Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan suuri muutos tulee maltilla

Liberaali keskustapuolue Ciudadanos on niiden espanjalaisten valinta, jotka vastustavat vanhan vallan korruptiota mutta eivät kaipaa liian radikaalia erkaantumista nykylinjasta.

Ulkomaat
 
Tommi Hannula Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.
MARCELO DEL POZO / Reuters
Podemos-puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias puhui vaalikampanjassa Sevillassa torstaina 17. joulukuuta.
Podemos-puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias puhui vaalikampanjassa Sevillassa torstaina 17. joulukuuta. Kuva: MARCELO DEL POZO / Reuters

Tasan vuosi sitten Espanja vaikutti seuraavan Kreikan tiellä, kun talousmurheet ja vallanpitäjien korruptiokohut olivat nostaneet mielipidemittausten kärkeen säästöjä vastustavan radikaalin vasemmistopuolueen.

Kansanliikkeestä syntynyt Podemos (Me pystymme) muistutti monin tavoin kreikkalaista Syrizaa, eikä poninhäntäinen puheenjohtaja Pablo Iglesias ollut rinnastuksesta moksiskaan. Podemos on osa eurooppalaista aaltoa, joka on vahvistanut vanhan vallan vastaisia populistisia vasemmisto- ja oikeistopuolueita myös esimerkiksi Britanniassa, Ranskassa ja Italiassa.

Podemosin vetovoima kuitenkin hiipui, osittain koska kreikkalaiset aateveljet pettivät radikaalit vaalilupauksensa valtaannousunsa jälkeen. Sen imussa Espanjassa löi läpi toinenkin uusi voima, huomattavasti maltillisempi talous- ja sosiaaliliberaali keskustapuolue Ciudadanos (Kansalaiset).

Moni Podemosista innostunut luultavasti järkeili, että Ciudadanos edustaa yhtä lailla korruptoituneen eliitin vastaisuutta mutta ajaa lopulta realistisempia tavoitteita. Vaalien alla Ciudadanos on noussut suosiossa Podemosin ohi kolmanneksi ja vaikuttaa ilmeisemmältä hallituspuolueelta.

Keskustalaisena Ciudadanos nousee luultavasti kuninkaantekijäksi. Luontevimmalta vaihtoehdolta tuntuu sen liittoutuminen todennäköisen vaalivoittajan, pääministeri Mariano Rajoyn keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen PP:n kanssa. Se tosin vaatisi Rajoylta suuria myönnytyksiä, jollaisiin espanjalaispoliitikot eivät ole tottuneet nyt murtuvassa perinteisessä kaksipuoluejärjestelmässä.

Ciudadanosin johtaja Albert Rivera, 36, on kylläkin vastustanut yhteistyötä korruptoituneeksi leimaamansa PP:n kanssa, mutta kaikki puoluejohtajat ovat varoneet liittoutumispuheita etukäteen. Jotta Rivera säilyttäisi kasvonsa Rajoyn rinnalla, uuden hallituksen pitäisi ainakin tuntuvasti kohentaa korruptiotapausten tutkintaa.

Muita mahdollisia hallituksia ovat PP:n liittoutuminen perinteisen vastaparinsa, sosialistipuolue PSOE:n kanssa ja nykyvallan vastainen laaja keskustan ja vasemmiston liittouma PSOE:n, Ciudadanosin ja Podemosin kesken.

Arvostettu talouslehti The Economist kirjoitti lauantain numerossaan, että jos sillä olisi äänioikeus Espanjan vaaleissa, se äänestäisi talouden järkevänä tehostajana näkemäänsä Ciudadanosia.

Ciudadanos on niiden espanjalaisten valinta, jotka haluavat muutosta – mutta eivät liian radikaalia muutosta.

Juhani Niiranen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat