Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilia jäädytti kaivosjättien varat – Luontoon vyöryi 55 miljoonaa kuutiometriä myrkyllistä mutaa

Brasilia jäädytti kaivosjättien varat myrkkymutaonnettomuuden vuoksi

Ulkomaat
 
HS–AFP
Brasilialaiskaivokselta valunut myrkyllinen lieju saavutti meren
Brasilialaiskaivokselta valunut myrkyllinen lieju saavutti meren
Marraskuun alussa brasilialaisen rautamalmikaivoksen kaksi jäteallasta petti ja syöksi myrkkymutaa ympäristöön. Ainakin 11 kuoli ja 600 jäi kodittomaksi. Nyt myrkkymuta on saavuttanut Atlantin valtameren. Kuva: Reuters

Brasilialainen tuomioistuin on jäädyttänyt kaivosjätti Valen ja BHP Billitonin varat maassa varmistaakseen, että ne korvaavat marraskuussa tapahtuneen kaivosonnettomuuden aiheuttamat vahingot.

Brasilialainen Vale ja brittiläis-australialainen BHP Billiton omistavat yhdessä kaivosyhtiö Samarcon, jonka kaivoksen jätealtaan padot pettivät.

Luontoon vyöryi 55 miljoonaa kuutiometriä myrkyllistä mutaa. Se saastutti satojen kilometrien matkalta Docejoen ennen kuin valui Atlanttiin.

Tapahtumaa on sanottu Brasilian historian tuhoisimmaksi ympäristöonnettomuudeksi. Siinä kuoli 17 ihmistä, ja kaksi on yhä kateissa.

Minas Geraisin osavaltion tuomari määräsi perjantaina langettamassaan päätöksessä yhtiöitä tallettamaan kaksi miljardia realia eli vajaa 500 miljoonaa euroa onnettomuuden vahinkojen siivousta varten.

Hän totesi, etteivät Samarcon varat riitä jälkien korjaamiseen, mutta emoyhtiöt voidaan asettaa vastuuseen sen päätöksistä.

Yhtiöillä on lisäksi 45 päivää aikaa esittää suunnitelma onnettomuuden sosiaalisten ja ympäristöön kohdistuvien vaikutusten korjaamiseksi.

Vale ja BHP Billiton joutuvat maksamaan sakkoa noin 35 000 euroa päivässä, jos ne eivät noudata määräystä.

Kansainvälinen luottoluokitusyhtiö Moody´s ilmoitti perjantaina arvioivansa BHP:n luokituksen uudelleen mahdollisten näkymien heikentymisen vuoksi. Kaivosyhtiötä rasittaa myös raaka-aineiden hinnan lasku.

BHP:n osakkeen hinta on laskenut yli 40 prosenttia Australian pörssissä tänä vuonna.

Brasilian ympäristöministerin Izabella Teixeiran mukaan saastuneen jokialtaan palautuminen ennalleen vie ainakin 10 vuotta.

Oikaisu 11.40: korjattu vaadittavan talletusmäärän arvo euroina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat