Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakoinnin salonki­kelpoisuus hämmentää kerta toisensa jälkeen Saksassa

Tupakkateollisuus tarjoaa savukkeet maan vaikutusvaltaisimman puolueen puoluekokouksessa.

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki

”Tupakoitsijat kuolevat nuorempina.”

Lause on mustaa valkoisella tupakkabuffetin pöytäliinassa Saksan kristillisdemokraattien puoluekokouksen tupakkapaikalla. Varoitettu on, mutta vaikutus on tasan nolla.

Olen Saksan vaikutusvaltaisimman puolueen kristillisdemokraattien vuoden päätapahtumassa. Paikalla tuhat puoluekokousedustajaa, liittopäiväedustajista ministereihin ja kunnallispoliitikoista puolueen tärkeimpiin taustavaikuttajiin, spin doctoreihin.

Pääsalin puolella puhutaan terveyspolitiikkaa. Täällä ulkona tupakkabuffet sijaitsee miellyttävässä teltassa, jonka tiskillä on rivissä askeja. Siitä sopii poliittisen kähminnän hermostuttaneiden poliitikkojen ottaa ja pistää tupakaksi.

Teltassa voi erottaa hillityt kirjaimet JTI eli Japan Tobacco International, joka on yksi maailman suurimmista tupakkakonserneista. Tummissa, hyvin istuvissa puvuissaan ja jakkupuvuissaan puoluekokousedustajat tulevat tupakkatauolle Karlsruhen messukeskuksen sisäpihalle ja henkaisevät parit sponsorisavut. Tupakkapaikka on suosittu, sillä tuhkakupit ovat täyttyneet jo puoliltapäivin.

Paikalla puoluekokouksen messuosastolla näyttää olevan toinenkin suuri tupakkakonserni, Philip Morris. Se muistuttaa osastollaan tupakkateollisuuden työllistämisvaikutuksista Saksassa. Saksassa tupakkateollisuudessa työskentelee noin 10 000 ihmistä.

Tästä tupakan salonkikelpoisuudesta Saksassa ja varsinkin Berliinissä hämmennyn kerta toisensa jälkeen. Tupakkalaki joustaa pienten baarien kohdalla, teiden varsilla saa mainostaa ja lobbaus – niin, se ulottuu myös tapahtumiin kuten puoluekokouksiin ja niissä risteileviin terveyspoliitikkoihin.

Suomen lainsäädäntö on virittänyt nenän herkäksi kymmenen vuoden aikana. Kun tupakkalaki vuonna 2006 tuli, ystäväni siirtyivät pöydästä baarin ulkopuolelle polttamaan. Myös minun, ei-tupakoitsijan päänsäryt vähenivät. Kun tupakoinnista tuli vaivalloista, moni sen myös lopetti kokonaan.

Tupakointi on jokaisen henkilökohtainen päätös. Se taas ei ole se ja sama, mitä poliitikot tupakoinnista ajattelevat. Heidänhän vastuulla ovat päätökset, jotka vaikuttavat asioihin kuten kansanterveyteen ja työympäristöihin.

Seistessäni ilman tupakkaa kristillisdemokraattisessa hermosauhuringissä odotin koko ajan Don Draperin saapuvan teltan edustalle savuke hampaissaan. Niin kaikin puolin 60-lukulaiselta puoluekokouksen savussa tuntui.

Michaela Rehle / Reuters
Joulupukki tupakkatauolla Auerbachin Joulupukki-tapaamisessa joulukuun alussa Saksassa.
Joulupukki tupakkatauolla Auerbachin Joulupukki-tapaamisessa joulukuun alussa Saksassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat