Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tylsän yrmyn puolustuspeli toimii – Harva pitää Espanjan pääministeristä, mutta talouskasvu pelastanee hänet sunnuntain vaaleissa

Ulkomaat
 
Espanjan kaksipuoluejärjestelmä katkolla.
Espanjan kaksipuoluejärjestelmä katkolla.
Vaalihuoneet avautuivat poikkeuksellisen kiinnostavassa tilanteessa. Kuva: Reuters
Kuka?

Mariano Rajoy Brey

 Syntynyt 27. maaliskuuta 1955 Santiago de Compostelassa Galiciassa.

 Katolisesta perheestä, opiskellut oikeustiedettä.

 Espanjan pääministeri joulukuusta 2011.

 Konservatiivisen kansanpuolueen PP:n puheenjohtaja vuodesta 2004.

 Johti PP:n vaalitappioihin 2004 ja 2008 ennen voittoa 2011.

 Kasvatti parran 24-vuotiaana peittääkseen liikenneonnettomuudesta saamansa arvet.

 Selvisi härkätaisteluareenalla tapahtuneesta helikopterin maahansyöksystä murtuneella sormella vuonna 2005.

Kainosti hymyillyt Mariano Rajoy täräytti pallon tiukalla ranteenpyöräytyksellä vastustajan maaliin, levitti kätensä ja kysyi:

”Vaikutanko nyt yhtä tylsältä kuin jotkut sanovat?”

Espanjan konservatiivipääministeri Rajoy, 60, pelasi pöytäjalkapalloa, halaili sohvatyynyjä ja auttoi valmistamaan simpukkaillallisen suositun tv-juontajan Bertín Osbornen isännöimässä ohjelmassa joulukuun alussa.

Jäyhänä pidetty Rajoy myös vieraili poikansa kanssa radiokanava Copen urheilulähetyksessä kommentoimassa Mestarien liigan ottelua. Hän nauratti kuulijoita sanomalla, että Real Madridin hyökkääjä Gareth Bale on ”vasemmalla laidalla paljon vaarallisempi” kuin Podemos-puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias.

Espanjalaiset äänestävät sunnuntaina parlamenttivaaleissa, ja puoluejohtajat ovat yrittäneet näyttäytyä kansanomaisina vedotakseen ihmisiin.

Sosialistipuolue PSOE:n johtaja Pedro Sánchez kävi niin ikään Osbornen ohjelmassa pelaamassa pöytätennistä. Vasemmistoradikaalin Podemosin Iglesias soitti kitaraa ja lauloi tv-haastattelussa. Liberaalin keskustapuolueen Ciudadanosin Albert Rivera istui pelkääjän paikalla ralliautossa, joka suistui tieltä ja kierähti katolleen.

Koomiseksi käynyt kansankosiskelu selittyy osittain Espanjan poliittisella murroksella. Rajoyn keskustaoikeistolainen kansanpuolue PP ja keskustavasemmistolainen PSOE ovat vuorotelleet vallassa yli 30 vuotta, mutta tänä sunnuntaina koittaa ensimmäinen kerta, kun äänestäjät eivät tee päätöstä pelkän oikeiston ja vasemmiston väliltä.

Vanhojen puolueiden korruptioskandaalit ja maan talousahdinko ovat synnyttäneet uudet voimat Ciudadanosin (Kansalaiset) ja Podemosin (Me pystymme). Niillä ei ole yhtään paikkaa nykyisessä parlamentissa. Kumpikin on noussut puolessatoista vuodessa mitättömyydestä liki parinkymmenen prosentin kannatukseen.

Rajoyn PP johtaa mielipidemittauksia yli 25 prosentin kannatuksella, mutta on lähes varmaa, että se ei pysty vanhaan malliin muodostamaan hallitusta ainakaan yksin. Tiedossa ovat kiharaiset neuvottelut.

Oikeastaan on ihme, että PP on pysynyt suosituimpana puolueena. Rajoy on tehnyt kipeitä leikkauksia ja joutunut todistamaan Espanjan työttömyysasteen kasvamista historiallisen suureksi, yli 26 prosenttiin. Lisäksi Espanja on alkanut murentua Katalonian itsenäisyyspyrkimysten myötä, ja Rajoy on yhdistetty myös puolueen korruptioskandaaliin.

Tuomiota odotteleva PP:n entinen varainhoitaja Luis Bárcenas on todistanut oikeudessa jakaneensa yrityksiltä saatuja laittomia lahjoituksia salaisesta käteisrahastosta puolueen poliitikoille – myös Rajoylle, joka tosin on kiistänyt väitteen.

Julkikuva on kuitenkin kärsinyt. Valtiollisen tutkimusyhtiön CIS:n tuoreessa kyselyssä Rajoy oli puoluejohtajista epäsuosituin. Arvosana asteikolla 1–10 oli 3,31.

Rajoyn ja PP:n on pelastanut Espanjan nousu polviltaan. Talous kasvaa tänä vuonna yli kolme prosenttia, eniten suurista Länsi-Euroopan maista. Työttömiä on silti yli 20 prosenttia, joten kasvu ei näy vielä läheskään kaikkien arjessa.

Tulokset tuntuvat kuitenkin tyydyttävän riittävää osaa äänestäjistä, ja Rajoy on luottavaisena vältellyt puoluejohtajien tv-väittelyjä, mikä on herättänyt paljon arvostelua.

ALBERT GEA / REUTERS
Talouskasvu pelastanee Espanjan istuvan pääministerin Mariano Rajoyn sunnuntaisissa vaaleissa.
Talouskasvu pelastanee Espanjan istuvan pääministerin Mariano Rajoyn sunnuntaisissa vaaleissa.
ALBERT GEA / REUTERS
Talouskasvu pelastanee Espanjan istuvan pääministerin Mariano Rajoyn sunnuntaisissa vaaleissa.
Talouskasvu pelastanee Espanjan istuvan pääministerin Mariano Rajoyn sunnuntaisissa vaaleissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat