Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat puolueet menettivät asemiaan Espanjan vaaleissa

Konservatiivit ja sosialistit hävisivät kymmeniä paikkoja Espanjan parlamenttivaaleissa. Podemos ja Ciudadanos valtasivat toistasataa paikkaa.

Ulkomaat
 
MARCELO DEL POZO / Reuters
Podemos (We Can) party leader Pablo Iglesias gestures to a man who had voted moments before him before casting his ballot in Spains general election in Madrid, Spain.
Podemos (We Can) party leader Pablo Iglesias gestures to a man who had voted moments before him before casting his ballot in Spains general election in Madrid, Spain. Kuva: MARCELO DEL POZO / Reuters
Fakta

Podemos ja Ciudadanos saivat yli sata paikkaa

 Espanjan parlamenttivaalien tulos neljän suurimman puolueen osalta, kun laskettu 90,91 prosenttia äänistä:

 Konservatiivinen kansanpuolue PP, 122 paikkaa (–63), 28,68 prosenttia äänistä.

 Sosialistipuolue PSOE, 91 paikkaa (–18), 22,18 prosenttia.

 Vasemmistopopulistinen Podemos, 69 paikkaa (+69), 20,59 prosenttia.

 Keskustaliberaali Ciudadanos, 40 paikkaa (+40), 13,81 prosenttia.

 Parlamentin alahuoneessa on 350 paikkaa, joten enemmistöhallitukseen vaaditaan vähintään 176 paikkaa.

Kaksipuoluejärjestelmä murtui ryminällä Espanjassa, kun uudet puolueet söivät perinteiseltä valtakaksikolta yhteensä noin 80 paikkaa 350-paikkaisessa parlamentissa sunnuntain vaaleissa.

Pääministeri Mariano Rajoyn konservatiivinen kansanpuolue PP ylsi yhä selvästi suurimmaksi puolueeksi, vaikka se oli menettämässä 63 paikkaa, kun äänistä oli laskettu yli 90 prosenttia. PP oli saamassa 28,68 prosenttia äänistä ja 122 paikkaa.

Sosialistipuolue PSOE oli menettämässä 18 paikkaa mutta pitämässä niin ikään asemansa toiseksi suurimpana puolueena. PSOE:n 22,18 prosentin saalis oli tuomassa 91 paikkaa.

Uusi vasemmistopopulistinen puolue Podemos oli saamassa 20,59 prosentilla 69 paikkaa.

Toinen uusi voima, keskustaliberaali Ciudadanos oli saamassa 13,81 prosentilla 40 paikkaa.

Ciudadanosin suosio hiipui vaalien alla, mutta Podemos venyi hurjaan loppukiriin.

PP ja PSOE ovat hallinneet Espanjaa vuorotellen yli 30 vuotta. Nyt maa on saamassa demokratian ajan ensimmäisen koalitiohallituksensa.

”PP ja sosialistit tulivat ylimielisiksi ja unohtivat meidät. Meidän pitää antaa uusille puolueille mahdollisuus”, sanoi Podemosia äänestänyt kuorma-autonkuljettaja Francisco Pérez L’Hospitalet de Llobregatissa Kataloniassa uutistoimisto AFP:lle.

”Heillä oli vuosia aikaa näyttää, mihin pystyvät, eivätkä he näyttäneet meille mitään”, sanoi A Coruñassa Galiciassa äänestänyt Carmen Varela, 57, AFP:lle.

PP ja Ciudadanos eivät pysty muodostamaan enemmistöhallitusta kahdestaan, vaikka sitä pidettiin etukäteen yhtenä todennäköisimmistä mahdollisuuksista.

Enemmistöhallituksen muodostamiseksi tarvitaan vähintään 176 parlamenttipaikkaa 350:stä.

PP ja Podemos eivät varmasti suostu samaan hallitukseen. Vaihtoehdoiksi jäänevät PP:n ja sen perinteisen vastaparin, keskustavasemmistolaisen PSOE:n yhteistyö tai vaihtoehtoisesti nykyvallan vastainen PSOE:n, Podemosin ja Ciudadanosin laaja keskustan ja vasemmiston liittouma.

Espanjassa on nähty vähemmistöhallituksiakin, mutta sellaista pidetään epätodennäköisenä, koska PP:llä on vastassaan niin leveä vasemmistorintama.

Podemosin ja Ciudadanosin väki vakuutteli vaalien alla, että niillä ei ole mitään erityistä hinkua hallitukseen vaan tavoitteena on jatkaa kärsivällisesti kannatuksen syömistä vanhan vallan edustajilta, jotka ne näkevät korruptoituneina.

Tämä enteilee hankalia neuvotteluja, joissa nousukaspuolueita ei saada hallitukseen ilman valtavia myönnytyksiä. Sen myötä edessä voi olla jopa vaadittavien talousuudistusten jämähtäminen.

”Tulos vahvistaa, että Espanja on astunut poliittisen sirpaloitumisen aikakauteen”, sanoi Teneo Intelligencen politiikantutkija Antonio Barroso Reutersille.

Pääministeri Rajoyn PP:n uskottiin laajasti selvinneen suurimpana puolueena, koska Espanjan talous on viimein kääntynyt kasvuun. Sen talous kasvaa tänä vuonna yli kolme prosenttia, eniten Länsi-Euroopan suurista maista. Työttömyysaste on kuitenkin yhä yli 20 prosenttia, joten talouskasvu ei vielä tunnu läheskään kaikkien espanjalaisten arjessa.

Espanjan sisäministeriö sai moitteita niskaansa, kun se julkaisi vaalipäivän aikana Twitterissä kuvaparin äänestämässä käyneestä Rajoysta ja vuonna 1977 äänestäneestä Adolfo Suárezista, josta tuli Francon jälkeisen ajan ensimmäinen vapaissa vaaleissa valittu pääministeri.

”Näiden kahden kuvan välillä on kulunut 38 vuotta demokraattista historiaa”, sisäministeriö kirjoitti.

Monen mielestä ministeriö osoitti puolueellisuutensa valitsemalla kuvaan kaikista ehdokkaista juuri Rajoyn.

Suurpuolueiksi nousseet Podemos ja Ciudadanos olivat vielä viime vuoden alussa melkoisia mitättömyyksiä.

Poninhäntäisen professorin Pablo Iglesiasin johtama Podemos perustettiin tammikuussa 2014 säästöjä ja eliitin korruptiota vastustaneen kansanliikkeen pohjalta. Se yllätti saamalla vain neljä kuukautta myöhemmin kahdeksan prosentin kannatuksen Espanjan eurovaaleissa.

Vuodenvaihteessa Podemos oli joidenkin kyselyjen mukaan jopa Espanjan suosituin puolue, ja toukokuussa sen tukemat vasemmistoehdokkaat nousivat Madridin ja Barcelonan kaupunginjohtajiksi.

Kreikkalaisen Syrizan aateveljenä nähdyn Podemosin suosio kuitenkin ehti selvästi hiipua kuluneen vuoden aikana – ennen viime viikkojen piristymistä.

Podemos haluaisi korottaa minimipalkkaa ja ottaa käyttöön 35-tuntisen työviikon. Se myös antaisi katalonialaisten äänestää itsenäistymisestä.

Podemos oli vaalien selvä ykkönen Kataloniassa, jonka aluevaaleissa syyskuussa itsenäisyysmieliset saivat niukan paikkaenemmistön.

Itsenäisyysmieliset ilmoittivat jo aloittaneensa toimet Katalonian irrottamiseksi Espanjasta, mutta he eivät ole kyenneet vieläkään muodostamaan aluehallitusta keskinäisten erimielisyyksiensä takia.

Katalonialaisen Albert Riveran johtama Ciudadanos perustettiin vuonna 2006 vastavoimaksi Katalonian itsenäisyysliikkeelle. Se lähti valtakunnanpolitiikkaan vasta vuonna 2013.

Ciudadanosin kannatusluvut alkoivat nousta muutamasta prosentista vasta Podemosin suosion räjähtämisen vanavedessä. Kumpikin puolue kampanjoi vanhan vallan korruptiota vastaan.

Talous- ja sosiaaliliberaalin Ciudadanosin uskottiin vetoavan paremmin maltillisiin äänestäjiin, mutta lopulta se jäi selvästi jälkeen Podemosista.

JUAN MEDINA / REUTERS
Spains Prime Minister and Popular Party (PP) candidate Mariano Rajoy holds his ballot before casting his vote in Spains general election in Madrid, Spain.
Spains Prime Minister and Popular Party (PP) candidate Mariano Rajoy holds his ballot before casting his vote in Spains general election in Madrid, Spain.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat