Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian rauhanneuvotteluille tukea eri maiden johtajilta – matkan varrella kuitenkin vielä monta mutkaa

YK:n perjantaina sopima päätöslauselma ei ota kantaa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asemaan

Ulkomaat
 
Suurvallat pääsivät alkuun Syyria-neuvotteluissa
Suurvallat pääsivät alkuun Syyria-neuvotteluissa
YK:n turvallisuusneuvosto sai sovittua tulevista toimista Syyrian sisällissodan lopettamiseksi. Kuva: Reuters

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) turvallisuusneuvoston perjantaina hyväksymä päätöslauselma Syyrian sisällissodan lopettamiseksi on saanut maailmalta pääosin myönteisen vastaanoton.

Turvallisuusneuvoston mukaan Syyrian sodan osapuolten on aloitettava rauhanneuvottelut ja sovittava tulitauosta tammikuun alkupuolella.

Tulitauon aikaansaaminen on kuitenkin epävarmaa, sillä suunnitelman aikataulu on tiukka. Lisäksi päätöslauselma ei ota lainkaan kantaa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asemaan rauhanneuvotteluissa.

Maan suurin oppositioryhmittymä Syyrian kansallinen koalitio pitää nyt sovittua aikataulua liian kireänä. Lisäksi se vaati Venäjän ilmaiskujen lopettamista osana tulitaukoa.

Turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa Venäjä tukee al-Assadia, kun taas toinen pysyvä jäsenmaa Yhdysvallat ja sen liittolaisiin kuuluvat arabimaat ovat vaatineet al-Assadin siirtymistä syrjään.

”Presidentti al-Assad on menettänyt kykynsä ja uskottavuutensa maan yhdistämiseksi. Hänellä ei ole moraalista uskottavuutta pystyäkseen hallitsemaan maata”, Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry muistutti uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Miten joku voisi yhdistää kansan murhattuaan niin monet?” hän jatkoi.

Al-Assadilla ei kuitenkaan näytä olevan suunnitelmia siirtyä pois maan johdosta. Hollantilaiselle televisiolle ennen päätöslauselmaa antamassaan haastattelussa hän totesi, että hallinnon vaihtamiseen tähtäävät vääränlaiset toimet johtaisivat vain konfliktin jatkumiseen.

”Olin jo pakkaamassa laukkujani lähteäkseni, mutta nyt voin jäädä”, hän totesi sarkastisesti.

Iran ilmoitti lauantaina jatkavansa al-Assadin hallinnon tukemista. Varaulkoministeri Hossein Amir Abdollahianin mukaan Iran kannattaa myös ”Syyrian sisäistä dialogia” konfliktin lopettamiseksi, AFP kertoo.

Iran on al-Assadin hallinnon merkittävin tukija, ja se on antanut sille taloudellista ja sotilaallista apua taistelussa kapinallisia vastaan. Nyt se on Abdollahianin mukaan valmis laatimaan yhdessä Venäjän, Omanin, Egyptin, Turkin, Jordanian ja Ranskan kanssa listan ääriryhmistä, jotka olisi jätettävä rauhanneuvottelujen ulkopuolelle.

”Terroristiryhmillä ei ole mitään sijaa kansallisessa dialogissa”, hän totesi AFP:n mukaan.

Syyrian kriisin ratkaisua pohtivat maat ovat kuitenkin olleet eri mieltä siitä, ketä voidaan kutsua terroristiksi.

Lisäksi Abdollahian muistutti, että Syyrian presidentin mahdollinen jatko maan johdossa riippuu al-Assadin omista valinnoista.

”Siitä päättävät syyrialaiset”, hän totesi.

Samalla kannalla on myös al-Assadin hallinnon tukijoihin kuuluva Venäjä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Venäjän on helppo työskennellä sekä al-Assadin että Yhdysvaltojen kanssa konfliktin ratkaisemiseksi, venäläiset uutistoimistot kertoivat lauantaina.

”Olen äskettäin keskustellut asiasta presidentti Obaman sekä Saudi-Arabiassa olevien ystäviemme ja muiden arabivaltioiden kanssa”, Putin kertoi.

Uutistoimistojen mukaan Putinin lausumat julkaistaan sunnuntaina Venäjän televisiossa lähetettävässä dokumentissa.

Britannian ulkoministeri Philip Hammond kuvaili päätöslauselmaa lauantaina ”merkittäväksi askeleeksi eteenpäin”.

”Syyria on liian kauan ollut maailman suurin humanitaarinen ja turvallisuuteen liittyvä riski”, hän totesi Lontoossa annetussa lausunnossa.

”Tämä päätös antaa meille aikataulun ja selkeän suunnan eteenpäin. Haasteita tietysti vielä riittää, mutta maailma on ottanut suuren merkittävän askeleen Syyrian kriisin ratkaisemiseksi”, Hammond sanoi lausunnossa.

Perjantaina hyväksytty päätöslauselma on AFP:n mukaan hyvin samankaltainen kuin Genevessä ja Wienissä pidetyissä Syyria-neuvotteluissa sovitut julkilausumat. Päätöslauselman mukaan Syyriassa tarvitaan ”ketään syrjimätön siirtymäkauden hallintoelin, jolla on täysi toimeenpanovalta”.

Vuonna 2011 alkaneessa Syyrian sodassa on kuollut ainakin 250 000 ihmistä.

EDUARDO MUNOZ / Reuters
YK:n turvallisuusneuvosto äänesti perjantaina yksimielisesti Syyrian sodan päättämiseen pyrkivän päätöslauselman hyväksymisen puolesta.
YK:n turvallisuusneuvosto äänesti perjantaina yksimielisesti Syyrian sodan päättämiseen pyrkivän päätöslauselman hyväksymisen puolesta.
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat