Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori jesidinainen kertoi YK:n turvaneuvostossa, kuinka joutui Isisin seksiorjaksi

21-vuotias Nadia Murad Basee Taha kertoi tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvoston edessä, kuinka terroristijärjestö Isis sieppasi hänet, pahoinpiteli ja käytti seksuaalisesti hyväksi kolmen kuukauden ajan.

Ulkomaat
 
Nuori jesidinainen vaatii loppua Isisin julmuuksille
Nuori jesidinainen vaatii loppua Isisin julmuuksille
Nuori jesidinainen kertoi YK:n turvallisuusneuvoston edessä terroristijärjestö Isisin harjoittamasta ihmiskaupasta ja julmuuksista. Hän pyytää turvallisuusneuvostoa tekemään lopun Isisistä. Kuva: Reuters

Nuori jesidinainen kertoi tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvoston edessä, kuinka terroristijärjestö Isis sieppasi hänet, pahoinpiteli ja käytti seksuaalisesti hyväksi kolmen kuukauden ajan.

21-vuotias Nadia Murad Basee Taha on kotoisin Pohjois-Irakista. Isis valtasi hänen kotikylänsä lokakuussa 2014. Terroristijärjestö pitää jesidejä vääräuskoisina.

”Naisia ja tyttöjä raiskattiin heidän tuhoamisekseen ja sen takaamiseksi, että nämä eivät voisi enää koskaan elää normaalia elämää”, hän sanoi.

Hän kuvaili Isisin harjoittavan ihmiskauppaa, ottavan naisia seksiorjiksi, rekrytoivan lapsia sotaan ja toteuttavan jesidivähemmistöä kohtaan järjestelmällistä kansanmurhaa.

Taha kertoi, että Isis erotti toisistaan kylän miehet, naiset ja lapset. Miehet tapettiin. Hän näki ikkunasta, kuinka hänen kuusi veljistään teloitettiin.

Naiset ja lapset vietiin bussilla Mosulin kaupunkiin. Terroristit vaihtoivat heitä kuin lahjoja, hän sanoi.

”Yksi miehistä tuli luokseni. Hän tahtoi ottaa minut. Katsoin alas lattiaan. Olin aivan kauhuissani. Kun katsoin ylös, näin valtavan suuren miehen. Hän näytti hirviöltä”, Taha sanoi.

Hän kertoo itkeneensä ja huutaneensa. Hän sanoi olevansa liian nuori. Mies potki ja löi häntä. Paikalle tuli toinen mies, joka pyysi häntä vaimokseen. Mies kidutti, nöyryytti ja käytti häntä hyväkseen useiden päivien ajan.

Taha yritti paeta, mutta yksi vartijoista sai hänet kiinni. Hän pahoinpiteli naista ja käski tämän ottaa vaatteensa pois.

”Hän pani minut samaan huoneeseen vartijoiden kanssa, ja he toteuttivat rikostaan kunnes pyörryin”, Taha sanoi.

Terroristit käskivät naisia myös vaihtamaan uskontoa islamiin.

”Isis antoi meille kaksi vaihtoehtoa: tulla muslimeiksi tai kuolla”, hän sanoi.

Myös osa islamiin kääntyneistä tapettiin tai raiskattiin.

Kolmen kuukauden jälkeen Nadia Murad Basee Taha onnistui pakenemaan. Lopulta hän sai turvapaikan ja lääkärihoitoa Saksasta.

Isisin hallussa on yhä noin 3 400 jesidinaista ja -lasta, hän kertoi.

”Isis yrittää tuhota kulttuurimme ja viedä vapautemme. Olen täällä kertoakseni teille painajaisesta, jonka yhteisömme on kohdannut”, hän sanoi.

Nainen oli kokemastaan selvästi yhä järkyttynyt, mutta hän puhui määrätietoisesti.

Hän pyysi turvallisuusneuvostoa määrittelemään Isisin rikokset kansanmurhaksi ja viemään ne kansainväliseen rikostuomioistuimeen. Hän toivoi myös kansainvälistä taloudellista tukea jesideille ja muille Isisin vainonnan uhreille.

Turvallisuusneuvosto puhkesi isoihin aplodeihin naisen puheenvuoron jälkeen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi vuona 2014 raportin Isisin sieppaamien jesidinaisten kokemasta seksuaalisesta väkivallasta.

”Monet seksiorjina pidetyistä ovat lapsia, 14–15-vuotiaita tai vielä nuorempia. Isisin taistelijat käyttävän raiskausta aseena iskuissa, jotka ovat verrattavissa sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan”, Amnestyn edustaja Donatella Rovera sanoi tuolloin.

Eduardo Munoz / Reuters
Nadia Murad Basee Taha puhui YK:n turvallisuusneuvostossa.
Nadia Murad Basee Taha puhui YK:n turvallisuusneuvostossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat