Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n kiistellyn ohjuskilven ensimmäinen tukikohta käyttöön Romaniassa – ”järjestelmä ei ole suunnattu Venäjää vastaan”

Venäjän kiivaasti vastustama ohjuspuolustusjärjestelmä sai ensimmäisen pysyvän maatukikohdan Euroopassa.

Ulkomaat
 

Yhdysvaltojen johtaman Euroopan ohjuskilven ensimmäinen pysyvä maatukikohta on valmiina käyttöön Romaniassa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Bukarestin eteläpuolella sijaitseva tukikohta on nyt Yhdysvaltain sotavoimien komennossa, ja sen on määrä olla täysin toimintavalmis osana Euroopan yhteistä ohjuskilpeä alkuvuodesta 2016. Laitos on varustettu tehokkaalla tutkalla, torjuntaohjuksilla ja viestikeskuksella.

Kyseessä on ensimmäinen pysyvä osa laajempaa Naton ohjuskilpihanketta, joka on hiertänyt vuosien ajan Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä. Venäjä pelkää torjuntaohjusten nakertavan sen ydinpelotetta, mutta Yhdysvallat on sinnikkäästi väittänyt kilven suojaavan Naton eurooppalaisia jäsenmaita ja liittolaisia Iranin ohjusten varalta.

Yhdysvallat ilmoitti keväällä 2013 luopuvansa säästösyistä ohjuskilpihankkeen neljännestä vaiheesta, joka käsittää vasta kehitteillä olevia SM-3 IIB-torjuntaohjuksia.

Ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2011 Yhdysvallat yhdisti puolustusjärjestelmään torjuntaohjuksia kantavia laivoja Välimerelle. Romanian tukikohta on osa hankkeen toista vaihetta, ja kolmannessa vaiheessa on määrä rakentaa toinen tukikohta Puolaan. Ohjuskilpeä hallinnoidaan Saksasta Ramsteinin sotilastukikohdasta käsin.

Venäjää neljännen vaiheen peruminen ei tyydyttänyt, ja se on vastustanut johdonmukaisesti ohjustorjuntajärjestelmän rakentamista Eurooppaan. Viime keväänä Venäjän Tanskan-suurlähettiläs uhkasi Tanskaa ydinohjuksilla, jos maa liittyy Naton ohjuspuolustukseen.

Keskiviikkona Venäjän strategisten ohjusjoukkojen johtaja kehui, ettei Yhdysvaltojen torjuntajärjestelmästä ole estämään Venäjän ohjushyökkäystä, Reuters kertoi. Perjantaina myös Yhdysvaltojen Romanian-suurlähettiläs Hans Klemm totesi, ettei tukikohtaa ole rakennettu Venäjää vastaan.

”Torjuntajärjestelmä ei ole, toistan, ei ole suunnattu Venäjää vastaan, eikä sillä ole edellytyksiä uhata Venäjää. Olemme selittäneet tämä Venäjälle moneen kertaan”, Klemm sanoi Reutersin mukaan.

Yhdysvallat pohtii parhaillaan vastausta Iranin lokakuiseen ohjuskokeeseen. Tiistaina YK:n tarkkailijat kertoivat Iranin laukaisseen lokakuussa koeraketin, joka on mahdollista varustaa ydinaseella. Iran on ilmoittanut, ettei se hyväksy minkäänlaisia rajoituksia ohjusohjelmaansa.

Iran pääsi kesäkuussa sopuun Yhdysvaltojen, Britannian, Ranskan, Saksan, Venäjän ja Kiinan kanssa ydinohjelmansa avaamisesta kansainvälisille tarkkailijoille vastineeksi Iranille asetettujen pakotteiden asteittaisesta purkamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat