolaisia on arviolta 34 miljoonaa. Luku on kesältä, jolloin se oli 2 miljoonaa suurempi kuin vuosi aiemmin.

Uusia sisäisiä pakolaisia, noin 933 500, on eniten Jemenissä, jossa sisällissota alkoi toden teolla maaliskuussa.

Pakolaisuuden ja sisäisen pakolaisuuden suurin aiheuttaja on yhä Syyrian sota, joka alkoi jo vuonna 2011. Syyriasta on paennut ulkomaille yli 4,2 miljoonaa ihmistä, minkä lisäksi evakkoja on 7,6 miljoonaa, UNHCR sanoo.

Vuoden alkupuoliskon uusista pakolaisista yli puolet oli Syyrian ja Ukrainan kansalaisia. Itä-Ukrainan keväällä 2014 alkaneen sodan kohtalaisesti pitävä tulitauko alkoi alkusyksystä.

Myös väkivalta Afganistanissa, Somaliassa ja Etelä-Sudanissa lisäsi pakolaisuutta. Taisteluita on myös Burundissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Irakissa.

Pakolaisista suurin osa on naapurimaissa. Eniten pakolaisia on Turkissa, kesäkuussa 1,84 miljoonaa. Väestöön suhteutettuna pakolaisia on eniten Libanonissa, 209 pakolaista 1 000 asukasta kohden.

Vaikka Euroopan pakolaiskriisi ei luvuissa vielä kunnolla näykään, Saksa oli eniten turvapaikkahakemuksia vastaanottanut maa 149 000 hakemuksella jo ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Toisella sijalla oli Venäjä, josta turvapaikkaa haki UNHCR:n mukaan 100 000 ihmistä, pääosin Ukrainasta sota-alueelta paenneita.

Vapaaehtoinen palaaminen puolestaan on ennätysmatalalla tasolla kolmeen vuosikymmeneen. Kesään mennessä kotiin oli voinut turvallisesti palata vain 84 000 pakolaista ja evakkoa, kun viime vuonna vastaava luku oli 107 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat