Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian rauhanneuvotteluille laaja tuki

YK:n perjantaina sopima päätöslauselma ei ota kantaa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asemaan.

Ulkomaat
 
Suurvallat pääsivät alkuun Syyria-neuvotteluissa
Suurvallat pääsivät alkuun Syyria-neuvotteluissa
YK:n turvallisuusneuvosto sai sovittua tulevista toimista Syyrian sisällissodan lopettamiseksi. Kuva: Reuters

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) turvallisuusneuvoston perjantaina hyväksymä päätöslauselma Syyrian sisällissodan lopettamiseksi on saanut maailmalla pääosin myönteisen vastaanoton.

Turvallisuusneuvoston mukaan Syyrian sodan osapuolten on aloitettava rauhanneuvottelut ja sovittava tulitauosta tammikuun alkupuolella. Lisäksi päätöslauselmassa todetaan, että Syyriassa tarvitaan ”ketään syrjimätön siirtymäkauden hallintoelin, jolla on täysi toimeenpanovalta”.

Tulitauon aikaansaaminen on kuitenkin epävarmaa, sillä aikataulu on tiukka. Lisäksi päätöslauselma ei ota lainkaan kantaa presidentin Bashar al-Assadin asemaan rauhanneuvotteluissa.

Maan suurin oppositioryhmittymä Syyrian kansallinen koalitio pitää nyt sovittua aikataulua liian kireänä. Lisäksi se vaati Venäjän ilmaiskujen lopettamista.

Turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa Venäjä tukee al-Assadia, kun taas toinen pysyvä jäsenmaa Yhdysvallat ja sen liittolaisiin kuuluvat arabimaat ovat vaatineet al-Assadin siirtymistä syrjään.

”Presidentti al-Assad on menettänyt kykynsä ja uskottavuutensa maan yhdistämiseksi. Hänellä ei ole moraalista uskottavuutta pystyäkseen hallitsemaan maata”, Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Miten joku voisi yhdistää kansan murhattuaan niin monet?” hän jatkoi.

Al-Assadilla ei kuitenkaan näytä olevan suunnitelmia astua syrjään. Hollantilaiselle televisiolle hän totesi juuri ennen päätöslauselmaa, että hallinnon vaihtamiseen tähtäävät vääränlaiset toimet johtaisivat vain konfliktin jatkumiseen.

”Olin jo pakkaamassa laukkujani lähteäkseni, mutta nyt voin jäädä”, Al-Assad totesi sarkastisesti.

Iran ilmoitti lauantaina jatkavansa al-Assadin tukemista. Varaulkoministeri Hossein Amir Abdollahianin mukaan Iran kannattaa myös ”Syyrian sisäistä dialogia” konfliktin lopettamiseksi, AFP kertoo.

Iran on al-Assadin hallinnon merkittävin tukija. Abdollahianin mukaan maa on valmis laatimaan yhdessä Venäjän, Omanin, Egyptin, Turkin, Jordanian ja Ranskan kanssa listan ääriryhmistä, jotka tulisi jättää rauhanneuvottelujen ulkopuolelle.

”Terroristiryhmillä ei ole mitään sijaa kansallisessa dialogissa”, hän totesi AFP:n mukaan.

Syyrian kriisin ratkaisua pohtivat maat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, keitä voidaan kutsua terroristiksi.

Lisäksi Abdollahian muistutti, että presidentin mahdollisesta jatkosta päättävät syyrialaiset.

Samalla kannalla on myös al-Assadia tukeva Venäjä.

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjän on helppo työskennellä sekä al-Assadin että Yhdysvaltojen kanssa konfliktin ratkaisemiseksi, venäläiset uutistoimistot kertoivat.

”Olen äskettäin keskustellut asiasta presidentti Obaman sekä Saudi-Arabiassa olevien ystäviemme ja muiden arabivaltioiden kanssa”, Putin kertoi.

Britannian ulkoministeri Philip Hammond kuvaili päätöslauselmaa lauantaina ”merkittäväksi askeleeksi eteenpäin”. Hammondin mukaan Syyria on ollut liian kauan muun muassa maailman suurin humanitaarinen riski.

Syyrian sodassa on kuollut ainakin 250 000 ihmistä.

EDUARDO MUNOZ / Reuters
YK:n turvallisuusneuvosto äänesti perjantaina yksimielisesti Syyrian sodan päättämiseen pyrkivän päätöslauselman hyväksymisen puolesta.
YK:n turvallisuusneuvosto äänesti perjantaina yksimielisesti Syyrian sodan päättämiseen pyrkivän päätöslauselman hyväksymisen puolesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat