Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska puolustaa päätöstä takavarikoida turvapaikan­hakijoilta arvoesineitä

Pääministeri Rasmussen: ”Tanskassa on selvittävä omillaan, jos pystyy. Sama pätee sosiaalitukien saajiin ja turvapaikanhakijoihin”

Ulkomaat
 
SCANPIX DENMARK
Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen edustaa oikeistopuolue Venstreä.
Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen edustaa oikeistopuolue Venstreä. Kuva: SCANPIX DENMARK

Tanskan hallitus on närkästynyt tavasta, jolla kansainvälinen lehdistö on käsitellyt sen tiukkoja turvapaikkalinjauksia. Päätöstä tutkia turvapaikanhakijoiden matkatavarat ja takavarikoida niistä löytyneet arvoesineet on verrattu jo natsien toimintaan.

Pääministeri Lars Løkke Rasmussen syyttää kansainvälistä lehdistöä Tanskan julkisuuskuvan vääristelystä. Brysselissä perjantaina puhunut Rasmussen sanoi, etteivät yhdysvaltalaiset ymmärrä, kuinka avokätinen hyvinvointivaltio Tanska oikeastaan on.

”Tanska perustuu ajatukselle, että ihmisen on selvittävä omillaan, jos pystyy. Jos sinulla on varaa, maksat itse. Jos ei ole varaa, yhteiskunta maksaa. Sama pätee niin sosiaalitukien saajiin kuin turvapaikanhakijoihin”, Rasmussen sanoi Politiken-lehden mukaan.

Hallituksen esityksen mukaan arvoesineet ja yli 3 000 euron käteisvarat voitaisiin takavarikoida turvapaikanhakijoilta heidän ylläpitokustannustensa kattamiseksi. Henkilökohtaisia esineitä kuten vihkisormuksia ja kännyköitä ei kuitenkaan vietäisi.

Esitystä on arvosteltu sekä Tanskassa että ulkomailla. Sitä on kutsuttu muun muassa pikkumaiseksi ja karkeaksi. Yhdysvaltalainen The Washington Post vertasi käytäntöä natsien tapaan riistää juutalaisilta omaisuus ja arvotavarat Saksassa toisen maailmansodan aikana.

Sisäministeri Inger Støjberg kirjoitti Facebookissa, että käytäntö koskee jo tanskalaisia, jotka hakevat sosiaalitukia, uutistoimisto AFP kertoi.

”Ei siinä ole mitään moitteen sijaan, koska jos tanskalaisena omistat yli kymmenentuhannen kruunun (noin 1 300 euron) arvosta arvoesineitä, niiden myymistä voidaan edellyttää ennen kuin voit saada työttömyystukia”, Stojberg kirjoitti.

Entinen ulkoministeri Martin Lidegaard vastasi, ettei näitä kahta tilannetta voi verrata. Pakolaiset tulevat tyhjin käsin ja turvattomina, joten on ”julmaa ja tarpeetonta viedä heidän vähäinen omaisuutensa”, Lidegaard sanoi Politiken-lehden mukaan. Hän oli myös huolissaan Tanskan kuvasta ulkomailla.

”Tämä voi vahingoittaa mainettamme ja liiketoimintaamme ulkomailla”, Lidegaard sanoi.

Tanskassa hallituksen esitystä vastaan käynnistetty nettiaddressi oli perjantaina kerännyt runsaat kuusituhatta allekirjoitusta, AFP kertoi. Esitystä puidaan parlamentissa tammikuussa.

Tanskan oikeistohallitus on pyrkinyt viestimään turvapaikanhakijoille muita pohjoismaita tiukempaa linjaa maahantulijoiden suhteen. Tulijoita on muun muassa kehotettu pysymään loitolla tiedotuskampanjoilla, ja viime viikolla hallitus ilmoittin lyhentävänsä oleskelulupia ja vaikeuttavansa perheenyhdistämisiä.

Tanskaan onkin saapunut tänä vuonna huomattavasti naapurimaita vähemmän turvapaikanhakijoita, AFP:n mukaan noin 18 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat