Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanha valta kutistui Espanjan vaaleissa – pääministeri Rajoy yrittää muodostaa uuden hallituksen

Konservatiivinen PP pysyi suurimpana puolueena, mutta uudet voimat Podemos ja Ciudadanos saivat yhteensä yli kolmasosan äänistä ja yli sata parlamenttipaikkaa.

Ulkomaat
 
Espanjan kaksipuoluejärjestelmä katkolla.
Espanjan kaksipuoluejärjestelmä katkolla.
Vaalihuoneet avautuivat poikkeuksellisen kiinnostavassa tilanteessa. Kuva: Reuters
Fakta

Podemos ja Ciudadanos saivat yhteensä yli sata paikkaa

 Espanjan parlamentin alahuoneen vaalien tulos neljän suurimman puolueen osalta, kun kaikki äänet on laskettu:

 Konservatiivinen kansanpuolue PP, 123 paikkaa (–62), 28,72 prosenttia äänistä.

 Sosialistipuolue PSOE, 90 paikkaa (–19), 22,01 prosenttia.

 Vasemmistopopulistinen Podemos, 69 paikkaa (+69), 20,66 prosenttia.

 Keskustaliberaali Ciudadanos, 40 paikkaa (+40), 13,93 prosenttia.

 Parlamentin alahuoneessa on 350 paikkaa, joten enemmistöhallitukseen vaaditaan vähintään 176 paikkaa.

Kaksipuoluejärjestelmä murtui ryminällä Espanjassa, kun uudet puolueet söivät perinteiseltä valtakaksikolta yhteensä noin 80 paikkaa 350-paikkaisessa parlamentissa sunnuntain vaaleissa.

Pääministeri Mariano Rajoyn konservatiivinen kansanpuolue PP ylsi yhä selvästi suurimmaksi puolueeksi, vaikka se hävisi 62 paikkaa. PP sai 28,72 prosenttia äänistä ja 123 paikkaa.

Sosialistipuolue PSOE menetti 19 paikkaa mutta piti niin ikään asemansa toiseksi suurimpana puolueena. PSOE:n 22,01 prosentin saalis toi 90 paikkaa.

Uusi vasemmistopopulistinen puolue Podemos ja sen alueelliset liittolaiset saivat 20,66 prosentilla 69 paikkaa.

Toinen uusi voima, keskustaliberaali Ciudadanos sai 13,93 prosentilla 40 paikkaa.

Ciudadanosin suosio hiipui vaalien alla, mutta Podemos venyi hurjaan loppukiriin.

PP ja PSOE ovat hallinneet Espanjaa vuorotellen yli 30 vuotta. Nyt maa on saamassa demokratian ajan ensimmäisen koalitiohallituksensa.

”PP ja sosialistit tulivat ylimielisiksi ja unohtivat meidät. Meidän pitää antaa uusille puolueille mahdollisuus”, sanoi Podemosia äänestänyt kuorma-autonkuljettaja Francisco Pérez L’Hospitalet de Llobregatissa Kataloniassa uutistoimisto AFP:lle.

”Heillä oli vuosia aikaa näyttää, mihin pystyvät, eivätkä he näyttäneet meille mitään”, sanoi A Coruñassa Galiciassa äänestänyt Carmen Varela, 57, AFP:lle.

Rajoy kertoi vaalituloksen varmistuttua yrittävänsä hallituksen muodostamista ja toivovansa enemmistöhallitusta. Enemmistöhallitukseen tarvitaan vähintään 176 parlamenttipaikkaa 350:stä.

PP ja Ciudadanos eivät pysty muodostamaan keskustaoikeistolaista enemmistöhallitusta kahdestaan, vaikka sitä pidettiin etukäteen yhtenä todennäköisimmistä mahdollisuuksista.

PP ja Podemos eivät varmasti suostu samaan hallitukseen. Vaihtoehdoiksi jäänevät PP:n ja sen perinteisen vastaparin, keskustavasemmistolaisen PSOE:n yhteistyö tai vaihtoehtoisesti nykyvallan vastainen PSOE:n, Podemosin ja Ciudadanosin laaja keskustan ja vasemmiston liittouma.

Espanjassa on nähty vähemmistöhallituksiakin, mutta sellaista pidetään epätodennäköisenä, koska PP:llä on vastassaan niin leveä vasemmistorintama.

Podemosin ja Ciudadanosin väki vakuutteli vaalien alla, että niillä ei ole mitään erityistä hinkua hallitukseen vaan tavoitteena on jatkaa kärsivällisesti kannatuksen syömistä vanhan vallan edustajilta, jotka ne näkevät korruptoituneina.

Tämä enteilee hankalia neuvotteluja, joissa nousukaspuolueita ei saada hallitukseen ilman valtavia myönnytyksiä. Sen myötä edessä voi olla jopa vaadittavien talousuudistusten jämähtäminen.

”Tulos vahvistaa, että Espanja on astunut poliittisen sirpaloitumisen aikakauteen”, sanoi Teneo Intelligencen politiikantutkija Antonio Barroso Reutersille.

Pääministeri Rajoyn PP:n uskottiin laajasti selvinneen suurimpana puolueena, koska Espanjan talous on viimein kääntynyt kasvuun. Sen talous kasvaa tänä vuonna yli kolme prosenttia, eniten Länsi-Euroopan suurista maista. Työttömyysaste on kuitenkin yhä yli 20 prosenttia, joten talouskasvu ei vielä tunnu läheskään kaikkien espanjalaisten arjessa.

Espanjan sisäministeriö sai moitteita niskaansa, kun se julkaisi vaalipäivän aikana Twitterissä kuvaparin äänestämässä käyneestä Rajoysta ja vuonna 1977 äänestäneestä Adolfo Suárezista, josta tuli Francisco Francon diktatuurin jälkeisen ajan ensimmäinen vapaissa vaaleissa valittu pääministeri.

”Näiden kahden kuvan välillä on kulunut 38 vuotta demokratian historiaa”, sisäministeriö kirjoitti.

Monen mielestä ministeriö osoitti puolueellisuutensa valitsemalla kuvaan kaikista ehdokkaista juuri Rajoyn, kun vaalipäivänä hänen olisi pitänyt olla samalla viivalla muiden puoluejohtajien kanssa.

Suurpuolueiksi nousseet Podemos ja Ciudadanos olivat vielä viime vuoden alussa mitättömyyksiä.

Poninhäntäisen professorin Pablo Iglesiasin johtama Podemos perustettiin tammikuussa 2014 säästöjä ja eliitin korruptiota vastustaneen kansanliikkeen pohjalta. Se yllätti saamalla vain neljä kuukautta myöhemmin kahdeksan prosentin kannatuksen Espanjan eurovaaleissa.

Vuodenvaihteessa Podemos oli joidenkin kyselyjen mukaan jopa Espanjan suosituin puolue, ja toukokuussa sen tukemat vasemmistoehdokkaat nousivat Madridin ja Barcelonan kaupunginjohtajiksi.

Kreikkalaisen Syrizan aateveljenä nähdyn Podemosin suosio kuitenkin ehti selvästi hiipua kuluneen vuoden aikana – ennen viime viikkojen piristymistä.

Podemos haluaisi korottaa minimipalkkaa ja ottaa käyttöön 35-tuntisen työviikon. Se myös antaisi katalonialaisten äänestää itsenäistymisestä.

Podemos oli vaalien selvä ykkönen Kataloniassa, jonka aluevaaleissa syyskuussa itsenäisyysmieliset saivat niukan paikkaenemmistön.

Itsenäisyysmieliset ilmoittivat jo aloittaneensa toimet Katalonian irrottamiseksi Espanjasta, mutta he eivät ole kyenneet vieläkään muodostamaan aluehallitusta keskinäisten erimielisyyksiensä takia.

Katalonialaisen Albert Riveran johtama Ciudadanos perustettiin vuonna 2006 vastavoimaksi Katalonian itsenäisyysliikkeelle. Se lähti valtakunnanpolitiikkaan vasta vuonna 2013.

Ciudadanosin kannatusluvut alkoivat nousta muutamasta prosentista vasta Podemosin suosion räjähtämisen vanavedessä. Kumpikin puolue kampanjoi vanhan vallan korruptiota vastaan.

Talous- ja sosiaaliliberaalin Ciudadanosin uskottiin vetoavan paremmin maltillisiin äänestäjiin, mutta lopulta se jäi selvästi jälkeen Podemosista.

ANDREA COMAS / REUTERS
Podemosin johtaja Pablo Iglesias äänesti sunnuntaina Madridissa.
Podemosin johtaja Pablo Iglesias äänesti sunnuntaina Madridissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat