Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump ja Putin kehuvat toisiaan kilpaa

”Hän on hyvin värikäs mies, erittäin lahjakas”.

Ulkomaat
 
Reuters
Donald Trump ja Vladimir Putin
Donald Trump ja Vladimir Putin Kuva: Reuters

Kehkeytymässä on miesten välinen ystävyys maailmanpoliittisessa mittaluokassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja USA:n republikaanien presidenttiehdokaskisaa johtava Donald Trump ovat molemmat puhuneet toisistaan viime aikoina hyvin lämpimään sävyyn.

Putin yltyi kohteliaisuuksiin torstaina suuren lehdistötilaisuutensa päätteeksi.

”Hän on hyvin värikäs mies, erittäin lahjakas, ei epäilystäkään siitä”, Putin totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Putin myös totesi, että Trump on republikaanien presidenttikisan ”absoluuttinen” johtaja.

Trump on kehunut Putinia jo aiemmin.

CBS-kanavan 60 minutes -ohjelmassa hän sanoi antavansa Putinille paremman arvosanan johtajuudesta kuin Yhdysvaltojen presidentille Barack Obamalle.

”Tulisin hänen kanssaan varmaankin hyvin toimeen”, Trump arveli Venäjän johtajasta.

Trump tunnetaan tarkkana kyselyiden seuraajana, eikä Putinin kansansuosio ole jäänyt häneltä huomaamatta.

”Hänellä on siellä järisyttävä suosio. He [venäläiset] rakastavat sitä, mitä hän tekee”, Trump totesi Fox-newsin haastattelussa kesäkuussa.

Torstaina Trump vastasi Putinin kohteliaisuuksiin vähintään samalla mitalla.

”On aina suuri kunnia saada kohteliaisuuksia mieheltä, jota arvostetaan niin paljon hänen omassa maassaan ja muuallakin”, hän lausui.

Kommentin jatko oli juuri sitä, mitä Putin maailmanpolitiikan areenoilla haluaisi nyt kuulla.

”Olen aina ajatellut että Venäjän ja USA:n pitäisi työskennellä yhdessä terrorismin voittamiseksi ja maailmanrauhan palauttamiseksi, puhumattakaan kaupasta ja kaikista niistä eduista, joita keskinäisestä kunnioituksesta syntyy.”

Toistaiseksi Yhdysvallat on suhtautunut viileästi Venäjän pommituksiin Syyriassa. Venäjän iskut ovat keskittyneet Syyrian diktaattoria Bashar al-Assadia välittömästi uhkaaviin kapinallisiin eivätkä Isisiin, jonka tuhoamiseen Yhdysvallat haluaisi keskittyä.

Lisäksi Yhdysvaltojen ja EU:n asettamat talouspakotteet rasittavat yhä Venäjän taloutta. Pakotteet asetettiin, koska länsi katsoi Venäjän vallanneen Krimin ja lietsoneen Itä-Ukrainan sotaa. Pakotteille ei näy loppua, elleivät poliittiset voimasuhteet lännessä muutu merkittävästi.

Putinin hallinnon strateginen etu on kannattaa Euroopassa EU-kriittisiä populistipuolueita, jotka pirstovat Eurooppaa ja sen pakoterintamaa. Nyt Putin näyttää löytäneen samaan tarkoitukseen sopivan kumppanin myös Yhdysvalloista.

Kiinteistömoguli ja entinen tosi-tv-tähti Trump on pysytellyt republikaanien suosituimpana ehdokkaana möläytyksistään huolimatta – tai juuri niiden ansiosta. Viimeisimmän kohun hän aiheutti ehdottamalla, että kaikkien muslimien maahantulo Yhdysvaltoihin estettäisiin toistaiseksi.

Vielä on kuitenkin pitkä matka siihen, että Trumpista todella tulisi Yhdysvaltojen presidentti. Varsinaisiin vaaleihin on vielä lähes vuosi aikaa.

Sitä ennen Trumpin pitäisi selvittää tiensä republikaanien ehdokkaaksi osavaltioittain järjestettävissä esivaaleissa. Republikaanien eliitissä on jo syntynyt merkittävä vastaliike Trumpin ehdokkuuden torppaamiseksi. Puolueen johto pelkää, että liian radikaalilla Trumpilla ei olisi mitään mahdollisuuksia demokraattien Hillary Clintonia vastaan varsinaisessa vaalissa. Yhdysvaltojen presidentinvaaleja ei voi voittaa ilman poliittisen keskustan tukea.

Republikaanien ensimmäinen esivaali järjestetään helmikuun ensimmäinen päivä Iowassa.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat