Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin kamppasi Erdoğanin

Venäjän presidentti veti sanoillaan maton turkkilaisen virkaveljensä alta

Ulkomaat
 
MURAD SEZER / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) käänsi selkänsä Recep Tayiip Erdoğanille G20-kokouksessa Antalyassa marraskuussa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) käänsi selkänsä Recep Tayiip Erdoğanille G20-kokouksessa Antalyassa marraskuussa. Kuva: MURAD SEZER / Reuters

Helsingissä 1999 toteutui silloisen pääministerin Paavo Lipposen (sd) pitkäaikainen unelma. Kaupungissa järjestetyssä huippukokouksessa Turkki hyväksyttiin viimeinkin unionin hakijamaaksi.

”Lounaspöydässä oli koolla eurooppalainen perhe, johon mielellämme laskemme myös Turkin”, Lipponen totesi Helsingin huippukokouksen jälkeen.

Lipposen isännöimästä lounaspöydästä on kulunut nyt lähes täsmälleen kuusitoista vuotta.

Mutta yhtään todennäköisempänä ei Turkin EU-jäsenyys ole nyt kuin tuolloinkaan. Kukaan ei sitä julkisesti myönnä, mutta Turkista ei tule koskaan EU:n jäsenmaata.

Syy tähän ei suinkaan ole uskonnossa vaan valtapelissä: EU:n jäsenenä Turkilla olisi enemmän äänivaltaa unionissa kuin Saksalla. Eurooppalaisittain on ajatusmahdottomuus, että EU:n asioista tultaisiin päättämään Ankarassa.

Lauantaina demokratian irvikuvaksi arvostellun Venäjän presidentti Vladimir Putin saattoi lausunnollaan edistää Turkin demokratiakehitystä – jos sellaisesta Turkin tapauksessa voidaan edes puhua. EU on aiemmin toivonut, että lähentymisellä Eurooppaan Turkki voisi muuttua demokraattisemmaksi maaksi. Nyt Putin on samalla asialla.

Putin vetosi turkkilaisiin – nimenomaisesti kansalaisiin – ja kertoi maansa halusta olla heidän kanssa hyvissä väleissä. Putin halusi tehdä selvän pesäeron maata johtavaan, islamiin juureutuvaan AK-puolueeseen sekä maassa todellista valtaa käyttävään presidentti Recep Tayiip Erdoğaniin.

”Mikään ei ole ikuista”, Putin viittasi Erdoğanin johtamaan huikeaan vaalimenestykseen yli kymmenen vuoden aikana.

Tuskin monetkaan AKP:tä ja Erdoğania vastustavat turkkilaiset ottivat kuuleviin korviinsa Putinin sanomisia. On kuitenkin ironista, että yksinvaltaisuudesta syytetty Putin vetää maton niin ikään yksinvaltaisuudesta syytetyn presidentti Erdoğanin alta.

Aiemmin Turkissakin on jo tiedetty, että EU:n jäsenmaissa on seurattu hämmentyneinä vallan keskittymistä Erdoğanin käsiin. Vaikka valistuneet turkkilaiset vähät välittävät Putinista, on venäläisten ja turkkilaisten suhteilla kansantaloudellista merkitystä, sillä Turkki on yksi venäläisten merkittävimmistä ulkomaisista lomapaikoista.

Siksi ei ole yhdentekevää, mitä Putin Turkista ja turkkilaisista ajattelee ja lausuu ääneen. Jos Putin sanoo, ettei Turkkiin mennä, silloin venäläiset tottelevat. Sananlaskussa sokea taluttaa rampaa, mutta tässä tapauksessa yksinvaltias kamppasi kollegansa.

Jarmo Matilainen / HS
Turkin silloinen pääministeri Bülent Ecevit Helsingin EU-huippukokouksessa Paavo Lipposen kanssa joulukuussa 1999.
Turkin silloinen pääministeri Bülent Ecevit Helsingin EU-huippukokouksessa Paavo Lipposen kanssa joulukuussa 1999.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat