Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinä aamuna Eurooppa muuttui

HS:n väistyvä Brysselin-kirjeenvaihtaja muistelee, miten Euroopan unioni kehittyi pakon edessä.

Ulkomaat
 
Ryytyneitä pakolaislapsia muovipusseissa, ja yhtä ”päättymätöntä kriisiä” – HS-kirjeenvaihtaja muistelee hurjia EU-vuosiaan
Ryytyneitä pakolaislapsia muovipusseissa, ja yhtä ”päättymätöntä kriisiä” – HS-kirjeenvaihtaja muistelee hurjia EU-vuosiaan
Helsingin Sanomien Brysselin-kirjeenvaihtaja Virve Kähkönen on päässyt todistamaan poikkeuksellista aikaa Euroopan unionin historiassa. Hänen mukaansa viimeiset runsaat neljä vuotta ovat olleet ”päättymätöntä kriisiä”, jonka aikana EU:n arvot ovat joutuneet ennennäkemättömien paineiden kohteeksi. Kähkönen on todistanut kriisejä Ukrainassa, Kreikassa, Balkanilla ja Brysselissä. Työkomennus päättyi terrorismiuhan alla elämiseen. Toimittaja, kuvaaja ja leikkaaja: Pekka Mykkänen.

Bryssel

Sinä aamuna 17. joulukuuta 2010 Eurooppa muuttui.

Sitä ei tosin vielä tiedetty Suomessa, jossa ennätyskylmä pakkanen jäädytti silmäripset ja lunta tuli niin paljon, että Helsingin Sanomien toimitukseen pääsi hiihtämällä.

Mitään ei havaittu myöskään jouluun valmistautuvassa Brysselissä, Euroopan unionin instituutioiden pääkaupungissa. Sen kuuluisilla joulumarkkinoilla turistit ja paikalliset nautiskelivat tavalliseen tapaan hehkuviiniä, rasvassa keitettyjä perunoita ja vohveleita.

Sinä päivänä aamukahdeksalta pohjoisafrikkalaisessa Tunisiassa Mohamed Bouazizi, 26, aloitti normaaliin tapaan työpäivänsä työntämällä vihanneskärryt kotikaupunkinsa Sidi Bouzidin kadulle. Pian kärrylle saapui paikallinen viranomainen Faida Hamdi. Hamdi ehkä läimäytti Bouazizia, kaatoi vihanneskärryt ja takavarikoi miehen vaa’an. Nöyryytetyksi joutunut vihanneskauppias päätyi sytyttämään itsensä tuleen kaupungintalon edustalla.

Samalla vihannesmyyjä sytytti koko arabimaailman. Alkoi vallankumouksellisten mielenosoitusten aalto. Tunisia, Jemen, Libya, Egypti, Bahrain, Jordania ja Syyria kuohuivat.

EU:ssa murheet olivat muita, kuohuntaa riitti omasta takaa. Kun tulin kesän 2011 lopussa Brysseliin kirjeenvaihtajaksi, EU oli täysin keskittynyt painiin velkakriisin kanssa.

Eurossa oli valuvika – kuten komissaari Olli Rehn tapasi sanoa –, ja noita aina tiedossa olleita vikoja paikkailtiin nyt kiireessä miten taidettiin.

Pakon edessä euromaat tekivät suuria päätöksiä. Niiden oli rakennettava palomuureja kriisin taltuttamiseen ja kasattava hätälainapaketteja Kreikalle ja Portugalille, myöhemmin myös Espanjalle ja Kyprokselle. Pelättiin grexitiä eli Kreikan euroeroa. Jäsenmaiden taloudenpito laitettiin tiukasti Brysselin liekaan.

Vauhti ja kriisikousten määrä oli hurjaa. Opettelin juomaan kahvia pysyäkseni hereillä. Selkään ilmestyi stressinäppylöitä. Opin paljon uusia kirjainlyhenteitä: EVM, ERVV, SSM, SRM.

Hullunmyllyn tuloksena oli, että EU:n integraatio eli liittovaltiokehitys syveni talouspolitiikan hallinnassa harppauksin, joita ei ollut kyetty ennen kriisiä vapaaehtoisesti ottamaan.

Pakon edessä tehtävällä kehityksellä oli kuitenkin kääntöpuolensa. Siinä tohinassa Euroopan maiden yhtenäisyys rakoili. Mielikuvat pohjoisen piiskureista ja etelän laiskureista voimistuivat. Suomi profiloitui änkyränä talouskurin saarnaajana, ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) ravasi EU:ssa vaatimassa, että Suomen täytyy saada vakuudet kriisimaille luvattaviin tukilainoihin.

Ulkomaalaiset toimittajat eivät ymmärtäneet Kreikan kanssa sovittuja monimutkaisia vakuusjärjestelyjä lainkaan.

”Saitteko te saaria vakuuksiksi?”, kroatialainen kollega tiedusteli täysin tosissaan. En ihmetellyt. Itsekin tankkasin himmeliltä vaikuttavaa järjestelyä aluksi huuli pyöreänä.

Matkustin kriisimaa Kreikkaan niin usein, että Ateenassa minulle muodostui vakiojuoksulenkki Akropoliin ympäristöön. Törmäsin moniin ahdistaviin ihmiskohtaloihin. Seurasin, miten työpaikkansa menettänyt kahden lapsen äiti uhkasi hypätä alas toimiston ikkunasta. Haastattelin rasistipuolue Kultaisen aamunkoiton ahdistelemaa bangladeshilaista kauppiasta.

Kreikka tunsi olevansa muiden euromaiden kuristusotteessa. Syntagma-aukiolla järjestetyissä mielenosoituksissa kivet lensivät, rakennukset paloivat ja kyynelkaasu kirveli silmiä. Nuoret miehet kantoivat aukiolle puolueiden lippuja puukepeissä, jotka olivat paksumpia kuin vahvan miehen ranne. Toisessa käsivarressa roikkui kypärä.

Kesällä 2013 EU sai 28:n jäsenen, Kroatian. Velkakriisi hellitti, ja unionilla oli viimein aikaa kohdistaa katsettaan myös eteläiseen naapurustoon.

Ja siellähän tapahtui. Vihanneskauppias Mohamed Bouazizin kohtalo oli saanut raivoihinsa arabimaiden sorretut sukupolvet. Syyriassa riehui sisällissota. Jihadistijärjestö Isis oli ottamassa jalansijaa romahtaneessa valtiossa. Euroopan oman muslimivähemmistön nuoret alkoivat radikalisoitua.

Arabikevään synnyttämä pakolaiskriisi – johon ei ollut ajoissa puututtu – löi EU:ta silmille. Luhistuneesta Libyasta lähti yhä enemmän salakuljettajien paatteja kohti Italiaa ja Kreikkaa. Välimeren tuhoisissa veneonnettomuuksissa kuoli satoja pakolaisia.

”Olemme rakentamassa hautausmaata Välimereen. En tiedä, mitä pitää tapahtua, ennen kuin jotain tehdään”, Maltan pääministeri Joseph Muscat valitti.

Jotain hyvin pientä tehtiin. EU-komissio lupasi Italialle 30 miljoonaa euroa siirtolaisvirtojen hoitamiseen, ja Italia tehosti valvontaa merialueellaan. Lokakuussa EU-johtajat keskustelivat huippukokouksessa siirtolaisongelman ratkaisusta.

Kalle Koponen / HS
Venäläissotilas esti toimittajia lähestymästä Backchisarain ukrainalaisvaruskunnan porttia samana päivänä, kun Venäjä antoi ukrainalaisvaruskunnille uhkavaatimuksen antautua.
Venäläissotilas esti toimittajia lähestymästä Backchisarain ukrainalaisvaruskunnan porttia samana päivänä, kun Venäjä antoi ukrainalaisvaruskunnille uhkavaatimuksen antautua.

Teot olivat riittämättömiä. Vuoden 2013 lopussa idästä nousi uusi kriisi, joka jälleen varasti EU:n huomion.

Myös tämä kriisi – Ukrainan kuohunta – yllätti Euroopan unionin housut kintuissa. Venäjä oli antanut merkkejä siitä, ettei se hyväksynyt Ukrainan suunnittelemaa yhteistyö- ja vapaakauppasopimusta EU:n kanssa. Brysselissä uhkaa ei kuitenkaan osattu haistaa, vaan sopimusta vietiin eteenpäin – tuhoisin seurauksin.

Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš käänsi selkänsä EU:lle, ja Kiovan Maidanilla puhkesivat mielenosoitukset eurooppalaisen Ukrainan puolesta.

”Ihmisillä ei ole mitään pelättävää, heidät on ajettu nurkkaan”, Maidanin mielenosoitusta johtanut pop-tähti Ruslana sanoi haastattelussani aivan kriisin alkumetreillä Kiovassa (HS 27.11.2013). Ruslana taivutteli minut nousemaan lavalle kanssaan ja tervehtimään väkijoukkoa. Aukiolla tanssin yhdessä mielenosoittajien kanssa.

Tanssit Kiovassa loppuivat lyhyeen, kun tilanne alkoi kiristyä. Janukovytš pakeni maasta, Venäjä marssitti pienet vihreät miehet Krimille, Itä-Ukrainassa syttyi sota ja Venäjän tukemat kapinalliset ampuivat heinäkuussa 2014 alas Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla olleen matkustajalentokoneen.

EU:n oli pakko tehdä muutakin kuin paheksua. Oli pakko osoittaa yhteistä ulkopoliittista voimaa, jonka puuttumisesta unionia usein moititaan.

Tässä unioni kerrankin onnistui. EU-maat saivat yllättävän nopeasti sovittua Venäjän-vastaisista pakotteista, jotka iskivät myös Venäjän talouteen. Venäjän ja EU:n suhteet viilenivät kylmemmiksi kuin Kiovan talvi.

Mutta se pakolaiskriisi. Sitä EU ei vain osannut – tai halunnut – ennalta kiikaroida.

Italia varoitteli jo alkuvuonna 2011, että Eurooppaan saattaisi kohdistua 1,5 miljoonan ihmisen pakolaisaalto. Suurin osa jäsenmaista ei uskonut. Ne hymähtelivät italialaisten toiveelle solidaarisuusrahastosta kriisin hoitamiseksi.

”Lukuja on kaikenlaisia”, Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors vähätteli Italian pelkoja (HS 25.2.2011).

”Se, kuka on äänekkäin, ei ole aina se, jolla on eniten ongelmia.”

Olisi pitänyt kuunnella sitä äänekkäintä. Jos EU-maat olisivat ryhtyneet ajoissa toimiin, ne olisivat ehkä voineet välttää pakolaiskriisin.

Vuoden 2015 kuluessa Eurooppaan suuntaavat pakolaisvirrat kasvoivat moninkertaisiksi. Pahimmissa veneonnettomuuksissa Välimerellä hukkui kerralla yli 700 ihmistä.

Italian ennuste kävi enemmän kuin toteen. EU-komissio sanoi tällä viikolla, että Eurooppaan saapuu tämän vuoden aikana 1,5 miljoonaa pakolaista ja siirtolaista.

Aivan kuten velkakriisin kanssa aikaisemmin, EU on viimeinkin ryhtynyt ottamaan harppauksia pakon edessä. Se oli nähtävissä torstaina ja perjantaina Brysselissä pidetyssä EU-johtajien huippukokouksessa, joita on tänä vuonna järjestetty ennätysmäärä – yli kymmenen.

YANNIS BEHRAKIS / REUTERS
Turkista Egeanmeren yli veneellä tullut syyrialaismies kannatteli lapsiaan ponnistellessaan Lesboksen saarelle Kreikassa viime syyskuussa. YK:n mukaan puolet Eurooppaan tänä vuonna saapuvista pakolaisista pakenee Syyrian sotaa.
Turkista Egeanmeren yli veneellä tullut syyrialaismies kannatteli lapsiaan ponnistellessaan Lesboksen saarelle Kreikassa viime syyskuussa. YK:n mukaan puolet Eurooppaan tänä vuonna saapuvista pakolaisista pakenee Syyrian sotaa.

Kyseessä oli vuoden viimeinen kokous johtajille ja viimeinen itselleni Brysselin-kirjeenvaihtajana. Pukeuduin mekkoon.

EU on ryhtynyt rönsyileviin toimiin pakolaiskriisin ehkäisemiseksi: turvapaikanhakijoiden siirtoja, palautusten tehostamista, salakuljettajien jahtaamista, Turkin liehittelyä. Osa toimista on epäonnistunut, osa vielä pahasti kesken.

Suuri kysymys tulee olemaan se, miten pitkälle integraation polulla EU on valmis menemään suojellakseen perusarvojaan. Erityisesti vapaa liikkuvuus on uhattuna. Ovatko EU-maat valmiita luopumaan suvereniteetista esimerkiksi rajavalvonnassa pelastaakseen vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen?

Joitakin askeleita eteenpäin EU tulee varmasti ottamaan, unionilla kun on tapana kehittyä kriisien kautta. Pakolaiskriisillä tulee olemaan suurempi vaikutus Eurooppaan kuin velkakriisillä oli.

Luvassa on myös jälleen säröjä jäsenmaiden välillä. EU:ssa on maita, jotka haluavat edetä kaikessa nopeasti ja sitten on Unkarin Viktor Orbán ja Slovakia, joka vie unionin oikeuteen pakolaiskiintiöiden takia. Kun velkakriisin aikana jakolinjat menivät suunnassa etelä–pohjoinen, nyt ne piirtyvät suuntaan itä–länsi.

Kotioveni takana Brysselissä avautuvat tänäkin vuonna kaupungin joulumarkkinat. Kaupungissa alkukuusta vallinneen terroriuhan takia poikkeuksellisen tyhjillä markkinoilla partioi aseistettuja sotilaita ja poliiseja. Alkupäivinä alue oli rajattu metalliaidoin.

Puolityhjät markkinat ovat surullinen merkki Belgian epäonnistumisesta muslimivähemmistön kotouttamisessa ja terrorismin kitkemisessä. Ne ovat myös todiste siitä, että Eurooppa on epäonnistunut viisi vuotta sitten Tunisiassa käynnistyneen murroksen hallinnassa.

EU seurasi pitkään tumput suorina sivusta, kun eteläinen naapurusto kuohui, pakolaiset vyöryivät Välimeren yli ja oman muslimivähemmistön nuoret alkoivat radikalisoitua ja karata Syyriaan.

EU laitettiin testiin, jota se ei ole ainakaan vielä onnistunut läpäisemään.

Käyn ehkä ensi viikolla ennen Suomeen paluutani joulumarkkinoilla nauttimassa samppanjaa ja ostereita. Samalla käyn katsomassa, mitä tarjoillaan tapahtuman tämänvuotisen kunniavieraan myyntipöydillä. Kunniavieraaksi kun on kutsuttu Tunisia, maa jonka vihanneskauppias Mohamed Bouazizi muutti Eurooppaa.

Virve Kähkönen lopettaa kautensa HS:n Brysselin-kirjeenvaihtajana joulukuun lopussa.

Bogdan Cristel / Reuters
Mies kävelee jättimäisen Euroopan unionin lipun päällä Romanian parlamentin edustalla Bukarestissa Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta 2013.
Mies kävelee jättimäisen Euroopan unionin lipun päällä Romanian parlamentin edustalla Bukarestissa Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat